Prezența ministrului Energiei la Târgu-Jiu a dezamorsat protestul spontan al minerilor! Corpul de Control al lui Dăncilă rămâne însă la CEO

539

Abia după șase zile de grevă, la prezența ministrului Anton Anton la Târgu-Jiu, și în urma aprobării a 1000 de lei brut pentru mineri, în unitățile Complexului Energetic Oltenia, aflate sub protest, au apărut primele semne de renunțare la acțiunea care a băgat spaima în toată țara, premierul intrând în alertă de teamă că de la Gorj se va tăia curentul în toată țara. Mai multe unități au continuat însă protestul, minerii rezistând la presiunile șefilor la adresa lor, ca la Cariera Roșia și apoi la Tismana, Jilț, Lupoaia, Roșiuța să se reia, încet, încet lucrul. Asta, la nicio oră după ce ministrul a declarat la Târgu-Jiu că este garantul înțelegerii parafate la Prefectura Gorj.

Ministrul Energiei a fost certat, joi, de către liderii de sindicat din CE Oltenia, la întâlnirea de la Prefectura Gorj, că, după ce administrația le-a dat cu flit, la Comisia Mixtă, spunând că nu le va da niciun leu, apoi a început greva și au fost discuții la minister, Anton Anton a tratat cu superficialitate problema. Asta până ieri, când a realizat că se opresc grupurile energetice, iar problemele minerilor nu mai pot fi ignorate. Cu toate acestea, după câteva ore de discuții, ministrul, Directoratul CEO și liderii sindicali au ajuns la un conses, administrația acceptând creșteri salariale, vouchere de vacanță și promisiunea fermă că protestatarii nu vor fi trași la răspundere pentru acțiunea începută vineri seara.

Ministrul nu a negociat
“Pentru personalul muncitor din activitatea de producție, mentenanță și transport cărbune, etc va fi acordată o sumă de 1000 lei brut, respectiv 585 lei net; Pentru conducători formație de lucru din activitatea de producție, mentenanță și transport cărbune, etc va fi acordată o sumă de 700 lei brut, respectiv 409 lei net; Pentru personalul de conducere din activitatea de producție, mentenanță și transport cărbune, etc va fi acordată o sumă de 500 lei brut, respectiv 292 lei net; Pentru alte categorii de personal din activitatea tehnică, exploatare, mentenanță, transport cărbune, sumele vor fi convenite în cadrul comisiei de negociere. De asemenea, vor fi acordate vouchere de vacanță, pentru toți salariații, în sumă de 1450 lei, începând cu data de 01.05.2019. Prima pentru sărbătorile pascale se va acorda în aceleași condiții ca și primele pentru Ziua Meseriei, reprezentând un câștig net de cel puțin 330 lei. Administrația se angajează să nu inițieze niciun fel de măsuri în vederea aplicării de sancțiuni față de salariații participanți la grevă, în condițiile recuperării timpului de lucru” se arată în documentul semnat la Prefectura Gorj. Abia după semnarea actului, ministrul și Directoratul CEO s-au întâlnit cu ziariștii. “Îmi exprim speranța că, așa cum ne-au promis liderii sindicali, pentru că noi am avut o discuție astăzi(n.r. joi) instituțională, deci noi ne-am întâlnit cu liderii sindicali din companie. Eu cred că aceasta este modalitatea în care trebuie purtate discuțiile. Ei sunt cei care au fost aleși de oameni să-i conducă și să-i reprezinte în discuțiile cu Consiliul de Supraveghere, cu directorat. Eu sper că astăzi(joi) se va relua activitatea la CEO. Eu nu am negociat nimic, eu nu am făcut decât să ofer garanții că ceea ce s-a discutat aici, instituțional, între conducerea companiei și reprezentanții oamenilor din companie se va realiza întocmai. Doamna prim-ministru m-a însărcinat ieri(miercuri) să vin încoace. Eu am avut o discuție luni la minister, cu aproape toți reprezentanții cu care am avut discuția și astăzi. Mi-e greu să spun că nu știa Guvernul” a menționat Anton Anton în fața ziariștilor.

