Peste 700 de şoferi, traşi pe dreapta în week-end

politia rutieraSfârşit de săptămână cu ghinion pentru şoferii gorjeni. Peste 700 de conducători auto au fost traşi pe dreapta în acest week-end, în cadrul unei acţiuni organizate de poliţiştii Serviciului Rutier, acţiune ce a avut ca scop depistarea şi sancţionarea celor care conduc autovehicule sub influenţa băuturilor alcoolice.

11 şoferi au rămas fără permis iar alţi şapte conducători auto s-au ales cu dosare penale.

Poliţiştii rutieri din cadrul I.P.J. Gorj continuă acţiunile pentru prevenirea şi combaterea încălcării normelor legale privind conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice. În perioada 6-8 ianuarie 2012, poliţiştii Serviciului Rutier au coordonat o acţiune la nivelul judeţului Gorj, ce a avut drept scop depistarea şi sancţionarea celor care conduc autovehicule sub influenţa băuturilor alcoolice. Astfel, poliţiştii rutieri au testat cu aparatul etilotest peste 700 de conducători auto. Pentru că se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice, 11 dintre conducătorii auto au rămas fără permis de conducere, acesta fiindu-le reţinut în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. De asemenea, poliţiştii rutieri au întocmit dosare penale sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care prezintă o concentraţie alcoolică peste limita legală (6 cazuri), respectiv pentru refuz de recoltare a probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei (un caz).

Închisoare de la 1 la 5 ani pentru şoferii beţi

Acţiunile fac parte din programul naţional iniţiat de Direcţia Rutieră din cadrul I.G.P.R ce are drept scop reducerea numărului accidentelor rutiere şi a consecinţelor acestora produse pe fondul consumului de alcool, precum şi conştientizarea opiniei publice asupra efectelor negative ale încălcării prevederilor legale în vigoare. Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării permisul este reţinut fără drept de circulaţie. Sub această limită fapta constituie contravenţie, iar sancţiunea este suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru trei luni, la care se adaugă nouă puncte de amendă.

Roxana Lupu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here