Prin grija unor creştini cu suflet mare – Prin grija unor creştini cu suflet mare

Am trecut prin Izvarna de nenumărate ori pentru peisajul de-a dreptul idilic de se desfăşoară ochiului ori pentru a surprinde imagini din diverse anotimpuri cu puzderia de izvoare ce ies la suprafaţa pământului sub forma unor fierbători de nisip ori a unor bolboroase. Acestea îţi încântă privirea şi te fac să-ţi dai seama (dacă este să te iei după determinările cu trasori clasici ori speciali făcute de reputate institute naţionale ce se ocupă cu apele subterane) de fascinantul circuit al apelor subterane prin carst şi zbaterea acestora de a străpunge din întunericul Lumii lui Hades la lumină pentru a răcori cum spunea un cunoscut naturalist „atât suflarea pădurii, cât şi pe tine drumeţule atunci când ostenit fiind vei întinde căuşul palmei pentru a te răcorii cu apa ce a răzbit pe sub greutatea muntelui”.

De fiecare dată când an trecut prin acest veritabil ţinut al izvoarelor am observat la unul dintre acestea faptul că veşnic era lume cu tot felul de recipiente în care luau apă. Fie vară ori iarnă la respectivul izvor localizat undeva la marginea drumului ce leagă izvor amenajat izvarna (1)Costenii de Izvarna lume adunată din tot ţinutul după cum recent îmi mărturisea un localnic pe care l-am întrebat umplea tot felul de recipiente cu apa de la respectivul izvor. Cu toate că în acel perimetru se aflau o mulţime de surse similare de apă (de fapt se spune că numele de Izvarna ar veni chiar de la izvoare aici existând menţiuni ale reputatului I. Conea în urmă cu mai bine de opt decenii asupra bogăţiei de ape ce ies la suprafaţa pământului cum sunt numite popular bolboroase ori fierbători).
Spre ruşinea mea în acest an doar cu puţin timp în urmă am ajuns pe la Izvarna şi de acolo „glonţ „la izvorul pe care îl ştiam pentru o gură de apă rece. Am fost surprins să izvor amenajat izvarna (2)constat că întregul perimetru fusese amenajat. Izvorul arăta cu totul altfel, fusese construit un veritabil diguleţ, se putea lua apă de la acesta mult mai facil, iar o troiţă pusă în vecinătatea unei mese cu băncuţe şi un gărduţ de lemn dădeau locului un pitoresc aparte. În acest veritabil ansamblu făcut din materiale locale şi cu gust creat parcă pentru ca oricine ar trece pe acolo şi ar fi ostenit să se poată odihni şi de ce nu să soarbă o gură de apă cristalină trecătorul nu poate decât să trimită un gând bun către creatorii acestei lucrări de ispravă. Creatori care sunt consemnaţi pe o placă de marmură spre amintire veşnică.
izvor amenajat izvarna (3)Îmi spunea cineva (care la ora actuală este în echipa unei prestigioase reviste de ştiinţele naturii şi turism) că apa ce apare prin aceste locuri vine de departe de undeva din Retezatul Mic (porţiunea calcaroasă a acestui masiv montan). Mai precis din zona Soarbele şi Găuroaie şi după ce străbate Vâlcanul pe sub el apare în mai multe locuri dintre cele mai cunoscute fiind Izvoarele Cernei şi puzderia de izvoraşe mai mari ori mai mici din perimetrul Izvarna. „Cine ştie ce roci ori ce energii telurice străbat izvor amenajat izvarna (4)firişoarele de apă prin Lumea lui Hades pentru ca unindu-şi forţele să apară la suprafaţă încântându-se ochiul şi în acelaşi timp potolindu-ne setea cu apa (pe care sunt nevoit să repet având o calitate excepţională o veritabilă apă vie ce multe comunităţi chiar din Occident ar da orice să o aibă) ce parcă ne înviorează chiar şi pe cea mai caniculară perioadă”. Dar mai bine ar fi dacă cei doritori de a gusta o apă de munte, o adevărată apă vie aflată în spaţiul gorjean ar merge pe acele meleaguri de un pitoresc fără egal. Fie că o vor lua pe la Costeni, fie pe la Pocruia în apropierea staţiei de apă ce duce lichidul vital vieţii spre Craiova vor vedea pe marginea drumului un izvoraş amenajat chiar în acest an aşa cum spuneam prin grija unor localnici cu suflet mare. izvor amenajat izvarna (5)Iar în apropierea acestuia cei curioşi mai pot vedea o multitudine de mici izvoraşe ce fac parcă să fiarbă fundul apei râuleţului care trece prin apropiere (de unde şi denumirea de fierbători de nisip) ce aduc la rândul lor firişoare de apă încărcate aşa cum vă spuneam cu energiile telurice subterane la suprafaţă spre desfătarea ori de ce nu meditaţia a celor ce au câteva minute la dispoziţie ca să urmărească fascinantul joc al apei cu firele de nisip ce se desfăşoară aproape mistic ochiului.
Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here