Plevna, cucerită cultural! Bulgarii, încântați de expoziția “100 de artiști pentru 100 România’’

Colecția de artă contemporană, prezentată vineri la Plevna de către Teodor Dădălău, curatorul expoziției “100 de artiști pentru 100 România’’, a încântat autoritățile bulgare, dar și publicul iubitor de frumos din localitatea situată la 400 de km de Dunăre. Expoziția vernisată, la final de săptămână, în Bulgaria a meritat un moment festiv, de altfel pentru delegația română prezentă la Plevna, primăria din localitate a pregătit un moment folcloric deosebit, nenumărate felicitări, dar și promisiuni viitoare de colaborare cu Gorjul.

Reprezentantul Centrului de Creație Gorj, artistul fotograf Teodor Dădălău, a pus iar Gorjul pe harta Bulgariei, de data aceasta cucerind artistic localitatea Plevna(n.r.Pleven), aceeași în care românii, în 1877, și-au strigat victoria în lupta cu turcii. Victoria culturii românești în această localitate situată la 400 de km de granița cu România a fost și ea decisivă, motiv pentru care lucrările de artă contemporană prezentate în expoziția “100 de artiști pentru 100 România’’ vor mai rămâne pe simezele galeriei din Plevna până pe data de 22 mai. Expoziția românească a fost vernisată, de altfel, cu o zi înainte de sărbătorirea Zilei Naționale a Bulgariei iar evenimentul a fost prins în agenda de manifestări a autorităților locale din Plevna.
O spune de altfel chiar Teodor Dădălău care le-a mulțumit artiștilor, ce au transmis lucrările lor în expoziția de la Plevna astfel: “Am cucerit Plevna cu expoziția „100 de artiști pentru 100 România”. Drept dovadă stă faptul că, la propunerea conducerii frumoasei galerii bulgare, lucrările rămân pe simeze până în data de 22 mai 2018 când se vor încheia Zilele Orașului Plevna. Propunerea a venit după ce primarul orașului, prezent la vernisaj, a trecut în revistă frumoasa colecție de artă contemporană. În calitatea mea de curator al expoziției, dar și de reprezentant al Centrului de Creație Gorj, instituția organizatoare, mulțumesc celor 100 de artiști, în mod special celor zece artiști gorjeni, care au trecut peste opreliștile conducerii filialei UAP Gorj și și-au adus lucrări pentru a cinsti Marele Centenar’’.

Autoritățile din Plevna, ospitaliere și deschise la un dialog cu gorjenii
Până însă la vernisarea expoziției de la Galeriile de Artă din Plevna, spațiu de o arhitectură și frumusețe deosebită, delegația din Gorj a fost primită în primăria din localitatea bulgară de către edilul și viceprimarul orașului și de către consilierii lor. Părțile au purtat un dialog prietenos, bulgarii fiind invitați, la rândul lor, în Târgu-Jiu, în luna mai, la manifestările culturale legate de Zilele Municipiului.
Gheorghe Nichifor, vicepreședinte al CJ Gorj, dar și Cristian Pasti, consilier al președintelui Consiliului Județean, au creat în cadrul discuțiilor viitoare legături, vorbindu-se în acest cadru despre viitoare proiecte și parteneriate cu partea bulgară. “Scopul întâlnirii noastre de aici a fost unul cultural, expoziția de la Galeriile de Artă din Plevna. Este un început pentru relația noastră de colaborare. Dumnealor ne-au invitat pe 15 mai aici la Plevna, când va fi Ziua orașului. Domnul consilier Pasti a făcut o invitație similară, pentru Zilele Municipiului Târgu-Jiu. Vom încerca să creăm o legătură între școlile din Plevna și cele din Gorj. Domnul primar din Motru, domnul Jianu, a venit aici și le-a vorbit despre municipiul dânsului și sunt sigur că dânșii vor dori să cunoască mai bine județul nostru’’, a declarat Gheorghe Nichifor, vicepreședintele CJ Gorj. De altfel, toți membrii delegației de la Gorj au fost încântați de spațiul generos pe care îl dețin autoritățile din Plevna pentru a organiza expoziții de artă. “Mărturisesc că edificiul Galeriile de artă din Plevna este cel mai generos spațiu expozițional pe care l-am văzut! Vă felicităm pentru acest lucru! Această expoziție este dedicată Centenarului României. În discuțiile pe care le-am avut cu autoritățile am stabilit ce alte lucruri comune ne interesează pe viitor. Am identificat punți de legătură pe plan cultural”, a mai spus Gheorghe Nichifor. La Plevna a mai fost prezent și Gigel Jianu, edilul municipiului Motru, alături de artistul Florin Preda-Dochinoiu. Vernisajul s-a bucurat de un public numeros în jur de 150 de persoane vizualizând lucrările artiștilor români, asta în timp ce autoritățile locale au felicitat iar gorjenii pentru deschiderea față de artă și cultură.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here