Primele analize optoelectronice pentru operele lui Brâncuşi

458

Experţii din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică se apropie de finalul primei etape de evaluare şi monitorizare a operelor lui Constantin Brâncuşi de pe Calea Eroilor.

Analiza începută în urmă cu aproape două săptămâni la Târgu-Jiu nu are încă rezultate certe, un raport final pentru probele şi analizele colectate urmând să fie emis în luna octombrie. „Echipa a fost alcătuită permanent din şase persoane şi a altor cel puţin trei care au fost activi în timp real de la sediul Institutului de la Măgurele. O parte din date s-au prelucrat într-o formă preliminară şi sunt în procesare. Am avut activităţi deosebit de fructuoase care ne-au ajutat să ne apropiem de un pachet care defineşte fizico-chimic obiectele studiate. E vorba de Poarta Sărutului, Masa Tăcerii care e încă în proces de monitorizare şi o parte din analize s-au făcut la Coloana Fără Sfârşit, unde vom reveni. Această activitate a fost un succes şi pentru noi pentru că nu am avut nici un incident tehnic, toate analizele s-au derulat fără întreruperi. Ne aşteptăm să avem rezultate în timp foarte scurt care ţin atât de caracterizarea obiectelor şi a posibilităţii noastre de a exprima comportarea lor în timp, ce vor fi interpretate şi analizate într-o echipă pluridisciplinară. (…) Deja avem achiziţionate date referitoare la structura suprafeţei, la toate dimensiunile, denivelările, accidentele de suprafaţă, sunt inventariate în cel mai modern şi mai precis mod, orice raportare va fi evidenţiată. Putem să facem, pornind de acum o evaluare micrometrică a dinamicii suprafeţei şi a eventualelor degradări fizico-chimice sau chiar biologice. La cele care se pot evalua în timp real, n-am sesizat până acum nicio urgenţă de restaurare”, a declarat Roxana Rădvan, coordonatorul Centrului de Excelență pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice (CERTO) din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică.

Scanare laser şi analiză Doppler
Aceasta a precizat că la Poarta Sărutului au fost efectuate o multitudine de investigaţii: „La Poarta Sărutului s-a făcut scanare laser 3D, emisivitate, şoc termic, măsurătoare colorimetrică, analiză geo-fizică pentru structura de rezistenţă a construcţiei şi a fundaţiei, analiză Doppler, microclimat, analiză spectrală. Toate aceste analize vor permite şi evaluarea proceselor fizice de degradare, a riscurilor şi a factorilor de risc. La Coloană s-au făcut un număr limitat de analize, deoarece următoarele se vor face în toamnă”.

Experţi la Târgu-Jiu
Autorităţile de la Târgu-Jiu îşi doresc ca odată cu această colaborare de monitorizare a ansamblului brâncuşian, să fie constituită o echipă de specialişti care să Sequence 10pună bazele unei strategii de intervenţie. Aceasta va fi pusă în aplicare odată ce se vor cunoaşte rezultatele monitorizării optoelectronice şi se va şti dacă se impune o restaurarea a sculpturilor lui Brâncuşi. „Am purtat discuţii pentru a constitui o echipă de specialişti pluridisciplinară. Sperăm că în octombrie s-o avem constituită astfel încât, toată această bază de date, să fie analizată şi să se ia deciziile cele mai bune, să se alcătuiască strategia de intervenţie. Avem în vedere punerea la punct a unui sistem permanent de monitorizare prin senzori a întregului ansamblu brâncuşian astfel încât să avem date în timp real despre tot ceea ce se petrece în zona ansamblului”, a declarat Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare ”Constantin Brâncuși”.
A doua etapă a monitorizării va începe în luna octombrie când, cu ajutorul unui vehicul aerian, se va investiga Coloana Fără Sfârşit. Această metodă va analiza petele, dar şi alte depuneri ale operei, urmând ca ulterior să poată fi făcute aprecieri asupra degradărilor Coloanei Infinitului.

O nouă solicitare de finanţare
Conducerile Centrului „Constantin Brâncuşi” şi Primăriei Municipiului Târgu-Jiu fac încă presiuni asupra Ministerului Culturii pentru alocarea sumelor necesare în vederea restaurării Coloanei Fără Sfârşit, un proiect vechi de câţiva ani. „Am solicitat Ministerului Culturii să ne spună în ce stadiu se află cu proiectul de restaurare a Coloanei şi de trei ani încoace ni se răspunde că Institutul Naţional al Patrimoniului nu a alocat sumele necesare pentru intervenţie. După ce vom prezenta această bază de date ştiinţifice, se va lua o decizie la Ministerul Culturii, vom solicita din nou bani pentru anul viitor pentru a se interveni la deficienţele de la Coloană”, a precizat Doru Strâmbulescu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here