Ponta ridică batista de pe țambalul PSD ca să cânte despre Cârciumaru și Dragnea

Fostul premier Victor Ponta a pus, luni, paie de focul deja aprins în PSD, acuzând despre o așa-zisă cenzură care ar fi fost impusă de Liviu Dragnea în ce privește implicarea și aparițiile sale în campania de la Gorj. De altfel, și într-o postare pe Facebook, parlamentarul a specificat că PSD are “o problemă gravă cu modul în care conducerea centrală ia decizii și acționează”. Parlamentarul a fost însă contrazis rapid de către liderul PSD Gorj, Florin Cârciumaru, care a explicat că Ponta a avut ușile organizației permanent deschise și nu s-ar fi pus vorba vreodată despre o cenzură la adresa deputatului, nici în actuala campanie și nici în altele. Cu toate acestea, declarațiile lui Ponta despre situația politică de la Gorj au făcut vâlvă la nivel național.

Ponta a dat de înțeles că a analizat modul în care s-au desfăşurat alegerile parţiale de duminică, punând eşecul partidului de la Târgu-Jiu pe seama atitudinii din ultima perioadă a liderilor PSD. În aceeași notă, Victor Ponta i-a transmis însă felicitări, ieri, noului primar de Târgu-Jiu: “Îmi pare rău pentru Aurel Popescu, un om pe care îl cunosc și îl stimez, pentru colegii mei de la PSD de la Gorj. În același timp însă vreau să îl felicit pe Marcel Romanescu, îl cunosc foarte bine, știți istoria noastră, am candidat unul contra altuia, asta nu înseamnă că nu îl respect și nu îi urez mult succes. Repet, îmi pare rău de rezultat, dar pentru mine nu este o surpriză rezultatul, mă așteptam într-un fel, deoarece ce se întâmplă la centru influențează fiecare județ și Gorjul.. Lucrurile care s-au întâmplat la centru au fost rele pentru Gorj și atunci a venit acest duș rece. Poate oamenii se trezesc și înțeleg unde au greșit. Eu am vorbit cu Florin Cârciumaru și cu Văcaru că vreau să vin în campanie să îl susțin pe Aurel Popescu, mai ales că pe acesta îl plac foarte mult, ca persoană. Florin Cârciumaru a fost de acord, mi-a spus că este o idee bună, dar apoi nu m-a mai contactat nimeni, am întrebat de ce și mi s-a spus că domnul Dragnea le-a interzis să vin în campanie și l-a amenințat pe Aurel Popescu că îi taie toate finanțările de pe Ministerul Dezvoltării.
Faptul că domnul Dragnea a adus conflictul cu mine și la Gorj a fost o greșeală și ne-a costat”. Ponta a susținut, de asemenea, că dacă Dragnea ar fi lăsat PSD-ul de la Gorj să acționeze singur în campanie, victoria ar fi fost acum cea a lui Aurel Popescu.

Replica lui Cârciumaru
Liderul PSD Gorj, Florin Cârciumaru, a replicat însă, la scurt timp după declarațiile lui Ponta, mirat oarecum că deputatul în cauză l-a făcut oarecum vinovat și pe el de eșecul PSD de la Târgu-Jiu. “Consider că sunt singura persoană care poate să aducă lămuriri în subiectul legat de prezența domnului deputat Victor Ponta, la alegerile parțiale care s-au desfășurat în Târgu-Jiu. În urmă cu o lună, într-o ședință reunită a celor două Camere ale Parlamentului României, am avut o discuție cu domnul deputat Victor Ponta. I-am făcut invitația, dar, în același timp, i-am și sugerat să vină în Târgu-Jiu pentru a ne susține candidatul la Primăria Târgu-Jiu. Răspunsul a fost unul afirmativ, a spus DA, dar nu a venit niciodată la mine să discutăm despre campania de la Târgu-Jiu. Ușile organizației PSD Gorj au fost întotdeauna deschise, putea veni oricând, mai ales că domnul Victor Ponta este deputat de Gorj. Nu are nevoie de invitație pentru a veni în județul în care a fost ales. Cât privește o eventuală cenzură a centrului, aceasta nu a existat! Nimeni din conducerea centrală a partidului nu mi-a spus vreodată să nu îl invit pe domnul Victor Ponta în Târgu-Jiu sau să nu se implice în organizarea alegerilor parțiale”, a declarat senatorul Florin Cârciumaru, președintele PSD Gorj.
De altfel, este discutabil dacă prezența lui Ponta în campania de la Târgu-Jiu ar fi adus sau nu un plus de voturi pentru Aurel Popescu, știut fiind că absența deputatului din Gorj a făcut subiectul mai multor materiale de presă negative la adresa parlamentarului și a PSD.
În ce îl privește pe Aurel Popescu, acesta a recunoscut doar că el, personal, nu l-a chemat pe Ponta în campanie la Târgu-Jiu, dar a menționat, la rândul său, că nu știe de existența interdicției despre care vorbește deputatul de Gorj.

