Primar Ioana Bușe: “Mărțișoare din Stoina vor ajunge din Japonia, Africa de Sud până în Nordul Europei”

1133

Un muzeu unic în Lume va fi inaugurat, la începutul lunii martie, în comuna Stoina. Este vorba despre Muzeul Mărțișorului. În plus, autoritățile publice locale din Stoina au avut inspirația de a trimite mărțișoare “peste mări și țări”, astfel încât tradiția mărțișorului să facă înconjurul Pământului. Comunitatea din Stoina s-a raliat în a fi un ambasador al Gorjului. Despre toate aceste demersuri, nu numai, ne-a vorbit Ioana Bușe, primarul comunei Stoina, într-un interviu acordat în exclusivitate cotidianului Gorjeanul.

Reporter: După acțiunea din iarnă, când elevii din Stoina au fost ambasadori ai folclorului în ambasade din București, organizați încă o acțiune unicat în Stoina?

Ioana Bușe: Putem spune și așa. În data de 4 martie deschidem Muzeul Mărțișorului și tradițiilor de primăvară la români. Primul și, după știința noastră, singurul dedicat acestei sărbători.

Reporter:  – Interesant. Nu știam că în comuna Stoina se păstrează atât de bine tradițiile vechi.

Ioana Bușe: Nu le păstrăm integral, dar le păstrăm atât cât e posibil în secolul XXI. Altceva este important: credem că parte din a fi român sunt și aceste tradiții. Fără acestea am fi ca și o casă fără temelie.

Reporter:  De acord. Totuși, nu sunt mulți care colindă ambasade sau deschid muzee dedicate unei tradiții chiar vechi. Mărțișorul e o tradiție românească, nu doar regională, în Oltenia.

Ioana Bușe:  Noi am decis la nivelul comunei să ieșim din zona gri. Să ne transformăm, încet, dintr-o localitate prin care treci într-una în care ai motive să oprești. Dintr-un loc în care te mai rogi să vină vizitatori într-un loc în care aceștia te roagă să-i primești. Iar tradițiile românești gestionate corect pot fi un vector de imagine extraordinar!

Apropo de colindat. Nu au fost mulți sau puțini colindători, am fost singurii. Deci copiii din Stoina au reprezentat și promovat nu doar comuna noastră, ci Oltenia, România. Au fost extraordinar de bine primiți, aplaudați. Chiar și în cazul ambasadelor unor țări musulmane.

Reporter:  Considerați că va avea urmări această acțiune?

Ioana Bușe: Probabil vă gândiți la investiții… Pentru a putea să colaboreze doi oameni, trebuie întâi să se cunoască. Acesta a fost primul pas. Nu a fost foarte simplu de organizat, dar am apelat la o firmă specializată care ne-a intermediat acțiunea.

Reporter: – Revenind la mărțișor

dav

Ioana Bușe:  Deși este o tradiție întâlnită și la alte popoare din Balcani, suntem primii și deocamdată singurii care am organizat un muzeu exclusiv al mărțișorului. În plus, am organizat începând cu anul trecut distribuirea de mărțișoare către ambasade ale României, parohii românești din străinătate, asociații ale românilor din diaspora; anul acesta trimitem și către două treimi din catedrele de limba română din lume. Practic, mărțișoare din Stoina vor ajunge din Japonia, Africa de Sud până în Nordul Europei.

Reporter:  Ce efect credeți că va avea această acțiune?

Ioana Bușe: Așa cum am gândit-o, este o promovare a tradiției, dar și a zonei noastre, nu doar a Stoinei. Sunt organizate, de cei cu care colaborăm, prezentări ale tradiției în mai multe universități, radio Szeged va face și o emisiune despre aceasta. Dar putem continua discuția despre cum a fost, după terminarea evenimentului.

Reporter: Nu au fost costisitoare aceste acțiuni?

Ioana Bușe: Raportat la sumele cheltuite, răspunsul e hotărât NU. Raportat la efortul depus, pregătirea acțiunii răspunsul e altul: multă muncă, judicioasă gestionare a costurilor, colaboratori profesioniști.

Reporter: Deci ați colaborat și cu alte instituții.

Ioana Bușe:  Începând cu muzeul de etnografie Iași, Asociația Meșterilor populari din Moldova, Ambasada Macedoniei, Ambasada Bulgariei, Institutul de Etnografie și Folclor, Consiliul Județean Gorj, Institutul Limbii Române, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, fiecare ne-a ajutat câte puțin. Am primit mărțișoare de la producători care nu ne cunoșteau, dar au rămas încântați de idee.

Reporter: Când are loc inaugurarea și unde e localizat muzeul?

Ioana Bușe: Inaugurarea va avea loc în 4 martie la ora 10.50, iar de la ora 13.00 începe festivalul “Mărțișoare Folclorice”. Muzeul este organizat în vechea școala din centrul comunei, foarte ușor de găsit. Iar festivalul are loc în căminul cultural din apropiere.

Reporter: În încheiere, transmiteți un mesaj cititorilor noștri…

Ioana Bușe: Cititorilor le transmit să nu își uite rădăcinile și tradițiile, să facă tot ce se poate pentru a perpetua obiceiurile strămoșești și să fie mândri de cultura oltenească. Dumneavoastră vă mulțumesc pentru interesul de a promova activitatea noastră și vă așteptăm la Stoina, pe 4 martie, pentru a participa la inaugurarea muzeului și la festivalul “Mărțișoare Folclorice”, devenit deja tradiție.
A consemnat Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here