Persoana cu boala Parkinson poate fi ajutată doar de către o echipă interdisciplinară

1649

Asociaţia de Luptă Împotriva Bolii Parkinson (ALIBP) şi compania de comunicare medicală Houston NPA – organizatorul Simpozionului Interdisciplinar „Patologia respiratorie în practica medicală curentă”, găzduit de municipiul Târgu-Jiu – au organizat, alături de Prefectura Dolj, Consiliul Judeţean Dolj, Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova, Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova şi Primăria Municipiului Craiova, un eveniment dedicat abordării integrate a bolii Parkinson. Obiectivul întâlnirii a fost creşterea gradului de informare în ceea ce priveşte această patologie, al persoanelor cu boala Parkinson, a familiilor şi a celor care le sunt aproape, dar şi a profesioniştilor din sănătate.

În deschiderea evenimentului ing. Dan Stoian Răican, preşedinte ALIBP şi persoană cu această boală a vorbit despre rolul asociaţiei pe care o conduce în ceea ce priveşte suportul altor persoane cu boala Parkinson, sprijinul juridic pe care îl poate oferi asociaţia şi despre beneficiile pe care le au cei care devin membri. Coordonator ştiinţific al manifestării a fost Prof. univ. dr. Cornelia Zaharia, şef Secţie Neurologie I, Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova, UMF Craiova, iar programul a fost creditat EMC şi EFC. Alături de Prof. univ. dr. Cornelia Zaharia au mai susţinut lucrări şi alţi lectori de renume, Dr. Voni Călinescu (medic de familie), Asist. univ. dr. Iuliu Florin Trifan (medic neurolog), Asist.univ. dr. Diana Stanca (medic neurolog), Conf. univ. dr. Dan Ionuţ Gheonea (medic gastroenterolog), Dr. Marin Valeriu Şurlin (medic chirurg), şef lucr. dr. Adina Turcu (farmacist), Asist. univ. dr. Ana Maria Bumbea (specialist în recuperare medicală) şi şef lucr. dr. Dan Mircea Fărcaş (medic cardiolog).
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a peste 120 de persoane, respectiv pacienţi cu boala Parkinson şi familiile lor, medici cu specialitățile medicină de familie, neurologie, medicină internă, geriatrie, reabilitare medicală, neurochirurgie şi kinetoterapie, farmaciști, asistenți medicali, medici rezidenţi şi studenţi la medicină. “Mulţumesc tuturor celor ce ne-au fost alături la această manifestare şi îi asigur de toată deschiderea ALIBP, atât în vederea îmbunătăţirii comunicării între cadrele medicale şi pacienţi, cât şi în ceea ce priveşte creşterea complianţei la tratament, prin informarea corectă a persoanelor afectate de această maladie. Sperăm să avem în cel mai scurt timp un grup de lucru al Asociaţiei, în Craiova” a declarat ing. Dan Stoian Răican, preşedinte ALIBP.

