Ariton a reprogramat întâlnirea cu delegaţia FNM pentru joi

474

AritonDupă ce a refuzat ieri întâlnirea cu membrii Federaţiei Naţionale a Muncii(FNM) aşa cum s-a stabilit în prealabil la Craiova, ministrul Economiei, Ion Ariton, a revenit asupra deciziei. Ministrul a acceptat astfel o nouă întâlnire, nemaipunând condiţia ca sindicaliştii să îşi retragă de la instanţă acţiunile deschise împotriva înfiinţării Complexului Energetic Oltenia(CEO).

 

La întâlnirea avută la Complexul Energetic(CE) Craiova, în urmă cu două săptămâni, delegaţia FNM condusă de Constantin Creţan a stabilit că Federaţia îşi va retrage acţiunile în instanţă împotriva CEO, doar în urma unei întâlniri cu ministrul Economiei, Ion Ariton. Întâlnirea a fost programată pentru ieri la orele 15.00, dar ministrul a refuzat să se vadă cu membrii acesteia motivând că FNM nu şi-a retras acţiunile în instanţă, aşa cum s-a cerut. Creţan a menţionat că nici nu a promis că ar face asta, şi că a pus că abia după întrevederea de la Bucureşti, dacă ministrul acceptă doleanţele sindicaliştilor, va lua în calcul acest lucru. Membrii FNM au rămas în Bucureşti la Confederaţia “Meridian” de unde s-a insistat pentru o nouă întrevedere. “În urma unei discuţii avute cu preşedintele Confederaţiei Meridian, Ion Popescu, ministrul Poza 1 cretanAriton a reprogramat întâlnirea cu membrii delegaţie FNM pentru data de joi, 26 ianuarie. Rămâne să discutăm cu ministrul toate punctele cuprinse în nota pe care deja i-am înaintat-o de astăzi(n.r. de ieri) şi nu vor renunţa la niciunul dintre punctele cuprinse în aceasta. Acţiunea pe rol continuă şi ea, miercuri avem un alt termen”, a declarat Creţan.

 

Revendicările FNM

Documentul lăsat deja la secretariatul Ministerului Economiei conţine o listă mare de revendicări privind în principal ca sediul CEO să fie în Gorj. Se mai cer: garantarea faptului că după reorganizare, nu se va decide desfiinţarea de locuri de muncă pe o perioadă de minim 5 ani de la înfiinţare; asigurarea continuităţii de extragere lignit în cadrul Sucursalei Miniere Prigoria, prin asigurarea de investiţii pentru deschiderea Carierei Bustuchin, iar în situaţia în care se închide sau se renunţă la exploatarea acestor active, salariaţii să fie redistribuiţi către activele funcţionale (Carierele Alunu – Berbeşti); bugetarea fondului de salarii al viitoarelor companii încât să se asigure uniformizarea câştigurilor pe meserii şi locuri de muncă, la nivelul câştigului celui mai mare existent actualmente în entităţile ce vor fuziona; eliminarea, prin ordin al ministrului si/sau odată cu aprobarea bugetelor complexurilor energetice si SNLO, a alocării de resurse financiare în alte scopuri decât cele Poza 2 cretanrealizării producţiei de energie şi cărbune (asocieri cu cluburi sportive sau alte activităţi neproductive, decontarea de cheltuieli pentru mijloace de transport şi deplasări în beneficiul sindicatelor, transferul către sindicate a cotei de 6,5-7,4%0 din fondul de salarii pentru urmărirea derulării Contractului Colectiv de Muncă); încetarea imediată a practicilor nelegale de a acorda contracte comerciale prin încredinţare directă, pentru achiziţia de servicii şi bilete de odihnă şi tratament unor firme cu acţionariat sindical sau cu intermedierea sindicatelor; eliminarea din organigramele unităţilor a posturilor de inspectori sociali, care, consumă inutil şi fără legătură cu obiectul de activitate al companiilor o parte a fondului de salarii, în beneficiul liderilor de sindicat (salarii la nivelul directorilor de unităţi şi subunităţi); iniţierea unor demersuri de modificare şi/sau Poza 3 cretananularea actelor normative cu privire la repartizarea rezultatelor financiare ale viitoarelor companii, pe o perioadă de minim 10 ani, în aşa fel încât resursele financiare produse de acestea să poată fi folosite în propria dezvoltare.

Anamaria Stoica

Pentru a vedea revendicările FNM daţi click pe poze.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here