Plăţile SAPS, stagnate de neconformităţi la amplasare

372

agricultorTeledetecţia nu a mai fost o modalitate de control în acest an a reprezentanţilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj pentru solicitanţii gorjeni ai plăţilor pe suprafaţă. Astfel, controalele s-au făcut în teren, iar neconformităţile nu au lipsit.

Eşantionul de control al beneficiarilor de plăţi pe suprafaţă nu s-a mai făcut în acest an de către angajaţii APIA prin teledetecţie, ci prin control în teren. „Teledetecţia se făcea la doi ani prin includerea judeţelor care să folosească această modalitate de la Ministerul Agriculturii. În acest an, alte judeţe au fost alese pentru a utiliza teledetecţia, iar acest mijloc noi l-am folosit doi ani la rând”, a declarat Mirela Şerbu, purtător de cuvânt al APIA Gorj.

Controlul prin teledetecţie constă în compararea schiţei fermierului din harta blocului fizic cu poligonul observat în imagini preluate prin satelit de prestatorul de teledetecţie. Rezultatele obţinute în urma foto-interpretării sunt transmise electronic, la APIA, de către prestator, unicul responsabil de calitatea rezultatelor.

Aceste fişiere conţin pentru fiecare fermă controlată date referitoare la ID, respectiv fermier, bloc fizic, număr parcelă, număr subparcelă, suprafaţă măsurată, suprafaţă confirmată, perimetrul parcelei, toleranţa şi codul de eroare pe parcela şi pe suprafaţa de cultură măsurată.

846 de fermieri verificaţi

Pentru SAPS 2010, controlul în teren a fost demarat în iulie şi încheiat la sfârşitul lunii octombrie, fiind verificate un număr de 846 de solicitanţi gorjeni. „Principalele neconformităţi găsite de reprezentanţii APIA au constat în greşelile de amplasare, însă, după ce au constatat aceste lucruri, inspectorii noştri i-a amplasat pe fermieri unde trebuie. Probabil cei găsiţi cu nereguli vor fi sancţionaţi, sancţiunea putând fi de la reducerea subvenţiei până la excluderea de la plată”, a precizat Şerbu.

Cuantum de 80,36 euro pe hectar

În această perioadă, angajaţii APIA Gorj lucrează la finalizarea procesării rapoartelor de control, iar sistemul informatic va fi cel care va face excluderea de la plată sau va reduce subvenţia în cazul supradeclarării terenurilor. Pentru acest an, cuantumul alocat plăţilor directe unice pe suprafaţă este de 80,36 euro pe hectar.

În campania SAPS 2010, la nivelul judeţului Gorj au fost depuse un număr de 24.874 de cereri pentru o suprafaţă totală de 104.188,85 de hectare, din care suprafaţă eligibilă pentru plată de 96.230,36 de hectare. De asemenea, până la ora actuală, au fost autorizaţi la plată pentru campania SAPS 2009 un număr de 25.103 fermieri din totalul de 25.142 de fermieri care şi-au depus cereri de acordarea a subvenţiei la Centrul Judeţean APIA în campania trecută.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here