Prima sentință pentru “Lotul Peștișani” – Nimeni nu face pușcărie!

520

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au reușit la sfârșitul săptămânii trecute să dea un verdict în dosarul în care inculpații din „Lotul Peștișani” așteptau o sentință încă din luna septembrie. După cinci amânări de pronunțare a deciziei, instanța a decis ca niciunul din cei șase inculpați să nu intre după gratii, pedepsele fiind de închisoare cu suspendare, unul dintre aceștia, Dumitru Pârvulescu, fiind complet achitat de acuzațiile ce i-au fost aduse de procurorul Emil Moța, asta în ciuda faptului că omul a stat 24 de ore în arest preventiv. Director general în Ministerul Finanțelor, Pârvulescu poate sta cu fruntea sus pe mai departe în fața tuturor celor care îl cunosc, instanța nereținându-i vreo vină, el fiind trimis în judecată pentru infracţiunea de instigare la abuz în serviciu în formă calificată, pe motiv că l-ar fi sfătuit pe primarul Florin Pavel în privința cesionării a două contracte, lucru care, în realitate, nu s-a întâmplat, edilul doar întrebându-l dacă e legală o astfel de operațiune, Pârvulescu fiind la vremea săvârșirii faptelor director în Direcția Finanțelor Publice Gorj.
În ceea ce-l privește pe Florin Pavel, acesta a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare pentru infracţiunea abuz în serviciu în formă calificată, executarea fiind suspendată și înlocuită cu un termen de încercare de 6 ani. El a mai primit și o amendă penală de 30.000 de lei pentru neglijență în serviciu, plata acesteia fiind suspendată în perioada termenului de încercare de șase ani. Decizia a fost luată în condițiile în care el a fost arestat preventiv între iunie 2012 și martie 2013, instanța achitându-l acum pentru acuzația de abuz în serviciu în formă calificată, în privința cesiunii de creanțe către firma omului de afaceri Dan Radu Floarea. Edilul a fost achitat și pentru cele două acuzații de luare de mită de care era acuzat, judecătorii de la Înalta Curte găsindu-l pe acesta nevinovat, procurorul de caz susținând însă în rechizitoriu că atât Floarea, cât și senatorul Dian Popescu l-ar fi mituit pe primar pentru a obține contractele derulate de firmele lor cu Primăria Peștișani.
O condamnare de 3 ani cu suspendare pentru infracţiunea de instigare la abuz în serviciu în formă calificată a primit și patronul de la Tech Safety SA, Dan Floarea având pedeapsa de trei ani înlocuită cu un termen de încercare de 6 ani, magistrații dispunând însă confiscarea de la acesta a sumei de 1.113.962,89 lei, în timp ce dirigintele său de șantier, Nicolae Isar, 2 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, executarea fiind înlocuită cu un termen de încercare de 4 ani. Pentru o asemenea complicitate a primit și senatorul Dian Popescu, dar și fratele său, Gabriel, cinci luni de închisoare, executarea fiind înlocuită pentru amândoi cu un termen de încercare de 2 ani și 5 luni, și ei fiind reținuți pentru 24 de ore în acest dosar. Senatorul a fost achitat pentru acuzațiile de uz de fals și dare de mită, în timp ce fratele său a primit 2 luni pentru acuzația de uz de fals, pedeapsa fiind cumulată cu cea de cinci luni și suspendată pentru doi ani și cinci luni după ce rămâne definitivă.
Verdictul instanței nu este definitiv, Dian Popescu spunând că va contesta decizia, el având convingerea că la completul de cinci judecători care va da sentința finală, îi va convinge pe magistrați de nevinovăția sa și în ceea ce privește infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. Probabil și Parchetul va formula apel, instanța de fond obligându-l pe primarul din Peștișani să suporte 5000 de lei, diferență de onorariu la o expertiză din dosar și 3400 de lei cheltuieli judiciare statului, și restul inculpaților, cu excepția lui Dumitru Pârvulescu, având de suportat cheltuieli judiciare în cuantum apropiat.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here