Primii 12 concurenți, înscriși la Festivalul ”Poarta Sărutului”

572

12 concurenți din mai multe județe ale țării s-au înscris deja la Festivalul Național de Folk și Baladă ”Poarta Sărutului”, ce se va desfășura în acest weekend la Teatrul de Vară din Târgu-Jiu. Organizatorii se așteaptă însă ca numărul acestora să crească până vineri, mai ales că sunt așteptați și cei care participă zilele acestea la Tabăra Folk de la Calafat.

Numărul final de concurenți ce vor evolua în cadrul Festivalului național de Folk și Baladă ”Poarta Sărutului” va fi cunoscut cu exactitate abia vineri. Înscrierea concurenților se face pe baza „Formularului de înscriere” cu toate datele completate și copia cărţii de identitate (datele personale vor fi protejate) trimise la Școala Populară de Artă Târgu Jiu prin email la adresa spa_tgjiu@yahoo.com sau depuse la sediul Școlii Populare de Artă Târgu Jiu, str. Vasile Alecsandri, nr. 53. ”Până acum, avem pe e-mail-ul școlii aproximativ 12 concurenți care s-au înscris. Noi astăzi (n.r. marți, 9 august) o să plecăm la Calafat, la Tabăra Folk, eveniment înfrățit, dacă vreți, cu festivalul nostru de la Târgu-Jiu, eveniment care ajunge anul acesta la cea de-a XIX-a ediție în 20 de ani. Prietenul nostru, Dan Vană, care va fi și el prezent la Târgu-Jiu, este inițiatorul Taberei Folk de la Calafat. Acolo participă, an de an, câștigătorii celor mai importante festivaluri de folk din țară și este o lege nescrisă ca după ce Tabăra Folk de la Calafat se termină, toți acești concurenți vin la Târgu-Jiu, deci ne vom bucura și de alți concurenți pe lângă cei înscriși până acum. (…) Va fi făcută, în dimineața zilei de vineri, o preselecție”, a anunțat Iani Gârbaciu, purtătorul de cuvânt al Școlii Populare de Artă Târgu-Jiu. Preselecția se anunță a fi extrem de riguroasă, asta deoarece, spre deosebire de edițiile precedente ale festivalului, acesta se va desfășura pe parcursul a doar două zile, iar numărul concurenților trebuie limitat. ”Inițial, cum se știe foarte bine, festivalul trebuia să se desfășoare pe parcursul a trei zile, dar având în vedere că Guvernul României a decretat ziua de 13 august zi de doliu național, am luat hotărârea ca în data de 13 să nu desfășurăm concursul sau spectacolul care ar fi trebuit să fie. De aceea a trebuit să reprogramăm și să-i împărțim pe invitați în cele două zile, 12 și 14 august, și să anunțăm concurenții (…) că concursul se va desfășura doar în data de 12 august”, a spus Alexandru Bratu, managerul Școlii Populare de Artă Târgu-Jiu.festival 2015 (2)

Două seri de muzică bună
Chiar dacă festivalul va fi mai scurt anul acesta, organizatorii promit că spectatorii vor avea ce vedea. ”Avem, ca în fiecare an, invitați o serie de cantautori, de artiști folkiști și, de asemenea, avem constituit un juriu care sperăm că-și va face datoria cu cinste, cu multă atenție pentru a desemna pe cel mai bun care să ia Trofeul și Marele Premiu al festivalului. Având în vedere că tradiția festivalului a stabilit ca președintele juriului să fie doi ani consecutiv, în acest an președintele juriului va fi domnul Emeric Imre, din juriu mai făcând parte (…) doamna Teodora Ionescu, (….) domnul Viorel Gârbaciu, ca și poet și, în același timp, părintele acestui festival, cel care a înființat festivalul în anul 1998, (…) domnul Ovidiu Mihăilescu, domnul Spiridon Popescu (…) și domnul Sorin Minghiat, care este un iubitor al acestui gen muzical și în același timp un artist al genului”, a mai precizat Alexandru Bratu. Vineri, startul festivalului se va da la ora 17.00, iar duminică la ora 19.00. ”Vineri, de la ora 17.00, va avea loc prima parte a festivalului, partea de concurs, urmată de recitalurile extraordinare ale lui Emeric Imre, Andrei Păunescu, Adi Beznă, Ovidiu Mihăilescu, Vasile Mardare, Florin Camen, Cătălin Stepa și Mădălina Amon. Ziua de sâmbătă este zi liberă și duminică, 14 august, de la ora 19.00, va avea loc Gala Laureaților și festivitatea de premiere, pentru ca mai apoi, de la ora 20.00, să urce pe scena Teatrului de Vară din Târgu-Jiu: Ducu Bertzi, Vasile Șeicaru, Vali Șerban, Dan Vană, Ștefan Geraksiev și Mihai Boicu, câștigătorul trofeului ediției trecute a festivalului. Amfitrionii festivalului, la fel ca anul trecut, vor fi Adi Beznă și poetul Andrei Maftei de la Iași”, a mai spus Iani Gârbaciu, purtătorul de cuvânt al Școlii Populare de Artă Târgu-Jiu.

Intrarea se face pe bază de bilet
O altă noutate cu care vine ediția din acest an a Festivalului ”Poarta Sărutului” este aceea că intrarea se va face pe bază de bilet. Prețul unui bilet este de doar 5 lei. ”Biletele se vor putea achiziționa de la sediul Școlii Populare de Artă până vineri sau, dacă nu, vineri, la intrarea în Teatrul de Vară. Sunt 1.400 de locuri, spațiu destul pentru publicul târgujian iubitor de folk care știm că este în număr mare”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Școlii Populare de Artă Târgu-Jiu. ”Am gândit introducerea biletului pentru a avea o anumită sumă de bani (…) ca pe viitor să putem să mai invităm, din când în când, artiști folkiști și nu numai”, a precizat și Alexandru Bratu, managerul instituției. Festivalul Național de Folk și Baladă ”Poarta Sărutului” este organizat de către Primăria și Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu, Consiliul Judeţean Gorj, Școala Populară de Artă Târgu Jiu, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” și Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here