Peste 10.000 de agricultori din Gorj au intrat în sistem cu cererile unice de plată din campania 2017

Fermierii gorjeni îşi pot depune în continuare cererile de plată pe suprafaţă, campania 2017 demarând la 1 martie. Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj încă lucrează în ritm alert pentru primirea documentelor. De altfel, de mai bine de circa două săptămâni, la APIA Gorj se primesc şi cererile pentru sezonul animalier.

Angajaţii APIA Gorj au primit de la 1 martie şi până la 18 aprilie, nu mai puţin de 10.195 de cereri unice de plată, aferente sectorului vegetal pentru o suprafaţă de peste 30.019,43 de hectare. “Avem noroc cu faptul că a devenit funcţională aplicaţia şi pentru fermierii care deţin exclusiv animale şi astfel am dat startul şi primirii cererilor pentru acest sector. În ceea ce priveşte sectorul vegetal, programul nostru pe 2017 cuprinde un număr de 18.333 de fermieri programaţi să depună cerere de plată. Per general, până la 18 aprilie inclusiv, s-au depus 10.195 de cereri până acum, ceea ce înseamnă 55,62% din totalul fermierilor programaţi să depună cereri de plată. La această dată, am avut programaţi să depună cereri de plată 11.810 fermieri, din care au depus 10.195 conform planificării, asta înseamnă un procent de 86,33% din fermierii programaţi în această perioadă. În ceea ce priveşte suprafaţa, totalul suprafeţei care face obiectul programării noastre şi care este alocată fermierilor este 73.450,08 de hectare. Din aceasta, s-a realizat până acum conform cererilor depuse 30.019,43 hectare, adică 40,87% din suprafaţa programată a se depune cereri în campania 2017. Pe sectorul animalier, s-au primit până acum 526 de cereri. Anul trecut, doar pe sectorul zootehnic s-au primit 1.651 de dosare”, a declarat Mihai Versin, directorul adjunct al APIA Gorj.
Sesiunea de depunere a cererilor unice de plată din campania 2017 se desfăşoară în perioada 1 martie – 15 mai 2017. Solicitările pot fi depuse şi după această dată, în termen de 25 de zile calendaristice, dar cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul în cazul în care cererea unică de plată ar fi fost depusă până la 15 mai. Cererile se depun la Centrul Judeţean al APIA, precum şi la cele şase centre locale din: Novaci, Târgu-Jiu, Motru, Turceni, Târgu-Cărbuneşti şi Hurezani. Beneficiarii plăţilor directe şi ai măsurilor de mediu şi climă sunt fermierii activi persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori legali ai suprafeţelor de teren agricol şi/sau deţinători legali de animale, potrivit legislaţiei în vigoare. La depunerea cererii unice de plată fermierul trebuie să prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conţin zone de interes ecologic, precum şi a animalelor.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here