Pensionări anticipate pentru circa 600 de gorjeni

373

Potrivit conducerii Casei Judeţene de Pensii (CJP), pensionarii care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie anticipată sau anticipată parţial, pot solicita înscrierea la aceste categorii de pensii. Anul trecut, la sediul instituţiei, au ajuns nu mai puţin de 594 de cereri pentru pensionare anticipată.

Cererea de înscriere la pensie anticipată şi pensie anticipată parţială, împreună cu actele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege se depun la CJP Gorj, cu 30 de zile calendaristice înainte de data îndeplinirii condiţiilor de pensionare. Cererile se pot depune oricând, urmând ca după 45 de zile, persoanele să primească decizia.
Conform Danielei Negoiţă, directorul adjunct al Casei de Pensii Judeţene, la finele anului trecut erau înregistrate 594 de cereri, din care 4 fără penalizare şi 590 cu penalizare. “În cazul beneficiarilor de pensie anticipată fără penalizare, aceştia nu trebuie să aibă neapărat vârsta standard, dar trebuie să aibă 43 de ani lucraţi şi astfel au pensie întreagă ca şi cum ar fi la limită de vârstă. Cei care au parte de penalizare, pot ieşi cu 5 ani mai devreme la pensie, dar trebuie să aibă un stagiu complet de 35 de ani lucraţi, penalizarea fiind în funcţie de vârsta cu care a ieşit la pensie. Putem spune că în 2014 majoritatea cererilor au fost pentru pensii anticipate parţial, şi doar 4 s-au încadrat în categoria celor anticipate nepenalizate”, a declarat directorul adjunct al Casei Judeţene de Pensii Gorj.

Pensii anticipate înainte de vârsta standard
Potrivit prevederilor Legii nr. 263/2011 privind sistemul unitar de pensii publice, intrată în vigoare la data de 1 ianuarie 2011, pensia anticipată se cuvine cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege.
Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte în aceleaşi condiţii în care se stabileşte cel al pensiei pentru limită de vârstă, în timp ce cuantumul pensiei anticipate parţiale se determină din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare. Procentul de penalizare a cuantumului pensiei este fix de 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, ceea ce poate conduce la o penalizare maximă de 45% din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă. Penalizarea se aplică până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă. La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată parţială se transformă în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării şi prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate parţiale. Pensia anticipată sau pensia anticipată parţială se transformă din oficiu în pensie pentru limită de vârstă, care se acordă începând cu data îndeplinirii condiţiilor privind vârsta standard de pensionare sau vârsta standard redusă, conform prevederilor legale, pentru acordarea unei pensii pentru limită de vârstă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here