Polițist din Târgu-Jiu, aflat în refuz de hrană: ”Nu sunt un tip frustrat. Dormim cu telefonul sub pernă pentru a-l putea auzi. Halal odihnă!”

435

După ce, ieri, a anunțat că nu vrea să discute cu jurnaliștii, Cristinel Rada, agent în cadrul Poliției municipiului Târgu-Jiu și vicepreședinte al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor și Personalului Contractual din Ministerul Administraţiei şi Internelor – Biroul Teritorial Gorj, continuă să facă declarații pe pagina sa de Facebook. ”Am fost asaltat în ultima perioadă de timp cu foarte multe întrebări de tipul «care sunt revendicările tale? ce urmărești prin acțiunea ta? de ce crezi că această formă de protest este necesară?», motiv pentru care sunt nevoit sa fac următoarele precizari:
-protestul meu este unul de solidaritate.
-nu urmăresc și nu am intenționat să fac o faptă de haiducie.
-nu sunt un tip frustrat, stresat sau care să se simtă manipulat sau urmărit și nu cred că am făcut obiectul vreunei regii de acest fel.
-nu urmăresc obținerea vreunui folos și nu am vreun interes de această natură.
Pentru cunoscători sau colegi, precizez că sunt încadrat atât ca funcție, cât și grad pe treapta maximă.
Deși sunt reprezentant sindical, nu am beneficiat niciodată de vreun favoritism, de genul, avansare înainte de termen, salariu pentru lucrări de excepție sau salariu de merit. Tot pentru cunoscători, menționez că în ultimii 12 ani am fost permanent citat cu activitate foarte bună la toate ședințele de bilanț. Acum vreau să expun câteva din aspectele care mă nemulțumesc și pentru care am declanșat această acțiune: Începând cu anul 2008, această instituție nu a beneficiat de vreo creștere salarială, în afara corelării indicelui de inflație cu salariul. (Cel puțin nu am beneficiat noi, cei de la talpa țării). Este instituția în care există cele mai mari inechități salariale. Este instituția în care foarte mulți agenți desfășoară același tip de activități cu ofițerii, de aceeași complexitate și greutate și nu beneficiază de sporul acordat pentru studii superioare decât în proporție de 20%. Asta făcând o paralelă cu alte instituții unde și portarii beneficiază de acest spor. Este instituția unde până, mai de curând, dacă mișcai în front erai considerat dușman de clasă și atunci te așteptai la probleme. De parcă nu ar fi fost de ajuns, în ultimele opt luni am fost efectiv declasificați, probabil până la ultima treaptă de bugetari, fiind singurii din MAI care nu am primit vreo amărâtă de creștere salarială. Am fost amăgiți cu acele reparații așa zis morale care au adus în buzunarul polițiștilor câteva zeci de lei. Am fost singura familie ocupațională care, până în anul 2015, nu am beneficiat de sporuri de sdsl, deși codul muncii prevede în mod expres acest lucru. Pot continua, însă consider că este destul. Și o ultimă precizare pentru marea majoritate a celor care nu cunosc privațiunile sistemelor militarizate. Noi, în cursul carierei, dormim cu telefonul sub pernă pentru a-l putea auzi. Halal odihnă! Peste 80% din sărbători sau evenimente fericite le-am serbat cu arma în mână, ziua, noaptea, prin soare, ploaie, vânt, furtună, viscol, ger, fără să ne plângem, pentru ca dumneavostră să le puteți petrece liniștiți”, a precizat bărbatul, pe cunoscuta rețea de socializare.
Cristinel Rada a intrat de marți, la ora 08.00, în refuz de hrană, pe termen nelimitat. ”Începând cu data de 1 august 2017, în semn de respect și solidaritate cu ceilalți colegi din cadrul S.N.P.P.C voi intra în refuz de hrană, cu executarea serviciului, pe termen nelimitat. (…) Vreau să vă precizez că am recurs la această formă de protest, din solidaritate față de alți membri de sindicat și nu datorită vreunui acces de haiducie, vreunui interes personal sau vreunei dorințe de afirmare”, a precizat bărbatul. Și Cecilia Tatia, liderul sindicatului poliţiştilor din Argeş, a intrat în refuz de hrană.
Motivul este legat de faptul că cererile din ultima perioadă ale sindicatului pe care îl conduce nu au fost luate în seamă de conducerea Ministerului De Interne. ”Gestul radical al colegei noastre este determinat de atitudinea factorilor decidenţi de la nivelul Guvernului, ministerelor de resort şi al Ministerului Afacerilor Interne vizavi de problemele grave care afectează activitatea instituţiei şi, implicit, drepturile profesionale şi economico-sociale ale poliţiştilor şi personalului contractual din MAI, probleme pe care le prezentăm sintetic: finanţarea necorespunzătoare a sistemului de ordine publică; nealocarea de resurse logistice la dispoziţia unităţii şi a poliţiştilor operativi, care asigură efectiv climatul adecvat de linişte şi siguranţă socială, fapt care influenţează negativ intervenţia promptă şi eficientă a acestora, în sprijinul cetăţenilor şi în aplicarea legii; menţinerea deficitului de personal, care conduce la suprasolicitarea fizică şi psihică a poliţiştilor, afectând siguranţa în muncă şi capacitatea de protecţie personală a acestora în raport cu factorii criminogeni; salarizarea inadecvată a membrilor noştri de sindicat şi a angajaţilor din structurile poliţieneşti, în raport cu importanţa socială, riscurile profesionale şi nevoile reale de trai”, se precizează într-un comunicat de presă al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor și Personalului Contractual din MAI.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here