Peste o mie de minori din judeţul nostru au unul sau ambii părinţi peste hotare

Nu mai puţin de 1.094 de copii din judeţul nostru au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Dintre aceştia, 206 au un singur părinte susţinător şi acela plecat în căutarea unui trai mai bun peste hotare. Specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj au instituit măsuri de protecţie pentru unii dintre aceşti minori.

Mulţi gorjeni s-au văzut nevoiţi să plece la muncă în străinătate, pentru a reuşi să asigure familiei un trai mai bun. Astfel, sute de copii au fost privaţi de dragostea şi atenţia tatălui sau a mamei, ori a amândurora. Pentru micuţi, despărţirea de un părinte sau de amândoi este suportată cu greu. Din fericire, minorii intraţi în atenţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj beneficiază de sprijinul specialiştilor, pentru a depăşi mai uşor despărţirea de cei care le-au dat viaţă.
Numărul copiilor cu ambii părinţi plecaţi în străinătate este de 180. Copiii care au un singur părinte susţinător, dar care este plecat în străinătate sunt în număr de 206, iar 710 copii au un singur părinte plecat în străinătate. Dintre aceşti copii, 581 sunt fetiţe, iar 513 sunt băieţi.

Măsuri de protecţie instituite de DGASPC
Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj monitorizează familiile în care unul sau ambii părinţi au părăsit ţara în căutarea unui trai mai bun. Pentru copiii din aceste familii, specialiştii DGASPC au instituit o serie de măsuri de protecţie. La asistenţi maternali profesionişti se află 29 copii cu părinții plecați în străinătate, alți 37 sunt găzduiți în centre de plasament și 103 se află la rude până la gradul IV.
Specialiştii DGASPC spun că o consecinţă directă a migraţiei părinţilor este cea a privării copilului de afectivitatea parentală şi de supravegherea necesară dezvoltării normale a acestuia. În condiţiile plecării părinţilor pe perioade mai lungi şi a rămânerii copiilor în grija unor persoane care nu pot oferi sprijin emoţional şi educativ, aceste două consecinţe pot produce la rândul lor efecte negative în ceea ce priveşte sănătatea şi dezvoltarea psihică a minorului, implicarea în activităţi şcolare şi rezultatele acestora, angrenarea lor în comportamente deviante sau neconcordante cu vârsta copiilor şi supunerea la exploatare sau abuzuri de altă natură.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here