Peste două mii de cazuri în județ, 46 de gorjeni au fost diagnosticați cu epilepsie, în primul trimestru al anului

La nivelul judeţului Gorj, potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) sunt 2.170 bolnavi de epilepsie. Dintre aceştia, 46 au primit diagnosticul pe parcursul primului trimestru al anului 2017. Aproximativ 2% dintre persoanele adulte prezintă o criză epileptică la un moment dat în cursul vieţii.

Medicii spun că de cele mai multe ori crizele epileptice debutează în prima parte a copilăriei sau târziu la vârsta adultă. Crizele care debutează înainte de vârsta de 2 ani sunt cauzate de obicei de febră înaltă sau de boli metabolice. Peste două mii de persoane din judeţul nostru suferă de epilepsie, 46 de cazuri fiind depistate pe parcursul primului trimestru al anului în curs. „În total, la nivelul judeţului Gorj sunt 2.170 persoane bolnave de epilepsie. În primul trimestru din acest an au fost diagnosticate cu epilepsie 46 de persoane din județul nostru, alte 52 ieșind din evidențele medicilor”, confirmă Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Primul ajutor în cazul crizelor epileptice
În cazul persoanelor epileptice, tratamentul la domiciliu variază în funcţie de frecvenţa şi tipul crizelor convulsive. Este importantă administrarea regulată a unui anticonvulsiv pentru prevenirea crizelor convulsive. Dacă pacientul face o criză convulsivă, persoanele de lângă el pot preveni traumatismele prin: asigurarea unui spaţiu moale pe care va fi întins pacientul; întoarcerea persoanei pe o parte; a nu se ţine strâns pacientul; a nu se introduce obiecte în gura pacientului sau a se încerca deschiderea gurii; pacientul nu este în pericol de a-şi înghiţi limba. De asemenea, este importantă observarea caracteristicilor crizelor convulsive – durata, tipul mişcărilor, direcţia mişcării capului sau ochilor. Aceste caracteristici pot ajuta medicul în diagnosticarea tipului de crize convulsive.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here