Patrupedul salvator de la Salvamont Gorj, la un exercițiu de salvare după incidentul de la hotelul din Italia

661

ISU Semenic, Serviciul Salvamont-Salvaspeo Caraş-Severin şi Asociaţia Câinii S.A.R. Gugulania din Caransebeş au organizat, în acest sfârşit de săptămână, pe Muntele Mic, un exerciţiu de salvare a unor persoane surprinse de avalanşă, acţiune realizată în contextul recentei tragedii de la acel hotel din Italia. Câinele vedetă al Salvamont Gorj a participat la acest exercițiu important.

“Am considerat că este util să se cunoască ce implică o astfel de intervenţie, iarna, pe munte, mai ales în contextul tragic petrecut recent în Italia, în care s-a văzut cât de importante sunt intervenţiile rapide şi profesioniste. Cererea celor de la ISU este foarte binevenită, fapt pentru care au fost organizate două exerciţii: unul cu Detaşamentul din Reşiţa, iar cel de-al doilea cu echipa din Caransebeş, în zonele montane, cu trafic mare de turişti, de schiori. Este foarte important ca şi cei de la ISU să cunoască procedurile şi modul de a interveni în munte, ţinând cont că, de multe ori, doar forţele Salvamont sunt insuficiente. Se ştie că am avut destule evenimente tragice în judeţ, în care este nevoie să se intervină cu toate forţele disponibile. De aceea este nevoie ca toţi să cunoaştem în ce constă o asemenea intervenţie, modul de procedură, felul în care se intervine şi aşa mai departe”, a declarat, duminică, Valentin Balaban, şeful Serviciului Salvamont-Salvaspeo Caraş-Severin.

Iniţiativa organizării exerciţiului a venit din partea reprezentanţilor ISU, care vor să înveţe de la salvamontişti cum să intervină în caz de avalanşă.
“În documentele noastre de pregătire pentru intervenţie sunt incluse şi planificate şi astfel de intervenţii. Acum, cu Detaşamentul de pompieri din Caransebeş am avut un exerciţiu de căutare a unor victime, în cazul producerii unor avalanşe în zona Muntele Mic. Anunţul a fost dat în jurul orei 11,00, prin apelul unic de urgenţă 112, despre producerea unei avalanşe, fiind surprinse trei persoane. Coordonatele fiind primite prin GPS, am ajuns în staţiune în jurul orei 12.00, iar acţiunile de căutare au durat aproximativ o oră, până au fost găsite toate cele trei victime. În toată această acţiune am beneficiat de sprijinul Serviciului Salvamont Caraş-Severin. A fost un exerciţiu util, mai ales că vorbim de un Plan de cooperare, care cuprinde şi acest serviciu al salvatorilor montani, dar şi alte structuri, în scopul salvării de vieţi”, a afirmat și Cristinel Coneriu, împuternicit inspector şef al ISU Semenic.

Dispozitivul de căutare
Cu această ocazie, s-a arătat cum intră salvamontiştii în dispozitivul de căutare cu câinele de avalanşă, atât de către Cristian Carol Brecica şi căţeluşa Vreni, de la Asociaţia Câinii de Salvare din Caransebeş, primul câine din România atestat oficial ca salvator din avalanşă, dar şi cu un Border Collie, de la Salvamont Gorj, proaspăt admis la Şcoala de câini de avalanşă.
“Le-am prezentat tehnicile noastre de intervenţie, cum se sondează, cum folosim câinii, cum ne punem în dispozitiv de căutare. Sunt exerciţii utile, pentru că, dacă vom avea nevoie de efective de pompieri, aceştia vor cunoaşte tehnicile noastre. Este un prim exerciţiu pe această tematică şi un prim exerciţiu ce se organizează la noi în judeţ, în care prezentăm câinele nostru de avalanşă, chiar dacă suntem brevetaţi de trei ani. Mă bucur că această solicitare a venit din partea celor de la ISU”, a spus Cristian Carol Brecica, cel care coordonează Asociaţia Câini de Salvare din avalanşă Caransebeş.

Rezultatele exerciţiului au fost catalogate ca fiind pozitive, mai ales pentru faptul că reprezentanţii ISU şi salvamontiştii au putut interacţiona şi găsi metodele comune de acţiune în astfel de cazuri. De asemenea, câinii s-au arătat a fi foarte bine pregătiţi, reuşind să salveze trei persoane prinse în zăpadă, după cum a fost scenariul exerciţiului.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here