Patru zile libere pentru bugetari

758

Angajații din sistemul bugetar se bucură, în această perioadă, de o minivacanță de patru zile. La data de 15 august 2017 va fi sărbătorită Adormirea Maicii Domnului, zi liberă legală în care (aproape) toți salariații trebuie să stea acasă, conform legislației muncii. În acest context, Guvernul a decis, printr-o hotărâre publicată în Monitorul Oficial, acordarea unei zile libere pentru bugetari în data de 14 august 2017, astfel încât aceștia să beneficieze de o nouă minivacanță.

Angajații instituțiilor publice din județul Gorj vor fi liberi luni și marți, dar ziua de luni o vor recupera fie prin prelungirea programului de lucru, fie prin desfășurarea activității într-o zi de sâmbătă.
Românii beneficiază de 14 zile libere în 2017, cu două mai mult decât în 2016, după ce au fost stabilite în plus zile nelucrătoare legale 24 ianuarie, Ziua Principatelor Române şi 1 iunie, Ziua Copilului. Concret, până la sfârșitul anului, zilele nelucrătoare mai sunt: 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – marți; 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – joi; 1 decembrie (Ziua Națională a României) – vineri; 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – luni și marți.

Zile libere și spor la salariu pentru cei care lucrează de sărbători
Anumite categorii de persoane trebuie să lucreze și în zilele de sărbătoare legală. În cazul lor, legislația muncii obligă la acordarea unor compensații, respectiv la acordarea de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă acordarea de zile libere nu este posibilă, ei trebuie să primească “un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, așa cum este prevăzut în Codul muncii. Persoanele care lucrează în unităţile sanitare sau în cele de alimentaţie publică au un program special în zilele de sărbătoare legală, conform actului normativ: “Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie”. Codul muncii stabilește că nu primesc liber în datele prezentate mai sus nici cei încadrați în “locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii”. În ceea ce priveşte angajații care lucrează în centrele comerciale, în domeniul vânzării cu amănuntul a produselor nealimentare, aceştia pot fi chemați la muncă în zilele libere de sărbătoare legală, însă doar dacă primesc compensațiile legale cuvenite, conform unei decizii din 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Angajatorii care nu acordă timp liber cu ocazia sărbătorilor legale sau care nu oferă compensațiile legale pentru munca în aceste zile riscă să fie sancționați cu o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here