Performanța gorjeană în dezbateri academice

O nouă victorie pentru Colegiul Național “George Coșbuc” Motru a fost obținută la  Olimpiada Națională de Argumentare, Dezbatere și Gândire Critică “Tinerii Dezbat’’  desfășurată la Piatra-Neamț, mirificul țărâm al lui Ștefan cel Mare.

Cele două echipe ale Gorjului rămase în competiție  după faza județeană, echipa de începători a Colegiului Național “Tudor Vladimirescu’’ și echipa de avansați a Colegiului Național “George Coșbuc’’ Motru au participat în săptămâna 10-15 iulie la Piatra-Neamț unde debaterii Gorjului au jucat nenumărate meciuri cu echipe venite din cele 41 de județe, inclusiv cu cele din municipiul București.

Profesorul însoțitor și coordonator al echipei de avansați, Negrea Nicolae a fost și arbitru evaluator în comisia națională. Echipajul Colegiului Național “George Coșbuc’’ Motru format din elevele Eunice Novacovici, Bianca Rotaru și Ramona Chiselita au reușit să obțină o mențiune la această etapă demonstrându-și încă odată maturitatea intelectuală, cât și capacitatea de a susține o dezbatere pro sau contra.

Moțiunile care au fost dezbătute în cadrul competiției au fost următoarele:

“Acest parlament ar introduce educația politică obligatorie la liceu.’’

“Acest parlament ar interzice publicitatea la medicamente.’’

“Acest parlament ar introduce obligativitatea achitării contravalorii studiilor universitare pentru studenții care aleg să profeseze în domeniul respectiv în altă țară decât în cea în care au studiat.’’

De remarcat este faptul că dezbaterile oratorice reprezintă activități extracurriculare  bine cotate  în occident și care sunt nelipsite în dosarele celor care aplică la universități de prestigiu precum cele de la Oxford, Harvard sau universitatea din Pennsylvania.

Dezbaterile contribuie la formarea unei personalități de succes și sunt esențiale pentru cariera politicienilor, dar și a magistraților sau avocaților. Acestea au origini în discursurile politicienilor din polisurile grecești.

Totodată, dezbaterile reprezintă și azi un domeniu care fascinează și magnetizează orice public pregătit.

Din acest motiv merită felicitări toți dascălii și toate liceele care încurajează și se preocupă de astfel de competiții.
Negrea  Constantina-coordonator de proiecte și programe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here