Patru străini au obţinut autorizaţii de muncă în Gorj

414

Autorizatii de muncaPatru cetăţeni străini din Turcia, Serbia şi Filipine au reuşit să obţină autorizaţii de muncă în cursul anului 2011, în judeţul Gorj. Aceştia lucrează ca guvernantă, agent contractări şi achiziţie marfă, sortator manual sau cantaragiu.

Potrivit datelor furnizate de Biroul pentru Imigrări al Judeţului Gorj, în cursul anului 2011, până la sfârşitul lunii noiembrie, a fost eliberat un număr de 4 autorizaţii de muncă străinilor. Doi dintre cetăţenii pentru care au fost emise autorizaţii de muncă provin din Turcia, în timp ce ceilalţi doi au venit din Serbia şi Filipine pentru a lucra în Gorj. Conform clasificaţiei COR pentru care au fost solicitate autorizaţiile de muncă, domeniile de activitate sunt: guvernantă (1), agent contractări şi achiziţie marfă (1), sortator manual (1), cantaragiu (1).

Angajatorii români pot obţine 5.500 de autorizaţii de muncă pentru lucrători străini în 2012

Oficiul Român pentru Imigrări va elibera în anul 2012 un număr de 5.500 autorizaţii de muncă cetăţenilor străini care îndeplinesc condiţiile şi doresc să se încadreze sau să presteze muncă în România. Tipurile şi numărul de autorizaţii de muncă ce pot fi acordate străinilor sunt următoarele: autorizaţii de muncă pentru lucrătorii permanenţi (3.000); autorizaţii de muncă pentru lucrătorii detaşaţi (700); autorizaţii de muncă pentru lucrătorii înalt calificaţi (1.000); autorizaţii de muncă pentru lucrătorii sezonieri (100); autorizaţii de muncă nominale (100); autorizaţii de muncă pentru lucrătorii stagiari (200); autorizaţii de muncă pentru sportivi (300); autorizaţii de muncă pentru lucrători transfrontalieri (100). În situaţia în care numărul cererilor pentru eliberarea de autorizaţii de muncă este mai mare decât numărul stabilit, acesta poate fi suplimentat prin Hotărâre a Guvernului, în baza unui memoriu justificativ, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Autorizaţia de muncă este documentul oficial care dă dreptul străinului, cetăţean al unui stat din afara Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, să desfăşoare activităţi lucrative în România. Solicitarea pentru eliberarea unei astfel de autorizaţii se adresează Oficiului Român pentru Imigrări de către angajator, persoană fizică sau juridică. Pentru a obţine mai multe informaţii despre angajarea în muncă a cetăţenilor străini pe teritoriul României, angajatorii pot accesa site-ul Oficiului Român pentru Imigrări la adresa http://ori.mai.gov.ro, unde pot găsi legislaţia în vigoare în domeniu, precum şi actele, documentele şi taxele necesare.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here