Plante medicinale din Farmacia Domnului – NUCUL: frunzele, cojile şi nucile excepţionale în tratamente naturale

1798

Denumire ştiinţifică. Jugulans reggia.
Prezentare. Normal, nucul nu este ceea ce se cheamă o plantă, ci un arbore impunător. Înălţimea sa poate ajunge frecvent până la 30 de metri. Face parte din familia jugulandaceelor. Scoarţa nucului este netedă, cu o plăcută culoare cenuşiu-argintie. Are o umbră deasă şi răcoroasă, cu atât mai mare cu cât nucul e mai bătrân. Frunzele sunt penat compuse, ia florile se prezintă sub formă de mâţişori, adică amenţi. Înfloreşte în luna mai, iar fructele se coc toamna, începând cu luna septembrie, fiind drupe sferice sau lunguieţe, după soi. Binecunoscutele nuci sunt foarte căutate pentru sâmburii lor şi ajung la preţuri mari. Din pricina secetei, recolta de nuci anul acesta este slabă, iar nucile mici.
Fructele nucului, învelişul verde al nucilor (din care se mai face şi dulceaţă) şi mâţişorii au valoare medicinală şi, desigur, se recoltează de adepţii terapiilor naturale. Totuşi, cele mai importante din punct de vedere medicinal sunt frunzele. Din părţile cu calităţi medicinale ale nucului se prepară infuzie, decoct, poţiune, vin tonic şi cataplasme. În terapii medicinale se mai utilizează şi frunzele fragede, cojile de nucă, proaspete, dar şi separatoarele dintre sâmburii de nucă (ca decoct, cu proprietăţi deosebite în bolile de inimă şi artroze).
Substanţele active importante: frunzele, cojile şi mâţişorii conţin taninuri, acizi, vitamina C, flavone, ulei volatil, substanţe minerale şi o substanţă specifică numită hidrojuglona.
Din sâmburii de nucă se prepară un ulei prin presare la rece, cu mult mai valoros decât uleiul de măsline. În România, uleiul de nucă este produs de firma SC OLEOMET SA, director general Cristian Aldea( mobil – 0722-375.491 şi telefon fix 021-311.12.05).
Întrebuinţări. Preparatele numeroase ce se fac din frunze sau coji de nuc au efecte dezinfectante, astringente, hipoglicemice (micşorează cantitatea de glucoză din sânge), antiinflamatoare, precum şi efecte hipotensive şi antialergice. Toate preparatele de mai sus au, de asemenea, proprietăţi antidiareice şi se folosesc ca antiseptic intestinal. Deci ele îmbunătăţesc funcţionarea tractului gastro-intestinal. Preparatele de nuc îmbunătăţesc şi funcţionarea ficatului (pentru care e foarte indicat uleiul de nuci produs de SC OLEOMET SA). Mai contribuie la curăţirea sângelui şi la îmbunătăţirea circulaţiei sanguine şi reduc sau chiar elimină transpiraţia nocturnă a bolnavilor de TBC.
Afecţiunile în care se folosesc produsele medicinale pe bază de nuc: 1) aplicaţii interne – infecţii sau edeme renale, diaree, diabet zaharat, enterite acute, leucoree, scrofuloză, rahitism; b) aplicaţii externe – furunculoză, afecţiuni oculare, tenuri grase, eczeme şi ulceraţii.
Frunzele de nuc se mai folosesc şi la prepararea unei alifii, eficientă în vindecarea rănilor. Produsele pe bază de nuc sunt folosite şi în cosmetică, pentru întreţinerea tenurilor grase şi pentru revigorarea părului.
Tot din frunzele de nuc – prin macerare şi în amestec cu vin roşu se prepară un vin medicinal cu excepţionale proprietăţi tonice
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here