Primăria Brănești, acuzată că a prejudiciat cu 1130 de lei un cetățean cu handicap din localitate!

769

Un cetățean cu handicap, din comuna Brănești, amenință primăria cu judecata, deoarece, până în prezent, nu a primit banii aferenți lunii martie pentru indemnizația de însoțitor, în valoare de 1130 de lei. Primăria Brănești refuză să plătească beneficiarului banii stabiliți prin lege, folosindu-se de un act normativ care lasă la latitudinea instituției publice achitarea din buget propriu ori neachitarea sumelor respective. Administrația locală, condusă de Gheorghe Stoichițoiu, ar fi putut să rezolve amiabil acest diferend, dar i-a demonstrat beneficiarului cu handicap că nu vrea să facă asta.

Petrică Ruiu, în vârstă de 41 de ani, persoană cu handicap gradul I, beneficiară de asistent personal, a intrat într-un conflict cu Primăria Brănești, după ce acest cetățean s-a trezit că îi este refuzată achitarea ajutorului pentru luna martie. Omul a primit banii pentru aprilie, dar funcționarii instituției au motivat că nu mai pot plăti ajutorul de 1130 de lei și pe martie, deoarece cererea solicitantului s-ar fi depus prea târziu, mai exact în februarie.

Rea credință?!

,,Am fost în februarie la primărie unde mi s-a spus că trebuie să depun o cerere pentru a obține ajutorul de însoțitor pe lunile viitoare, martie, aprilie… Am făcut acest lucru, dar cererea mea nu s-a înregistrat, dovadă că mi s-a comunicat, o lună mai târziu, verbal, de la Primăria Brănești, că trebuie să fac iar cerere pentru a primi banii respectivi. Mi s-a spus că cererea mea veche s-ar fi înregistrat, dar prea târziu, vina fiind a funcționarului public, nicidecum a mea. Am simțit efectele acestei neglijențe în serviciu a funcționarului respectiv abia în momentul în care am primit acasă banii pe ajutorul de însoțitor doar pentru luna aprilie și deloc pentru martie. Am cerut explicații la primărie și mi s-a dat peste nas, după ce am fost plimbat din ușă în ușă, că nu mai pot recupera banii pe martie deoarece există un act normativ care dă posibilitatea primăriei să refuze plata respectivă, pe motiv că instituția nu are bani prevăzuți pentru astfel de situații. Știu că primarul nu dorește să mi se rezolve această problemă, deoarece în localitate a mai fost o persoană în aceeași situație ca mine, dar, în cazul său, problema acesteia s-a rezolvat puțin mai târziu, ei făcându-i-se plata din urmă’’, a declarat Petrică Ruiu, vizibil nemulțumit.

Bani sunt, bunăvoință nu!

Acesta anunță că va cere în instanță tragerea la răspundere a funcționarului care a greșit, dar și a primăriei care nu a dorit să-i rezolve problema, deși ar fi existat bani și posibilitatea legală pentru a i se da cei 1130 de lei. De altfel, Casa de Pensii Gorj a anunțat Primăria Brănești, cât și beneficiarul, încă din data de 1 martie 2018, că a sistat plata ajutorului către Ruiu, contribuțiile trebuind să fie preluate instant de către autoritatea publică locală din Brănești, lucru care s-a făcut cu întârziere, funcționarii ignorând documentul și provocând situația de fapt.

Pentru a-l lăsa fără bani pe Petrică Ruiu, Primăria Brănești se folosește de art.43 al.3 din Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap și de normele metodologice din 2007.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here