Primarul de Padeș, urmărit penal pentru abuz în serviciu și corupere a alegătorilor

1009

O instanță a Judecătoriei Motru a decis, la jumătatea săptămânii trecute, să redeschidă urmărirea penală dispusă prin ordonanța prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru, în februarie 2017, pentru primarul comunei Padeș, Antonie Serafim. Edilul liberal este urmărit penal pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și corupere a alegătorilor.

În luna iunie a anului trecut, la două zile după alegerile locale, contracandidatul primarului ales Antonie Serafim, Cristian Elena, i-a făcut o plângere penală edilului PNL la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, acuzându-l pe acesta de abuz în serviciu și corupere a alegătorilor, fapte petrecute în precampania și campania electorală pentru scrutinul din 5 iunie 2016. Potrivit lui Cristian Elena, numit între timp viceprimar al comunei Padeș, primarul ales ar fi “cheltuit discreționar o parte din sumele alocate bugetului local la rectificarea din trimestrul patru al anului 2015, achiziționând materiale cu încălcarea oricărei proceduri de execuție bugetară, precum și a celor prevăzute în legislația financiară, astfel încânt sumele cheltuite neputând fi utilizate conform prevederilor legale, ca urmare a imobilizării acestora în materiale achiziționate și depozitate în curtea primăriei, materiale ce au fost distribuite cetățenilor, la cererea acestora, în precampanie și în timpul campaniei electorale din 2016, acțiune conștientă de influențare, mituire a electoratului, din bani publici, de către Antonie Serafim Nicu, viceprimar cu atribuții de primar interimar și care era candidat la funcția de primar”. Potrivit plângerii lui Elena, sumele respective “reprezintă un transfer mascat de fonduri dintr-un exercițiu bugetar la altul, cu scopul de a fi utilizate în mod ilegal și abuziv, ceea ce s-a și întâmplat, fiindcă în urma achiziției lor din noiembrie-decembrie 2015, ele au așteptat nestingherite în curtea primăriei, campania electorală”.

Materiale de miliarde
Reclamantul subliniază, în plângerea adresată procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, și că “au fost achiziționate de miliarde de lei, tuburi de plastic, plasă de Buzău, ciment, bolțari, etc., care au așteptat sub cerul liber, luni de zile, pentru a fi valorificate cetățenilor, în urma unor cereri sugerate de susnumitul viceprimar, acum primar ales”. Elena mai susține că, pe lângă toate aceste nereguli, majoritatea investițiilor efectuate în campanie și precampanie ar fi fost efectuate cu încălcarea legii, numai pentru a da bine în perioada respectivă și de a influența într-un fel sau altul electoratul din comună.
În acest context, reclamantul îl acuză pe primarul de Padeș de dare de mită, menționând că edilul nu numai că ar fi distribuit cetățenilor electori materialele achiziționate abuziv, ci “i-a îndemnat pe aceștia să facă cerere în acest sens spunându-le în schimb ca să-l voteze, scopul respectivului fiind, de fapt, acesta, nu rezolvarea problemelor localnicilor, deoarece probleme au fost și vor mai fi”. Viceprimarul a mai menționat că a făcut plângerea penală în cauză după alegeri, nu în campanie ori în precampanie, deoarece și-a dorit ca și competiția electorală să se desfășoare în afara oricărei influențe de acest gen, el fiind unul dintre competitori.

