Pompiliu Marcea, profesor şi scriitor, are bust la Şcoala Gimnazială din Tg-Jiu la care este “patron spiritual”

901

În data de 27 martie 2014, a fost dezvelit  bustul  criticului şi istoricului literar Pompiliu Marcea scriitor şi publicist, cu ocazia comemorării  a 29 de ani de la trecerea sa în nefiinţă la şcoala care îi poartă numele din municipiul Tg-Jiu. La acest eveniment au participat autorităţile locale împreună cu fşti  şi actuali profesori,  precum şi familia scriitorului din Gorj.

Manifestarea a fost deschisă de domnul prof. Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii  Populare de Artă care a spus printre altele: ”L-am cunoscut pe domnul profesor universitar Pompiliu Marcea şi am dat probabil cel mai frumos examen de limba şi literatura română din viaţa mea ca student. Este o binecuvântare de la Dumnezeu ce se întamplă astăzi, pentru un om deosebit pe care l-a dat ţara lui Brancuşi culturii româneşti, regretatul profesor, istoric şi critic literar Pompiliu Marcea, un om de o înaltă ţinută spirituală.”
În continuare, a luat cuvântul Ion Marcea, nepotul scriitorului care a făcut o prezentare amplă a vieţii şi activităţii unchiului său, Pompiliu Marcea. Acesta a mulţumit tuturor celor care de-a lungul celor  20 de ani de când au început manifestările dedicate lui Pompiliu Marcea au fost alături de fraţii şi nepotţi scriitorului în toate manifestările prilejuite  memoriei acestuia. Pentru această ultimă lucrare  a mulţumit  principalului sponsor, C.E. Oltenia fără de care bustul nu putea fi făcut. După terminarea discursului  a fost dezvelit bustul  profesorului Pompiliu Marcea.
În continuare a luat cuvântul domnul prof. Eugen Velican, fost director al Şcolii Normale din Tg-Jiu care a spus ”Nu l-am cunoscut pe domnul profesor, dar ştiu că era foarte apreciat, în schimb i-am citit opera. A fost singurul scriitor român care a scris tot ce se putea scrie despre I. Slavici, operă completă şi bine argumentată. A vorbit şi despre cărţile scrise despre Sadoveanu căruia Pompiliu Marcea i-a dedicat trei cărţi. S-a oprit asupra volumului “Lumea operei lui Sadoveanu” şi “Umanitatea sadoveniană de la A la Z” dicţionar de personaje, unic în literatura română”.
Domnul prof. Ion Trancău, în cuvântul său a spus: ”L-am cunoscut pe  profesorul universitar Pompiliu Marcea, fiind student la Universitatea din Bucureşti, iar în anul III de facultate am făcut cursurile cu dânsul. Îmi aduc aminte că era un om pedant, impunea respect din primul moment prin ţinuta vestimentară şi intelectuală. Era  un cadru universitar foarte bine pregătit, un om cu o cultură vastă, iar la cursurile pe care le ţinea în amfiteatrul “Alexandru Odobescu” din cadrul universităţii, acesta era plin şi o linişte desăvârşită ocupa tot spaţiul. A fost un profesor respectat şi apreciat atât de studenţi, cât şi de colegi.  Am rămas surprins când am văzut că Pompiliu Marcea nu figurează  în cartea lui Nicolae Manolescu – Istoria critică a literaturii romane. Se pare că prof. N. Manolescu a fost deranjat de apariţia cărţii „Lecturi fidele” a prof. Pompiliu Marcea ca o replică a volumului  „Lecturi infidele” a acestuia  şi prin această omisiune voită a dorit într-un fel să nu rămână dator…!!??” .
