Patronii din Gorj nu vor angajaţi cu dizabilităţi

469

Agenţii economici şi firmele din judeţul nostru se feresc să angajeze persoane cu dizabilităţi, în ciuda pregătirii profesionale pe care aceştia din urmă o pot avea. În 2014, doar 6 gorjeni cu dizabilităţi au fost angajaţi, iar alte 17 persoane de etnie rromă au primit un job.

Piaţa muncii din Gorj pare că rămâne cam blocată pentru persoanele de etnie rromă sau pentru cei cu dizabilităţi. Potrivit Anei-Maria Niculescu, director adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, pe parcursul anului trecut, doar 17 persoane de etnie rromă au fost angajate, nouă dintre ele fiind angajate prin mediere, iar restul pe perioadă nedeterminată. De asemenea, consiliate au fost în total în vederea găsirii unui loc de muncă alte 131 de persoane de etnie rromă. Potrivit unui amplu studiu realizat de Banca Mondială, într-o gospodărie rromă obişnuită, venitul din muncă reprezintă numai 101 euro pe lună, comparativ cu 218 euro în rândul vecinilor ne-rromi. Mulţi rromi se îndreaptă către alte activităţi precum strângerea sticlelor goale, a hârtiei sau fierului vechi şi vânzarea acestora în centrele de colectare sau se ocupă cu vânzarea hainelor la mâna a doua, activităţi care consumă timp, sunt prost plătite şi sunt extrem de vulnerabile.

Consiliere pentru 178 de persoane cu dizabilităţi
Probleme sunt şi la încadrarea în muncă a gorjenilor cu handicap. “În anul 2014, s-a reuşit încadrarea a şase persoane cu dizabilităţi, iar 178 au fost consiliate în vederea facilitării găsirii unui job”, a precizat directorul adjunct al AJOFM Gorj.
Potrivit legilor în vigoare, patronii care angajează, pe durată nedeterminată, absolvenţi din rândul persoanelor cu dizabilităţi primesc, timp de 1 an şi jumătate, pentru fiecare absolvent, o sumă lunară egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă (ISR). Angajatorii care nu au numărul de angajaţi care să-i oblige să încadreze persoane cu handicap, dar fac acest lucru, pe durată nedeterminată, şi-i menţin minimum doi ani, primesc pentru fiecare persoană, timp de 12 luni, o sumă egală cu ISR în vigoare, care este de 500 de lei.
Persoanele cu handicap angajate în muncă au dreptul la o perioadă de probă la angajare, plătită, de cel puţin 45 de zile lucrătoare, dar şi la un preaviz de minimum 30 de zile lucrătoare, acordat la desfacerea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, pentru motive neimputabile acestuia. În plus, ele mai au dreptul la adaptarea rezonabilă a locului de muncă, de a lucra mai puţin de opt ore pe zi, dacă există recomandarea comisiei în acest sens, precum şi de scutire la plata impozitului pe salariu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here