Premieră: Prima expoziție cu piese descoperite prin detecția de metale din Gorj, dedicată Primului Război Mondial

1134

La sfârșitul săptămânii trecute, Asociația Detecții Gorj a organizat în premieră pentru județul nostru o expoziție de piese descoperite prin detecția de metale. Vernisajul Expoziției „Gorjul în războiul pentru Întregirea Națională” a avut loc în cadrul celei de-a XII-a ediții a Zilelor Comunei Bălești.

Câțiva pasionați gorjeni ai detecției de metale care în ultimii ani au făcut descoperiri importante despre vestigiile din pământul Gorjului, au înființat de curând o asociație al cărei scop se constituie în promovarea utilizării detectoarelor de metale pe bază de autorizație și conform legislaţiei române în vigoare, prin respectarea eticii profesionale, a trecutului și istoriei naționale, prin scoaterea la lumină și prezentarea publicului larg a obiectelor rezultate în urma detecțiilor.
De curând, aceștia și-au propus să organizeze o expoziție cu obiecte din timpul Primului Război Mondial descoperite pe teritoriul județului nostru și nu întâmplător, membrii Asociației Detecții Gorj au organizat vernisajul expoziției la Bălești, mulți dintre fii acestei comune luând parte în urmă cu un secol la luptele de la Jiu, Mărăști, Mărășești și Oituz. Dintre aceştia puţini s-au întors. Sacrificiul lor a fost unul total. Potrivit documentelor de arhivă, în Războiul de Întregire Naţională din 1916-1919 au murit 77 de eroi din Băleşti, 45 de soldaţi din Bălăceşti, 69 de soldaţi din Ceauru şi 91 de soldaţi din Corneşti.

Istoria nescrisă a tranșeelor din Gorj
„În această expoziție este istoria reală a Gorjului, ca de altfel a întregii țări. Istoria miilor de băieți țărani luați de la coarnele plugului puși să facă față unui inamic pentru care războiul devenise o meserie. Aici la noi, soldatul-țăran a fost nevoit să înfrunte trupele militare germane de elită, cei mai aprigi dintre cei mai buni soldați germani, trupele Bavareze, un fel de comandouri ale armatelor moderne. Și au învățat. Au învățat să tragă cu pușca, să apere pământul pe care cu sudoare și trudă aveau să îl apere. În afară de pământ și familie, eroii noștri nu au luptat pentru altceva. Unii au murit, alții au scăpat cu viață, mulțumind lui Dumnezeu. Majoritatea erau mânați de gândul că vor primi pământ să-și poată însura și mărita copii cu zestre. Acolo printre moartea cu formă de schije, bile de shrapnel și baionete ascuțite s-a clădit România, acolo au fost alături frați de sânge toate etniile, iar dintre ofițeri… au fost în fața plutoanelor și au căzut printre primii, intelectualii țării, dascăli și preoți. Aceasta este istoria pe care noi o căutăm cu ajutorul detectoarelor de metale, istoria după care scormonim în pământ și scoatem la lumină pentru generația de azi și de mâine dovezi despre sacrificiul din urmă cu un secol”, ne-a declarat domnul Valentin Cîrstea, unul dintre membrii Asociației Detecții Gorj.
Vernisajul Expoziției „Gorjul în războiul pentru Întregirea Națională”, este o premieră pentru județul nostru, Asociația Detecții Gorj aducând în acest fel un omagiu tuturor eroilor gorjeni căzuți în timpul Primului Război Mondial. „Expunem pentru prima oară, într-un cadru organizat, piese militare românești, germane și autro-ungare precum: baionete, cartușe și gloanțe, grenade, schije, caști, bidoane de apă, însemne militare, nasturi, catarame, sîrmă ghimpată, târnăcoape, piese de harnașament: zabale, scărițe, potcoave, dar și lucruri personale ale soldaților de acum 100 de ani: linguri, monede, cuțite, amnare chiar și o muzicuță. Fiecare obiect spune o poveste. Povestea unei istorii nemărturisite în totalitate, rămasă acolo sub pământ, în tranșeele Gorjului din urmă cu un secol. Facem asta din pasiune și mai ales din dorința de a împărții cu toți cei care iubesc trecutul și istoria acestor meleaguri, câteva file trăite, dar încă nescrise despre povestea de jertfă și sacrificiu a eroilor noștri”, ne-au mărturisit reprezentanții Asociației Detecții Gorj.
Minodora Sucea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here