Un grup la SE Rovinari, oprit, iar altele au fost pornite la Ișalnița și Turceni
Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vişan, a dat și el asigurări că situația este sub control astfel: ”Complexul Energetic Oltenia are o obligație contractuală generată de contractele bilaterale pe care le are, obligație contractuală care, dacă este îndeplinită, generează daune. Ca atare, în toată această perioadă, Complexul Energetic Oltenia și-a îndeplinit această obligație, a funcționat și a asigurat energia pe care o avea contractată. Oprirea blocului de la Rovinari a fost înlocuită tot în cadrul Complexului Energetic Oltenia cu alt grup de la Ișalnița. Oprirea celui de-al doilea grup de la Rovinari, dată de stocurile de cărbune, este compensată de pornirea unui bloc la Turceni. Dacă nu se începe lucrul, această companie are o mare problemă și asta înseamnă conștientizarea de la domnul Boza, până la ultimul angajat, de la mine, de fapt, până la ultimul angajat. Că avem o problemă, și ca atare, normalitatea înseamnă să începem lucrul. La această dată, Sistemul Energetic funcționează fără nicio abatere”.

Corpul de Control al lui Dăncilă a luat la purecat stocurile
În timp ce Anton Anton abia se urnea din Capitală, premierul Viorica Dăncilă anunța, ieri, că a dispus o serie de măsuri de urgenţă în ceea ce priveşte ”situaţia gravă” de la Complexul Energetic Oltenia. “Mi s-a adus la cunoştinţă, ieri, cu suspectă şi nepermisă întârziere, situaţia gravă de la Complexul Energetic Oltenia. Am convocat imediat o întâlnire de urgenţă şi, împreună cu miniştrii şi autorităţile responsabile, am analizat ce măsuri pot fi luate, astfel încât Complexul Energetic Oltenia să îşi reia activitatea la capacitatea normală. Ne preocupă situaţia de la CE Oltenia şi funcţionarea sistemului energetic naţional şi am ţinut cont de toate semnalele apărute în spaţiul public în ultimele zile. Astfel, am dispus următoarele măsuri: să îmi fie prezentată de urgenţă situaţia stocurilor de cărbune comparativ cu anul trecut, o analiză detaliată a situaţiei minerilor, a veniturilor lor şi a condiţiilor de lucru, precum şi soluţii de modernizare a Complexului Energetic Oltenia, Corpul de Control să înceapă în această dimineaţă un control la această societate”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern. Premierul a menţionat că încă de marţi a solicitat ministrului Energiei să meargă la Târgu-Jiu să discute cu reprezentanţii companiei şi să vină cu soluţii, iar miercuri dimineaţă a cerut tuturor structurilor de siguranţă naţională informaţii legate de situaţia CE Oltenia şi verificarea celor apărute în spaţiul public privind achiziţii de energie din alte ţări la preţuri foarte mari. “Am solicitat ministrului Energiei să meargă în această dimineaţă la Târgu- Jiu, să discute cu oamenii şi să vină urgent cu soluţii. Am cerut consilierului de stat din aparatul primului ministru, cu responsabilităţi în domeniul energiei, să convoace de urgenţă Grupul de lucru interministerial pentru siguranţă energetică. Am solicitat în această dimineaţă tuturor structurilor de siguranţă naţională informaţii legate de această situaţie extrem de gravă şi verificarea celor apărute în spaţiul public privind achiziţii de energie din alte ţări la preţuri foarte mari, astfel încât să ne lămurim foarte clar dacă există vreo legătură între acest blocaj şi dorinţa unora de a face speculaţii pe spatele românilor. Nimeni, absolut nimeni nu se poate juca cu independenţa energetică a ţării. Cu toate aceste date pe masă, vom putea să luăm deciziile care se impun, astfel încât să nu fie afectată siguranţa şi funcţionarea sistemului energetic naţional”, a subliniat Dăncilă.

Stocuri goale
Corpul de Control are misiunea de a verifica stocurile de cărbune din CEO care sunt goale, lucru demonstrat deja de mineri, greviștii arătând că administrația a prezentat oficial date umflate în ceea ce privește cărbunele aflat în depozite. Reamintim că, ultimele două rapoarte de control ale Ministerului Energiei arată un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro în dauna CE Oltenia pentru neachiziționarea la timp a certificatelor de CO2.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here