Prăjelile, pericol pentru sănătate!

2648

prajelile 2Consumăm prăjeli, iar medicii spun că din acest motiv, gastritele, ulcerele şi chiar cancerele sunt din ce în ce mai dese. Carnea de pui sau de porc prăjită (în special în perioada Crăciunului) sunt specialităţi la care mulţi români nu pot renunţa.

Dar cu trecerea timpului, acestea pot cauza boli de stomac, precum ulcerele şi gastritele şi chiar cancerele de stomac.

Dacă nu-ţi e uşor să renunţi la pregătirea mâncărurilor în acest mod, încearcă să apelezi la sfaturile unor medici specialişti pentru a avea cât mai puţin de suferit

Există câteva variante care vin în sprijinul tău ca să te ajute să mai reduci din efectele dăunătoare ale prăjelilor: utilizarea uleiului de măsline, a celui de palmier, o atenţie sporită la temperatura de prăjire sunt doar câteva dintre acestea.

prajelilePrin prăjirea cartofilor, care în general sunt cei mai preferaţi, de exemplu, sau orice are amidon, apar anumite substanţe cancerigene pentru organism (care poartă denumirea de acrilamide). Nu e indicat nici să păstrezi uleiul în care prăjeşti şi să-l amesteci cu altul proaspăt, deoarece substanţele toxice care se găsesc în uleiul care a fost folosit deja vor intra şi în cel proaspăt adăugat. Recomandat e să fii precaută în ceea ce priveşte temperatura, aceasta să nu depăşească 180grd.C.

Cum poţi verifica la ce temperatură a ajuns uleiul ? Trebuie să observi ca din tigaie să nu iasă fum. Specialiştii în alimentaţie sfătuiesc că ar fi bine ca legumele sau orice altceva să nu fie puse odată cu uleiul. Pentru început, trebuie să aştepţi ca uleiul să se încingă puţin (până la 180grd.C) după care poţi să pui şi legumele sau carnea. După patru-cinci folosiri ale friteuzei mai sănătos este să schimbi uleiul. Pentru prăjire, se vor utiliza tigăi teflonate sau sferice şi să se adauge puţină grăsime.

De asemenea, specialiştii spun că şi în urma acestor prăjeli se emană periculoasele substanţe cancerigene, acrilamidele.

Făina, ca şi cartoful, au amidon, iar substanţele toxice iau naştere în special atunci când se utilizează ulei foarte încins.

Nici făina, nici bulionul, chiar prăjite într-un timp foarte scurt în ulei încins, nu este o variantă foarte sănătoasă de pregătire a mâncării. La fel cum nici dacă vei folosi vase teflonate, în ideea că nu trebuie să pui ulei. Dar, astfel se elimină însă mai puţine substanţe toxice.

Cercetătorii au sesizat că o porţie de mâncare prăjită poate avea de 500 de ori mai multă acrilamidă (substanţă cancerigenă) decât este admisă de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Uleiul de măsline, bun la prăjit?

Uleiul de măsline, aşa cum spun anumiţi medici specialişti este un bun remediu împotriva cancerului şi a infarctului. Acesta are o multitudine de uleiuri nesaturate care au efecte în special în prevenirea bolilor cardiovasculare şi în echilibrarea nivelurilor colesterolului. Există multe persoane care îl utilizează şi la gătit (chiar şi la prăjit), pentru a nu-i nimici calităţile este important să-l foloseşti la asezonarea salatelor. Cel mai calitativ şi cel mai scump ulei de măsline este cel care se obţine prin presarea la rece a pulpei de măslină, denumit şi ulei virgin de măsline (mai este şi uleiul extra-virgin, cu o aciditate foarte scăzută şi are foarte multă vitamina E, un foarte bun antioxidant, care previne cancerul). Dar sunt şi anumite tipuri de ulei despre care se spune că sunt doar din măsline, dar în urma unor analize de laborator, acestea nu conţin decât în medie 10-20 % ulei de măsline, restul fiind de floarea-soarelui, de soia etc. Specialiştii spun că nu trebuie apelată la tratarea termică a uleiului de măsline (utilizarea lui la prăjit sau gătit), acesta fiind mult mai bune pentru salate.

Inhalarea fumului, pericol de cancer

Atunci când iese mult fum, în mediu se răspândeşte o substanţă foarte periculoasă, acroleina, care este răspunzătoare de apariţia ulcerelor. Cei care stau în astfel de medii doar prin inhalarea aerosolilor, fără a servi gogoşile sau cartofii prăjiţi pe care îi pregăteşte, pot face ulcer, gastrită (despre care se spune că sunt boli profesionale) şi chiar cancer.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here