În stilul său inconfundabil desprins parcă din opera marelui Caragiale, cu multe picanterii, pilde şi vorbe de duh, domnul profesor Teodor Voicu printre altele a spus: “Am fost elev al Şcolii Normale din Tg-Jiu şi am avut ca model pe profesorul şi criticul literar Pompiliu Marcea. Urmându-i pilda şi eu am intrat primul şi am terminat şcoala ca şef de promoţie. A fost un profesor apreciat şi un critic  literar de excepţie. Pompiliu Marcea a plecat din Colibaşi, de pe malul Blahniţei, eu fiind din Bobu sat vecin şi  a ajuns pe cele mai înalte trepte ale culturii româneşti. Pompiliu Marcea aş îndrăzni să spun că nu aparţine numai acestei ţări, ci şi Europei,  deoarece el a predat la cele mai prestigioase universităţi: Sorbona din Paris, Koln, Bonn, Aachen, Dusseldorf din Germania. Moartea sa timpurie la 56 de ani şi jumătate a lăsat un gol imens în literatura română,  era vârsta  propice, ca pe baza experienţei şi a studiilor acumulate să se aşeze la  masa de scris şi să dea noi capodopere culturii române”.  Din partea autorităţilor publice judeţene a luat cuvântul  vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, domnul Ciprian Florescu care  a subliniat că este foarte bine că noi gorjenii nu uităm de personalităţile noastre şi a adus un cuvânt de mulţumire familiei scriitorului pentru eforturile depuse în realizarea acestui bust şi a tuturor manifestărilor dedicate criticului literar Pompiliu Marcea  pe parcursul celor 20 de ani de când fiinţează fundaţia ce-i poartă numele.
În continuare au elogiat personalitatea scriitorului în cuvinte  pline de semnificaţie cadrele didactice de la Şcoala Generală “Pompiliu Marcea“: domnul prof. Constantin Zalog  cu obârşia din satul Colibaşi, doamnele director Rozica Pătrăşcoiu şi Daniela Damo care au elogiat figura profesorului Pompiliu Marcea. Conducerea şcolii  a sugerat  că la data naşterii scriitorului (20 octombrie)  an de an, să aibă loc zilele ”Pompiliu Marcea” , propunere ce  a fost îmbrăţişată de toţi cei prezenţi.
În final a luat cuvântul sculptorul  Paul Popescu, realizatorul  bustului care a spus printre altele:  ”A venit această solicitare din partea familiei, cât şi a bunului meu prieten Viorel Gârbaciu, pe care nu i-am putut refuza şi m-am alăturat demersului lor, fiind a 14-a lucrare executată  şi se pare şi ultima lucrare pe care am dorit s-o realizez”. Ca un amănunt plin de semnificaţi domnul Paul Popescu a ţinut să sublinieze faptul că fiind prezent în luna  februarie la Tg-Jiu academicianul Mihail Sora, la aniversarea a 135 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, vizintându-i atelierul  a recunoscut din primul moment semnificaţia bustului –în lucru la acea vreme – în persoana profesorului Pompiliu Marcea. ”Mi-a spus că l-a cunoscut foarte bine pe profesorul Marcea, că acesta a  rămas în elita culturii române şi este bine că cineva s-a gândit să facă un bust în memoria sa” .
În finalul discuţiilor, domnul prof. Viorel Gârbaciu a adresat o propunere Consiliului Judeţean Gorj prin persoana domnului Ciprian Florescu, ca profesorul şi scriitorul Pompiliu Marcea să se regăsească printre “stelele gorjului”, pe aleea celebrităţilor.
La  manifestare au fost prezenţi din partea Inspectoratului şcolar Gorj domnul inspector Costi Popescu, iar din partea Inspectoratului de cultură domnul Ciolacu Pompiliu Jr.
Din partea familiei scriitorului au fost prezenţi: fratele acestuia cu soţia,Grigore şi Rucsanda Marcea, Ion şi Mariana Marcea, nepoţii scriitorului, dar sora Polina Ganea nu a putut participa din motive de sănătate însă au fost prezenţi copiii acesteia,  Mircea şi Constantin Ganea, de asemenea nepoţii scriitorului.
Ion Marcea, nepotul scriitorului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here