Peste 16.000 de gorjeni, celebraţi astăzi, de Sf. Nicolae

Ziua de azi este prilej de bucurie pentru nu mai puţin de 16.054 de gorjeni care poartă numele de Nicolae ori derivate din acesta. Fie că se numesc Nicu, Nicoleta, Niculina ori Nicolae, gorjenii pot ridica, astăzi, un pahar în cinstea lor alături de familie şi prieteni.

Potrivit unei informări emise de Direcţia Comunitară Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Gorj, în Registrul Naţional de Evidenţă al Persoanelor, figurează cu numele de Nicolae ori derivate un număr de 10.697 de persoane din judeţul nostru de sex masculin. Astfel, 8.987 de gorjeni se numesc Nicolae, 256 Nicu, 724 Nicuşor, 53 Niculae, Nae 3, Neculai 88, 13 Nicola, 254 Nicolaie, alţi 309 se numesc Nicolas, 8 Niculaie, iar 2 sunt Nikola. De asemenea, 5.357 de femei din Gorj îşi sărbătoresc, astăzi, ziua numelui. Dintre acestea, amintim 39 Nicola, 92 Nicole, 1 Neculina, 3.532 se numesc Nicoleta, 1.064 Nicoliţa, alte 644 sunt Niculina, 1 Nikola şi 2 Nikole.
Sfântul Ierarh Nicolae este, probabil, cel mai cunoscut şi mai iubit sfânt al Bisericii noastre, şi nu numai. Popularitatea de care el se bucură se datorează în primul rând generozităţii sale faţă de cei săraci şi nevoiaşi. El este ocrotitorul prin excelenţă al marinarilor, pescarilor, farmaciştilor, parfumierilor, dogarilor, copiilor, fetelor care urmează să se căsătorească, şcolarilor, avocaţilor şi al celor care suferă nedreptăţi la judecată.
Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moş Nicolae este povestea celor trei fete sărace, care neavând zestre nu puteau să se căsătorească și urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbaţi înstăriţi. Se spune că Sfântul Nicolae, aflându-le durerea, le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeţ de bani. Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghetuţe.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here