Primarul Olguţa Vasilescu bagă apa ,,plată” din Gorj la robinetele craiovenilor

590

Compania de Apă “Oltenia” a semnat, săptămâna trecută, contractul de servicii de peste 9,75 milioane de lei pentru proiectarea celei de-a doua aducţiuni de apă din sursa Izvarna, din judeţul Gorj şi pentru extinderea sistemului de canalizare menajeră în municipiul Craiova. Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a afirmat că apa din sursa Izvarna este de o calitate superioară, cu proprietăţi chimice apropiate de cele ale apei plate, nu necesită tratare, ci doar dezinfecţie cu doze reduse de clor pentru a fi distribuită ca apă potabilă, iar realizarea acestei conducte se ridică la 123,64 milioane euro, proiectul urmând să fie finanţat din fonduri europene de Ministerul Mediului.
“Realizarea celui de-al doilea fir de aducţiune din sursa Izvarna va asigura apă de calitate, suficientă cantitativ pentru 385.933 de locuitori ai Craiovei şi reprezintă cea mai mare investiţie pentru Craiova din ultimii 60 de ani. Valoarea investiţiei este de 123.640.000 euro, fără TVA. Un astfel de contract, de o asemenea valoare, vizând aducţiuni de apă, nu s-a mai semnat în alte localităţi din România”, a spus Olguţa Vasilescu într-o conferinţă de presă.

Apă din Izvarna, un lux pentru craioveni
Potrivit primarului Craiovei, în prezent niciun locuitor al municipiului nu are la robinet apă de Izvarna, chiar dacă există o aducţiune. “La ora actuală, nimeni nu bea apă de Izvarna în Craiova. Mulţi cetăţeni îşi închipuie că la ei în cartier se bea apă de Izvarna de la robinet. Nu bea nimeni. Este o singură fântână în Craiova, cea de la Marlorex (la ieşirea din Craiova spre Filiaşi – n.r.), pe care noi am inaugurat-o acum trei ani, unde există apă de Izvarna şi la Fabrica de bere, dar, în rest, cetăţenii sunt alimentaţi cu o combinaţie între Izvarna şi apă din Jiu”, a explicat Olguţa Vasilescu. Primarul Craiovei a precizat că Izvarna constituie sursa de asigurare a deficitului de apă pentru municipiu şi pentru alte localităţi din judeţele Dolj şi Gorj, fiind cea mai bună variantă din punct de vedere cantitativ, calitativ şi economic.
Olguţa Vasilescu a afirmat că investiţia de alimentare cu apă a Craiovei din sursa Izvarna îşi are originile la nivelul anilor 1957-1958, când s-au făcut demersurile necesare în scopul realizării acesteia pentru nevoile oraşului, iar în perioada 1964-1967 s-au realizat lucrări de anvergură, cuprinzând, în principal, captarea celui mai mare izvor de formaţiuni carstice din România, cu un debit de 1.000-1.100 de l/s, cu diametrul de un metru şi lungime de 117 kilometri, care era la vremea respectivă cea mai mare din ţară.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here