În săptămâna premergătoare Sărbătorilor Pascale, au fost sacrificaţi peste 3.600 de miei în târgurile autorizate la nivel de judeţ. Potrivit lui Nicolae Călescu, directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, pentru Paştele din acest an, la nivelul judeţului, au fost autorizate patru puncte, Piaţa Litovoi din Târgu-Jiu şi Pieţele Agroalimentare din Rovinari, Motru şi Novaci.
“Nici în acest an, la Rovinari nu a fost sacrificat niciun miel, deşi autorităţile locale solicită avizul nostru în fiecare an. O explicaţie ar fi că, crescătorii de ovine din zonă, preferă să meargă în Târgul Litovoi din Târgu-Jiu unde piaţa de desfacere şi puterea de cumpărare este mai mare. În ceea ce priveşte Piaţa Litovoi, acolo s-au sacrificat săptămâna trecută 3.450 de miei, alţi 130 au fost sacrificaţi la Novaci şi 103 la Motru. Per general, în acest an, în preajma Paştelui, s-au sacrificat numeric mai mulţi miei faţă de Paştele din 2015”, a declarat şeful DSVSA Gorj. Acesta a precizat că în zilele când s-au sacrificat miei la punctele din Târgu-Jiu, Novaci şi Motru, medicii veterinari nu s-au confruntat cu probleme, toţi mieii care au fost tăiaţi respectând normele în vigoare, iar crescătorii acestora având asupra lor certificatele medicale veterinare aferente.
Izabella Molnar