Culisele unei şedinţe furtunoase a CL Peştişani

458

Şedinţa de Consiliu Local Peştişani de miercuri a fost una furtunoasă, cu proiecte neaprobate şi interese ascunse. S-a schimbat viceprimarul, care nu a mai demisionat, şi s-a numit un altul, pe a cărui activitate o vom analiza în perioada următoare.

În vreme ce ordinea de zi fusese stabilită de viceprimarul în funcţie, el era iniţiatorul a şapte din cele opt puncte înscrise pe ordinea de zi. Preşedintele de şedinţă, Constantin Fuiorea(PRM), nu s-a impacientat că singurul proiect iniţiat de altcineva: de cei cinci consilieri USL – Gheorghe Ciolofan, Ilie Fuiorea, Corneliu Nicolcioiou, Ion Poenaru şi Vasile Turtoi – nu fusese trecut primul pe ordinea de zi. Şi nici că, firesc, alegerea altui viceprimar lipsea cu desăvârşire de pe aceeaşi ordine de zi.
Situaţia creată nu l-a deranjat pe preşedintele de şedinţă, care a condus cu mult calm. Poate chiar prea mult, la un moment dat, după cum veţi vedea.

Respingerea unor aberaţii
S-a început cu aprobarea Contractului de comodat-cadru între Comuna Peştişani şi Asociaţia GAL ALPIN, având ca obiect folosirea unui spaţiu în incinta Şcolii primare Hobiţa, comuna Peştişani, pentru stabilirea sediului social. Iniţiatorul – viceprimarul Pantelimon Tivig – uitase să precizeze că pretinsa asociaţie târgujiană nici nu există, minţind Consiliul Local că „întocmesc raport de avizare toate comisiile de specialitate ale CL”. Normal, o asemenea inepţie, ce avea şi un pretins aviz de legalitate semnat de Secretar, Jr. Miruna Porumbel, a fost respins.
Aceeaşi situaţie au avut-o şi celelalte proiecte iniţiate, în disperare de cauză, de viceprimarul Pantelimon Tivig: cu rectificări ale bugetului de venituri şi cheltuieli, dar şi altele de umplutură.
Preotul Paroh al bisericii Peştişani, Pantelimon Chiată, îi ceruse în scris, viceprimarului sprijin pentru alocarea a 110 milioane lei vechi necesari pentru acoperirea cu tablă a Bisericii din Peştişani. Toate bune şi frumoase, dar nu existau nici avize, facturi dar nici nu fusese inclusă problema pe ordinea de zi. Corneliu Nicolcioiu(PNL) nu este doar consilier local, ci şi consilier parohial: „Normal, eu susţin aprobarea unui ajutor către Biserica din Peştişani, dar propun amânarea şi reluarea discuţiei într-o şedinţă extraordinară a CL”. În acelaşi sens a luat cuvântul şi prof. Ionel Pavel(PDL), susţinând „aprobarea sumei într-o şedinţă peste trei zile”.
Cât priveşte scoaterea din domeniul Public al Ocolului Silvic Gureni şi trecerea sa în domeniul privat, care i-ar fi revenit mai apoi lui Pantelimon Tivig, nici la acest proiect de hotărâre nu s-au prezentat documente şi avize ale comisiilor de specialitate.
Una peste alta, superficialitatea proiectelor întocmite de viceprimarul Pantelimon Tivig a condus la respingerea ori amânarea unuia dintre ele. Avea dreptate preşedintele de şedinţă, Constantin Fuiorea, când a declarat că sunt 80 de cereri ale cetăţenilor comunei la care nu s-a răspuns, una dintre ele fiind un Memoriu al cetăţenilor din satul Seuca, înregistrat la Primărie, cât şi la Consiliul Judeţean Gorj.

Circul viceprimarului Tivig
Înainte de a se trece la votul pentru schimbarea viceprimarului Pantelimon Tivig, acesta a încercat să demonteze expunerea de motive şi acuzaţiile aduse de iniţiatorii Proiectului – cei cinci consilieri locali ai USL.
Pe un ton ridicat şi vehement, el n-a recunoscut nimic. Nici că n-a răspuns la cele 80 de petiţii ale cetăţenilor, nici că n-a fost de acord cu semnarea şi achitarea ajutoarelor în caz de deces, aşa cum hotărâse CL pe când era chiar preşedinte de şedinţă şi votase pentru. Afirma că a trimis comisii sociale la toate cazurile pentru care refuzase plata a câte 1.000 de lei, cu toate că hotărârea prevedea plata indiferent de starea materială a decedaţilor. Numai şi numai pentru că erau cazuri de forţă majoră, iar decedaţii îşi plătiseră o viaţă taxele şi impozitele la primărie.
Plus o presupusă scrisoare de la actualul Prefect al Gorjului, care-ar fi demontat o ilegalitate comisă de viceprimar cu reangajarea antedatată a inspectorului pe probleme europene Nicolae Nicolcioiu, tardivă şi fără să prezinte măcar verbal data. Mai ales că trebşoara necurată se petrecuse pe timpul Prefectului Liviu Andrei, deci la începutul lunii august 2012.
Nu mai trecem în revistă alte aberaţii, toarte cusute cu aţă albă. În stilul său caracteristic.
Deşi promisese în media că-şi va da demisia, ei bine, n-a făcut-o! A ieşti din sală fără să-şi ia adio. Numai că după vreo zece minute s-a întors şi-a râs. Cică se calmase. Ceilalţi consilieri dezbăteau situaţia, iar preşedintele de şedinţă, luat pe nepregătite, nu l-a poftit afară!

Votarea schimbării
S-a dat cuvântul, de către preşedintele de şedinţă Constantin Fuiorea, Secretarului Jr. Miruna Porumbel, care-a prezentat prevederile legii. Cu toate că întrebarea de pe buletinele de vot secrete era cam ambiguă: „Sunteţi de acord cu schimbarea viceprimarului…” Urmau două căsuţe, cu DA şi NU. Urna a fost mutată în altă sală şi n-am priceput de ce.
Totuşi, la numărare, pentru schimbare au votat 7 consilieri locali. Adică, cei 5 de la USL, plus Constantin Fuiorea şi Ovidiu Gelatu(ambii de la PRM).

Alegerea noului viceprimar
Normal, au mai existat şi discuţii diverse. Unele plăţi dorite de contabila şefă Nicoleta Logăscu şi Secretarul Jr. Miruna Porumbel au fost demontate, ca nelegale, de către experimentatul economist Ion Poenaru, preşedinte al PSD Peştişani şi preşedinte-director general al Obştei Peştişani.
Votul pentru desemnarea candidatului propus de USL – Ilie Fuiorea(PNL) a fost mai liniştit. Circul dispăruse, iar seriozitatea i-a luat locul.
Fiind, totuşi, un vot secret nu cunoaştem numele celor care l-au susţinut în totalitate. A fost ales ca viceprimar Ilie Fuiorea cu 8 voturi pentru şi doar 5 împotrivă.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here