PNL, un pericol mic care a crescut mare
Ponta mai scrisese însă, deja, de ieri pe Facebook că PSD a greșit și prin atitudinea de siguranță manifestată la adresa PNL, lucru pe care numeroși pesediști gorjeni îl aprobă astăzi.
“De ce a pierdut PSD? Atitudinea de siguranţă absolută şi suficientă a PSD (pe modelul de la “Centru”) în faţa unui candidat PNL foarte muncitor şi hotărât (l-am învins pe dl. Romanescu în competiţia directă pentru Camera Deputaţilor cu 52-30% în 2008 cu multă muncă din partea întregului activ PSD şi după o luptă oricum dificilă)/e profund greşit să crezi că doar te prezinţi la alegeri şi victoria vine de la sine într-un oraş care a votat în ultimii 15 ani în special pentru Cârciumaru şi Ponta (şi doar în subsecvent pentru partidul pe care îl reprezentau aceştia)!”, a transmis Ponta.
În ce privește următoarea parte a declarației deputatului, mulți susțin că acesta ar fi doar “cancan”.
“Liviu Dragnea i-a ameninţat pe candidatul PSD la Primărie şi pe liderii locali că dacă «îl chemaţi pe Ponta în campanie şi vă afişaţi cu el vă tai toate proiectele de la Ministerul Dezvoltării!». Deşi am insistat să fiu implicat în orice mod, teama acestora a prevalat şi aşa am fost «exclus» din campanie pentru prima dată din 2004!!! Într-un oraş mic aşa cum e Târgu-Jiu aceste lucruri se află imediat/oamenii nu au încredere într-un Partid care pune pe primul loc luptele egoiste din interior şi nu interesul oraşului şi al lor”, a mai scris deputatul PSD de Gorj.

Dezamăgirea votanților PSD
Al treilea motiv invocat de Ponta se referă la “dezamăgirea” pe care votanţii PSD o resimt în ultima perioadă, lucru adevărat însă. “Dezamăgirea alegătorilor PSD faţă de subiectele la nivel naţional din perioada campaniei: Legea salarizării care a creat mari aşteptări şi s-a terminat cu o poveste amară; forţările conducerii PSD de a da jos propriul Guvern fără a explica deloc care este motivul; aroganţă agresivă a unor lideri PSD de la televiziuni care sfidează realitatea pe care oamenii o văd cu ochii lor/faptul că acum toată lumea a înţeles că au fost păcăliţi în campania de la parlamentare cu povestea «Victor este prietenul meu – o să aibă mari funcţii după alegeri aşa că votaţi PSD»??”, a mai susţinut Ponta.

Ciocul mic…
Fostul premier îi sfătuieşte, în final, pe social-democraţi să nu mai tacă şi să nu mai stea “cu capul plecat de frica şefului”. “Cine are ochi şi urechi trebuie să înţeleagă că PSD are o problemă gravă cu modul în care Conducerea centrală ia decizii şi acţionează. Cine tace de «teamă» să nu se supere «Şeful» va păţi ca la Târgu-Jiu! Din păcate”, a transmis Victor Ponta.

Chiar dacă declarațiile lui Victor Ponta urmăresc, cu siguranță, conflictul său cu Dragnea, organizația PSD Gorj a fost băgată adânc în răfuiala deputatului cu liderul de partid. Asta, în condițiile în care PSD Gorj va avea alegeri interne în primăvară și Ponta s-a plasat astfel în spatele lui Alin Văcaru, nu al lui Cârciumaru-Weber. În ce privește repercusiunile pentru eșecul PSD Gorj de la Târgu-Jiu și Drăguțești acestea vor urma și vor fi impuse, cu siguranță, de la nivel central.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here