Teme importante, abordate la eveniment
Temele abordate în cadrul simpozionului au urmărit provocările cu care se confruntă pe de-o parte persoanele cu boala Parkinson, pe de altă parte cadrele medicale la care ajung acești bolnavi. Tematica a fost variată, de la rolul asociațiilor de pacienți și cum arată viața unei persoane cu boala Parkinson (povestită chiar din perspectiva medicului cardiolog din Târgu Mureș, Dan Fărcaş- el însuşi pacient, care va lansa în curând “Virtuţi adormite”, o carte motivaţională adresată persoanelor cu boli cronice), la managementul persoanelor cu boala Parkinson în cabinetul medicului de familie, manifestările motorii și non- motorii, tulburările gastrointestinale specifice şi opțiunile pacienților în stadiile avansate ale bolii. “Momentul în care se prezintă la medic”, “abordarea interdisciplinară a bolii”, “timpul scurt alocat pacientului şi lipsa de comunicare cu medicul specialist neurolog”, “necomplianţa pacientului la ajustarea dozelor”, precum şi “diagnosticarea în sine a bolii” reprezintă în opinia participanţilor tot atâtea provocări cu care se confruntă pacienţii în ceea ce priveşte boala Parkinson.
Pentru persoana cu boala Parkinson, provocările sunt nenumărate, iar ameliorarea stării sale nu depinde doar de medicaţie. “Pentru boala Parkinson nu există tratament, ci doar medicaţie care atenuează simptomele. Schimbarea stilului de viaţă, precum şi terapia ocupaţională pot duce la creşterea semnificativă a calităţii vieţii pacientului”, a precizat dr. Voni Călinescu.
parkinson 2Asist.univ. dr. Iuliu Florin Trifan a abordat simptomele bolii Parkinson şi a oferit participanţilor sfaturi cu privire atât la modul în care pot gestiona aceste manifestări extrem de diverse, cum ar fi: tremurul, rigiditatea, salivaţia abundentă, depresia cât şi referitor la tratament şi reacţii adverse.
Două prezentări extrem de utile şi interactive a susţinut Asist. univ. dr. Diana Stanca, despre manifestările non- motorii şi despre modul în care se face selecţia pacienţilor cu boala Parkinson avansată pentru a beneficia de tratament.
Despre manifestările gastrointestinale (pierdere în greutate, hipersalivaţie- sialoree, dificultăţi în înghiţire- disfagie, greaţă, constipaţie, dificultăţi la defecare) a susţinut o prezentare excelent concepută pe întelesul publicului larg Conf. univ. dr. Dan Ionuţ Gheonea.
Despre intervenţiile chirurgicale de care pot avea nevoie persoanele cu boala Parkinson şi despre precauţiile care ţin de tratamentul pe care îl are persoana în cauză si de diferitele tipuri de anestezic folosite ce pot interacţiona cu medicaţia a vorbit Dr. Marin Valeriu Şurlin.
Potrivit asist.univ. dr. Ana Maria Bumbea, “terapia ocupaţională nu are contraindicaţii, este recomandată în cazul oricărei persoane cu boala Parkinson. Prin activităţile kinetice, spre exemplu, pacientul este învăţat cum să îşi ţină mâinile, astfel încât să evite tremorul”, acesta din urmă fiind cel mai vizibil simptom al acestei afecţiuni.
O atenţie deosebită pe care trebuie să o acorde o persoană cu boala Parkinson trebuie să se îndrepte asupra interacţiunilor dintre medicamente, respectiv dintre medicamente şi alimente. “Cea mai frecventă a patra cauză a morţii este dată de reacţiile adverse, iar din acestea, două treimi sunt cauzate de interacţiunile medicamentoase”, a declarat şef lucr.dr. Adina Turcu.
La finalul manifestării a avut loc o sesiune specială, dedicată exclusiv cadrelor medicale, susţinută de Prof. univ. dr. Cornelia Zaharia pe tema diagnosticului precoce în boala Parkinson. “Au fost foarte multe întrebări adresate de persoanele cu boala Parkinson cadrelor medicale, aspect care ne-a confirmat faptul că este încă mult de lucru în ceea ce priveşte comunicarea între pacienţi şi cadrele medicale. Mai mulţi participanţi ne-au sugerat să organizăm mai frecvent astfel de manifestări şi să încercăm să facem cât mai multe materiale de informare întrucât timpul alocat informării pacienţilor este, din păcate, de cele mai multe ori insuficient”, a declarat Dr. Maria Mihaela Szerac, CEO Houston NPA.
Evenimentul “Abordarea integrată a bolii Parkinson” ediţia a VII-a a fost organizat cu sprijinul Colegiului Medicilor Dolj, al Asociaţiei Medicilor de Familie Dolj, Colegiului Farmaciştilor Dolj, OAMGMAMR şi Organizaţiei Studenţilor Medicinişti Dolj, al companiilor AbbVie şi Desitin şi al farmaciei Cynara din Craiova.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here