POMPILIU MARCEA 90 de ani de la naștere

1409

Pe data de 19 octombrie 2018 a avut loc în localitatea Bobu din comuna Scoarța, Simpozionul Cultural ”POMPILIU MARCEA – istoric și critic literar, fiu al comunei Scoarța”, cu ocazia omagierii a 90 de ani de la nașterea profesorului și scriitorului Pompiliu Marcea și inaugurarea Căminului Cultural Bobu. Manifestarea culturală a fost organizată de Primăria Scoarța și Fundația Culturală „Pompiliu Marcea”. La cele două evenimente culturale:
– Ediția omagială a Simpozionului Cultural Anual înscris în Agenda Culturală a județului Gorj, dedicat prof. univ. dr. Pompiliu Marcea, critic și istoric literar, originar din com. Scoarța, satul Colibași, jud. Gorj și
– Inaugurarea Căminului Cultural Bobu, dotat la standarde europene, au participat pe lângă autoritățile locale în fruntea cărora s-a aflat domnul Ion Stamatoiu, primarul com. Scoarța și domnul Ciprian Florescu – Prefectul Județului Gorj, domnul Gheorghe Nichifor – Vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj, primari și viceprimari ai localităților județului Gorj, cadre didactice universitare și preuniversitare, elevi și foarte mulți cetățeni ai comunei Scoarța și ai județului Gorj.
De asemenea, cu această ocazie au fost prezenți interpreți de muzică populară și formația de dansuri populare a Ansamblului Profesionist „Doina Gorjului” din Târgu-Jiu, care au susținut un program artistic deosebit.
Participanții la aceste evenimente au fost întâmpinați de către primarul comunei Scoarța, domnul Ion Stamatoiu, care îmbrăcat în costum național însoțit de trei doamne, de asemenea, îmbrăcate în costum național, au prins în pieptul fiecărui participant cocarde tricolore pe care era scris: 100 – România – 1918 -2018 – Sărbătorim împreună – SIMPOZION „POMPILIU MARCEA” – 2018 la intrarea în Căminul Cultural erau arborate drapelul tricolor și al Uniunii Europene, precum și benner-ul pe care era scris: Simpozion Cultural „Pompiliu Marcea – istoric și critic literar, fiu al comunei Scoarța” – 19 octombrie 2018.
Manifestările au debutat cu Simpozionul Cultural „Pompiliu Marcea”, care a fost deschis de către Ion Marcea, nepotul scriitorului și în discursul susținut a spus, că lansează cu această ocazie cartea „Pompiliu Marcea – 90 de ani de la naștere” și Revista omagială „Pompiliu Marcea”.
De asemenea, a mulțumit invitaților și participanților la acest eveniment și a spus că moderatorul acestei manifestări culturale este profesorul și poetul Nicolae Dragoș, după care a prezentat invitații la acest eveniment cultural: conf. univ. dr. Ion Popescu-Brădiceni, prof. dr. Zenovie Cârlugea, inspector școlar prof. Georgeta Popescu, prof. Ion Trancău, critic literar și prof. Teodor Voicu.
Cele 200 de exemplare de carte și 200 de revistă s-au epuizat încă de la începutul manifestării.
În continuare domnul Ion Marcea a dat cuvântul domnului Ion Stamatoiu, primarul comunei, care în calitate de gazdă a adresat cuvântul de bun venit invitaților și tuturor participanților, după care a luat cuvântul domnul Nicolae Dragoș.
Acesta în calitate de moderator, a dat cuvântul domnului Ion Trancău, Zenovie Cârlugea, Georgeta Popescu, Ion Popescu-Brădiceni, Teodor Voicu și Titu Zălog. În discursul lor toți au evocat personalitatea, viața, activitatea și opera marelui cărturar gorjean, au remarcat rigoarea scrierilor sale, cât și pregătirea solidă pe care o avea ca profesor universitar. Toate acestea îl fac inconfundabil în peisajul cultural românesc, fiind una din personalitățile de marcă din cultura română din a doua jumătate a veacului trecut.
În continuare a luat cuvântul Ion Marcea, care a înmânat diplomele și premiile acordate în cadrul Proiectului Educativ Județean – „Pompiliu Marcea – între oglinzile timpului”.
Diplomele și premiile au fost acordate după cum urmează:
Premiul I – prof. Gheorghița Clipicioiu pentru studiul: Pompiliu Marcea-Repere ale moralității în critica literară
Premiul II – prof. Oana Mirela Tudor pentru studiul: Pompiliu Marcea sau conștiința de sine a literaturii
Premiul III – prof. Elena Ștefania Pânișoară pentu studiul: Ipostaze ale ideii de feminitate în opera lui Sadoveanu – din perspectiva criticului Pompiliu Marcea
Mențiune – prof. Teodor Voicu pentru studiul: Pompiliu Marcea – model de conduită morală și intelectuală pentru mine
Fundația Culturală „Pompiliu Marcea” a continuat să acorde prin nepotul scriitorului patru premii și diplome de excelență, așa cum a făcut încă din debutul manifestărilor culturale, organizate în primăvara acestui an la Colegiul Național „Spiru Haret” în Amfiteatru „Pompiliu Marcea”, când a premiat trei personalități culturale, iar manifestările au continuat în luna mai când lui Pompiliu Marcea i s-a acordat și dezvelit o stea pe Aleea Celebrităților gorjene din municipiul Tg- Jiu și încheindu-se în această zi cu premierea următoarelor personalități: Nicolae Dragoș, Ion Popescu-Brădiceni, Zenovie Cârlugea și Ion Trancău.
În continuare au urmat momente emoționante, înălțătoare, când un grup de elevi de la Școala Gimnazială Scoarța au interpretat Imnul de stat al României, cântece patriotice și doine toate închinate cu prilejul desfășurării acestor manifestări, precum și aniversării Centenarului Marii Uniri.
După aceea s-au înmânat diplome și premii tinerilor și vârsnicilor din comună de către domnul Ion Stamatoiu, a avut loc un program artistic de cântece și dansuri populare susținut de ansamblul ,,Doina Gorjului”.
În final a avut loc o agapă la un restaurant din municipiul Târgu-Jiu.
Ion Marcea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here