Potîrcă, pregătit pentru o nouă condamnare!

Candidatul independent la presedintia Romaniei, Constantin Ninel Potarca, se pregateste sa plece, joi, 15 octombrie 2009, de la Targu Jiu spre Bucuresti, pentru a-si depune cele peste 280.000 de semnaturi la Biroul Electoral Central. GIGI CIUNCANU / MEDIAFAX FOTO

Al patrulea dosar penal în care este inculpat fostul candidat la Președinția României, Constantin Ninel Potîrcă, are toate șansele să îi aducă acestuia o condamnare în următoarele săptămâni, la primul termen ‘Obama” de Meteor recunoscând toate acuzațiile pe care i le-au adus procurorii. Acesta a declarat în fața instanței că recunoaște de acum încolo orice fel de acuzație care îi este adusă, motivul fiind acela că nu mai are bani cu care să plătească avocați și experți care să îi probeze nevinovăția. De altfel, până acum, în trei dosare penale, Potîrcă s-a apărat degeaba pentru că are trei pedepse pronunțate împotriva sa, toate cumulând o condamnare de 8 ani și 6 luni de închisoare.

 

În dosarul aflat pe rolul Tribunalului Gorj, fostul prezidențiabil este acuzat de producerea unui nou prejudiciu, de circa un milion de euro, prin emiterea a două facturi între firmele sale.

Procurorii susțin că, astfel, Potîrcă ar fi încercat să diminueze baza impozabilă și să plătească statului mai puține taxe. Din boxa acuzaților, inculpatul a explicat că tot ce a dorit el să facă a fost să împartă câștigurile pe care le avea dintr-o afacere între firmele din grupul pe care îl conducea în urmă cu un deceniu.

“Am avut de dat la fier vechi două instalații de la fosta RAFO Onești. Dacă am câștigat zeci de miliarde de lei pe o firmă mi s-a părut normal să pun o parte din bani, ca venituri, și la cealaltă firmă. E ca atunci când mergi la vânătoare și împuști căprioara. Păi unul singur trage în ea, dar pe lângă vânător mai sunt și copoii și gonacii, trebuie să le faci parte la fiecare. Așa am procedat și eu”, a explicat Potîrcă.

Vorbele sale nu au avut prea mare importanță în fața reprezentantului Parchetului, procurorul Cristina Ciobanu explicându-i acestuia că în rechizitoriu este acuzat de evaziune fiscală cu un prejudiciu destul de mare.

Procurorul de caz a insistat în a-l întreba pe Potîrcă dacă recunoaște faptele așa cum sunt ele în documentul Parchetului și dacă și le însușește pentru a avea reprezentarea clară a acuzațiilor respective.

“Recunosc orice”, a spus Potîrcă, avocata sa, Mioara Văduva, menționând că de acum încolo clientul său nu mai este dispus să conteste nicio decizie a procurorilor sau judecătorilor.

Pe lângă lipsa banilor cu care să continue procesul, Potîrcă mai are o problemă care îl face să fie de acord cu anchetatorii de acum încolo.

Speră să beneficieze de o pedeapsă mai blândă, prevăzută de legislație pentru cei care recunosc faptele, în așa fel încât pedeapsa finală de 8 ani și jumătate pe care o are de executat, să nu fie majorată la finalul actualului proces.

În dosar mai sunt judecați alți doi romi din Meteor, unul dintre ei fiind plecat din țară încă din 2008, când a avut loc primul control al fostei Gărzi Financiare și în urma căruia au fost descoperite facturile pentru care acum Potîrcă și colaboratorii săi sunt trași la răspundere.

Celălalt inculpat prezent la proces, Dorin Mihai, a mers și el pe recunoașterea faptelor, sperând, de asemenea, într-o pedeapsă mai blândă. Avocații celor doi inculpați au cerut ca dosarul să fie disjuns de cel al lui Ion Mihai, cel plecat din țară, astfel încât instanța să poată pronunța un verdict cât mai repede, lucru care se poate întâmpla chiar spre finalul acestei luni.
Gelu Ionescu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here