Primarul audiat spune că a dat doar tuburi
Procurorii transferă însă dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru, care decide în 8 iulie 2017 că dosarul trebuie clasat. În referatul cu propunerea de clasare a dosarului, întocmit de inspectorul principal de poliție Victor Eugen Botea, de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Gorj, se menționează că în timpul cercetărilor a fost audiat primarul Serafim Antonie. “Acesta a declarat faptul că bunurile la care face referire Cristian Elena constau în tuburi PVC, țiglă, ciment și alte materiale de construcții pe care le-a achiziționat la finalul lui 2015 ca urmare a unor fonduri din buget rămase necheltuite în urma rectificării bugetare, care în caz de neutilizare, ar fi fost imposibil de neutilizat în cursul anului următor”, se arată în referatul lui Botea. Aici se subliniază că primarul Serafim Antonie ar mai fi declarat că “au existat situații când unele bunuri, respectiv tuburi din PVC au fost distribuite către cetățenii care au solicitat acest aspect, procedura de atribuire fiind după cum urmează: în situația în care la domiciliul unei persoane, pe spațiul public, datorită ploilor abundente sau datorită terenului accidentat, se formaseră șanțuri sau bălți, cetățeanul afectat solicita în scris primăriei distribuirea unui tub PVC, pentru facilitarea accesului în gospodărie”, se mai arată în referatul care conține propunerea de clasare a plângerii actualului viceprimar la adresa primarului în exercițiu.

Inspectorul Botea a cercetat superficial!
Referatul polițistului a determinat primul procuror de la Parchetul Motru să decidă în favoarea primarului, clasând plângerea penală a lui Cristian Elena. Reclamantul nu a stat însă mult pe gânduri și a atacat ordonanța la clasare la Judecătoria Motru, subliniind către primul-procuror că cercetarea penală efectuată de polițistul Botea ar fi superficială. “Cercetarea penală efectuată de inspectorul principal de poliție Botea Victor Eugen este superficială, sens în care mă voi adresa cu o plângere la IGPR București, cercetarea fiind acceptată fără nicio rezervă de domnul procuror Lădaru Emil Mihai. Acest aspect este evident, deoarece eu am făcut în plângerea mea, trimitere la probe sau în zona în care se găsesc aceste probe, iar responsabilitatea și obligația culegerii acestora este a organului de cercetare penală(..) din cuprinsul dosarului nu rezultă că au fost culese toate probele spre administrare și analiză, din care să se stabilească adevărul”, susține Elena în plângerea adresată primului-procuror al Parchetului Motru. Reclamantul subliniază că polițistul nu a aprofundat pas cu pas cercetarea, nu a audiat consilierii locali, dar și că acesta nu a ridicat documentele contabile necesare de la Primăria Padeș, neaudiind și alte persoane care prin mărturia lor ar putea cuantifica, cel puțin în mărime fizică, volumul materialelor achiziționate ilegal.
Acesta susține, de asemenea, că funcționarii și vecinii primăriei ar fi văzut cu ochii lor ce materiale au fost aduse în curtea primăriei și cum au dispărut între timp, asta mai ales că și în prezent există depozitate impropriu, în același loc, tuburi PVC în valoare de peste 30.000 de lei. “Nu au evaluat în anchetă, și nu știu de ce, valoarea achiziției legale sau ilegale reclamate, la care să se raporteze ulterior cercetarea, deși exista și există această posibilitate”, a mai subliniat reclamantul.

Confirmarea redeschiderii urmăririi penale
Înregistrată pe 18 iulie, plângerea lui Elena a ajuns pe rolul Judecătoriei Motru pe 2 august, instanța decizând “redeschiderea urmăririi penale dispusă prin ordonanța 90/II/2/2017 din data de 17.02.2017 a Primului procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru”. Sentința este definitivă.

Urmărit penal și în alt dosar
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au început urmărirea penală în dosarul de corupție înregistrat în septembrie cu nr. 298/P/2016, pe numele viceprimarului de Tismana, Petre Narcis Remetea, care între timp și-a dat demisia din funcție, și a primarului de Padeș, Antonie Serafim, ultimul fiind acuzat tot de abuz în serviciu. Remetea, liderul ALDE Tismana, este cercetat pentru trafic de influență și instigare la abuz în serviciu în acest dosar, pentru felul în care firma familiei sale a câștigat lucrările de instalare a centralei termice la școala generală Motru Sec, investiție de un miliard o sută de milioane de lei vechi.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here