Pregătirile pentru noul an şcolar, pe ultima sută de metri

586

Începutul noului an şcolar se aproprie cu paşi repezi, iar reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj dau asigurări că unităţile de învăţământ din judeţ sunt pregătite, în principiu, să-şi primească elevii în condiţii bune. Până în acest moment, lucrările de întreţinere şi igienizare la şcolile din judeţ au fost realizate în proporţie de 70%.

În vederea deschiderii noului an şcolar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a elaborat, încă din luna iulie, un plan de măsuri care să vizeze asigurarea îndeplinirii integrale, până la data de 1 septembrie 2014, la nivelul întregii reţele de unităţi de învăţământ de pe raza judeţului, a mai multor obiective prioritare: întreţinerea şi igienizarea tuturor componentelor unităţilor şcolare (săli de curs, săli de sport, grupuri sanitare, curtea şcolii, terenul de sport, anexele), în vederea obţinerii autorizaţiilor de funcţionare până la data începerii noului an şcolar; identificarea nevoilor de reparaţii curente şi înaintarea solicitării, în scris, în timp util, către primării; încheierea de protocoale cu toate unităţile abilitate să colaboreze cu şcoala (inspectoratele judeţene de poliţie, jandarmerie, pompieri, CEZ), în vederea unei bune funcţionări a întregii activităţi şcolare; evaluarea costurilor de reparaţii şi salubrizare, consolidare, refacere parţială sau reconstrucţie a clădirilor care au fost afectate de diverşi factori naturali. „S-au măsuri ca pe toată perioada verii să se lucreze, să avem condiţii bune la începutul anului şcolar. Domnul general (n.r. inspectorul şcolar general Ion Işfan) practic în toată această perioadă a fost în teritoriu, a discutat cu primarii, cu directorii, s-au luat măsuri de remediere a situaţiilor pe care le-a găsit în teren. Inspectorii noştri şcolari, care răspund de un anumit număr de şcoli, au plecat în teritoriu, au luat pulsul a ceea ce se întâmplă în şcolile respective, astfel încât avem o situaţie clară, la zi, a ceea ce este în şcoli”, a spus inspectorul şcolar general adjunct Petre Nanu.

Lucrările de întreţinere şi igienizare, realizate în proporţie de 70%
Până în acest moment, lucrările de întreţinere şi igienizare în şcolile din judeţ au fost realizate în proporţie de 70%. Reparaţiile acoperişurilor şi ale grupurilor se află în fază avansată, iar lucrările de reparaţii ale instalaţiilor de încălzire, reparaţii pardoseli şi tâmplărie, amenajarea curţii şcolii, împrejmuiri, precum şi activităţile de aprovizionare cu combustibilul necesar pentru perioada de iarnă se află în fază finală. Protocoalele cu unităţile abilitate să colaboreze cu şcoala sunt încheiate în proporţie de 45%. De asemenea, unităţile de învăţământ au întreprins demersurile necesare pentru obţinerea autorizaţiilor de funcţionare, urmând ca procesul să se definitiveze în lunile septembrie, octombrie, noiembrie (în funcţie de data la care expiră autorizaţia anterioară). Nu chiar toate problemele au fost rezolvate, însă, în principiu, şcolile din Gorj sunt pregătite să-şi primească elevii de la 15 septembrie. „Toate şcolile sunt pregătite să înceapă anul şcolar în condiţii bune. O situaţie mai delicată ar fi la Turceni, acolo unde, pe un proiect pe fonduri externe, se lucrează; este un adevărat şantier acolo. Sperăm ca în termen cât mai scurt să se încheie şi acolo lucrările. Au fost zile în care sute de muncitori erau la lucru. Mai sunt, bineînţeles, şi mici probleme nerezolvate. Dacă mai e nevoie, eu ştiu, poate de bani în anumite localităţi, la anumite primării, ca să poată să demareze alte lucrări de care au nevoie. În principiu, noi suntem pregătiţi pentru începerea noului an şcolar”, a declarat Petre Nanu.

Controale după 1 septembrie
Începând de săptămâna viitoare, şcolile din judeţ vor fi verificate de echipe mixte, din care nu vor lipsi reprezentanţi ai Prefecturii Gorj şi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj. „Cred că începând cu 1 septembrie vom constitui acele comisii mixte care să meargă în tot judeţul, la toate şcolile, să mai verificăm o dată. Rămâne acea problemă care apare an de an, cu autorizaţiile de funcţionare, dar să sperăm că încet-încet se lămuresc toate”, a anunţat Sorin Arjoca, subprefectul de Gorj. „O să fie echipe mixte, interinstituţionale, care vor merge în teren şi vor evalua, după un grafic comun, situaţia. Deocamdată, autorizaţiile sunt date pe proprie răspundere. (…) Împreună cu inspectorii din cadrul Instituţiei Prefectului şi cei de la Inspectoratul Şcolar o să mergem să vedem, să evaluăm situaţia în teritoriu”, a declarat Marius Boeriu, directorul DSP Gorj. În luna octombrie a anului trecut, aproape 100 de unităţi de învăţământ din judeţul Gorj nu aveau autorizaţie sanitară de funcţionare.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here