Piperul, bun în toate

575

piper oabePiperul are calităţi digestive, analgezice luptă împotriva răcelilor, dar este şi un excelent afrodiziac. Piperul ne condimentează viaţa şi este un aliat al sănătăţii noastre. Are o mulţime de proprietăţi şi iată care sunt acelea.

Digestie

Piperul este bun pentru digestie. Se cunoaşte faptul că digestia are loc în gură, iar salivaţia este foarte importantă în acest proces. Ea începe să despartă anumite componente alimentare pentru a fi mai bine asimilate de organism, formează bolul alimentar şi are grijă de dinţi, de aciditatea din gură. Piperul conţine o substanţă sub denumirea de Chavicina, o răşină picantă, ce măreşte cantitatea de salivă.

Slăbit

Piperul conferă gust preparatelor fade, lipsite de grăsimi, atunci când se urmează o anumită dietă, ajutându-te să tolerezi mai bine noile reguli alimentare. Efectul picant al piperului este bun şi pentru persoanele în vârstă, al căror gust este puţin schimbat, iar acest condiment le readuce plăcerea de a mânca.

Bronşita, laringita, răceala

Piperul elimină mai uşor mucozităţile şi are proprietate dezinfectantă şi analgezică locală. De aceea combate destul de bine afecţiunile care apar în special în sezonul rece: bronşita, laringita, răceala. Pentru înlăturarea durerilor de gât se prepară următoarea reţetă: la o cană de apă fiartă, se pun la infuzat 20 boabe de piper măcinate şi 2, 3 căţei de usturoi, se adaugă puţină miere. Acest preparat se bea de 3 ori pe zi.

Afrodiziac

Piperul activează libidoul deoarece este un bun tonifiant şi are acţiune vasodilatatoare. Fenomenul se produce în urma creşterii în volum a vaselor sangvine ce străbat aceste organe. Deci, pentru a condimenta puţin masa de seară, în fiecare zi consumaţi un pahar de lapte în care aţi adăugat 6 boabe de piper şi câteva migdale. Migdalele sunt şi ele afrodiziace (conţin arginina, ce are un rol important în procesul erecţiei). Laptele este un afrodiziac renumit deoarece are peptide ce activează producţia de endorfine.

Tulburări intestinale

Piperul are proprietatea de a scădea fermentaţia în stomac. Dacă te confrunţi cu probleme intestinale şi vrei să le înlături, amestecă piperul cu coriandrul, ghimbirul şi curcuma şi vei obţine un preparat care are acţiune dezinfectată.

Diuretic şi detoxifiant

Piperul creşte producţia de urină. Această calitate detoxifiantă este sporită şi de alt proces. Piperul creşte calibrul vaselor capilare de la suprafaţa pielii, favorizând transpiraţia.

Ce piper alegi?

El este de mai multe culori: negru, alb, gri sau roz. Toate deţin aproximativ aceleaşi proprietăţi, deoarece conţin piperina. Totuşi, pentru randamente maxime, e bine să cumperi piperul boabe şi să-l macini doar când ai nevoie.

Piper – curcuma: combinaţia perfectă

Curcuma este condimentul cel mai apreciat în studiile internaţionale, ce îi conferă acestuia calităţi antitumorale, antioxidante şi antiinflamatorii.

Când eviţi piperul?

Piperul nu trebuie consumat de către persoanele care au probleme cu stomacul, deoarece irită mucoasa gastrică. De asemenea, piperul nu e indicat nici în cazul unei crize hemoroidale. În medicina ayurvedica găsim faptul că acest condiment pune paie pe foc. Deci, temperamentele colerice, care transpiră excesiv nu trebuie să consume mult piper.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here