Peste 20.000 de târgujieni, somaţi să-şi plătească impozitele

542

În primele şase luni ale acestui an, Direcţia Publică de Venituri (DPV) din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu a încasat 68% din taxele şi impozitele pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport. În cifre, valoarea încasărilor se ridică la 20.400.000 lei. Primul termen de plată a expirat la data de 31 martie, între timp, angajaţii DPV procedând la emiterea somaţiilor pentru cei 20.500 de contribuabili care nu şi-au plătit impozitele.

Direcţia Publică de Venituri Târgu-Jiu se poate lăuda cu încasări consistente în primul semestru al anului. Primul termen de plată a expirat la sfârşitul lunii martie. „Având în vedere că a expirat primul termen la 31 martie, la plata taxelor şi impozitelor locale, pot să vă spun la această dată, că ne aflăm cu un procent de încasare a principalelor impozite şi taxe de 68%; deci mai mult de jumătate din taxele şi impozitele pe care trebuia să le încasăm în această perioadă şi acest lucru se datorează contribuabililor ce au optat să îşi plătească impozitele şi taxele pe întregul an, până la 31 martie, pentru a beneficia şi de bonificaţie”, a confirmat Mariana Budulan, directorul DPV Târgu-Jiu.

Somaţi să-şi achite impozitele
După expirarea primului termen de achitare a taxelor şi impozitelor, reprezentanţii Direcţiei Publice de Venituri au trecut la somarea celor care nu au plătit. Au fost emise peste douăzeci de mii de somaţii. „În perioada ce s-a scurs de la expirarea primului termen de plată din 31 martie, până acum, Direcţia Publică de Venituri s-a ocupat de întocmirea somaţiilor şi titlurilor executorii pentru 20.500 de contribuabili care nu şi-au achitat impozitele şi taxele la termen. Am procedat la tipărirea acestora, la expedierea lor şi în această perioadă ne aflăm în termenul de 30 de zile după emiterea somaţiilor şi titlurilor, perioadă în care deja începem să executăm contribuabilii ce în urma somaţiilor nu au procedat la achitarea impozitelor şi taxelor restante”, precizează Budulan.
De asemenea, conform aceleiaşi surse, următorul pas va fi „poprirea pe conturile curente, pe veniturile contribuabililor,  şi în paralel vom merge pe identificarea bunurilor pentru persoanele care au astfel de bunuri urmăribile şi care nu doresc să îşi achite impozitele şi taxele pentru a nu fi în situaţia de a fi executaţi silit prin sechestru asupra acestor bunuri”.
Procentul de încasare este unul mai bun decât anul trecut, având în vedere şi faptul că numărul de persoane care au achitat anul acesta este mai mare şi, implicit, numărul de somaţii şi titluri este mai mic cu 2.000 faţă de anul precedent.

Sume de încasat
Directorul Direcţie Publice de Venituri a mai precizat că mai sunt de încasat  5 milioane din rămăşiţa anilor precedenţi, pentru acest an nefiind calculată suma exactă ce urmează a fi încasată. „Pentru că procentul nostru de încasare este mai mare decât anul trecut, fiind 68%, nu ştim exact care este suma pe care urmează să o executăm pe acest an; oricum, sumele nu sunt extraordinar de mari pe acest an, nu se ridică la mai mult de 2 milioane lei, adică 20 miliarde lei vechi”, declară Budulan.
În primele şase luni ale anului în curs, DPV a încasat 20.400.000 lei din cei 30.200.000 lei pe care îi are de încasat din impozitele pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here