Priorităţi medicale cărbuneştene

686

main_1Există tentaţia să vorbim despre oraşul Tg.Cărbuneşti la modul peiorativ pentru că e un orăşel de provincie din Nordul Olteniei dar puţini ştiu că aici a fost construit şi dat în folosinţă la data de 1 octombrie 1892 primul edificiu spitalicesc din judeţul Gorj.

Şi pentru a pune ,,lucrurile la punct” trebuie să confirm că spitalul judeţean există incă din” luna mai 1846 şi a început să funcţioneze oficial la data de 16 iunie 1846. Era instalat într-o casă închiriată, avea un număr de 15 paturi, se aproviziona cu medicamente prin intermediul unei spiţerii particulare, era încadrat cu un medic — neîndoios, dr. D.Culcer, primul medic spitalicesc din judetul Gorj — un felcer şi doi îngrijitori… „cf. dr. Adrian Becherete — Pagini din trecutul medicinii gorjene, Tg.Jiu, 1980.

Spitalul din Tg. Cărbuneşti a fost – aşadar- primul edificiu spitalicesc construit cu bani ,,din Casa Statului” după străduinţa omului politic Thoma Cămărăşescu, pe dealul din vecinătatea târgului şi dat în folosinţă la data de 1 octombrie 1892, cf. Monitorul Oficial din 23 dec. 1892, pagina 6.110, destinat încă de la început spre a servi populaţia din Valea Gilortului, cale de 100 km. în sus şi în jos iar ulterior după 1926 profilându-se pe tratarea tuberculozei, a primit bolnavi din toată ţara. ” Iniţial, a fost capacitat pentru 30 paturi iar din prima situaţie statistică rezultă că în luna octombrie 1892 au fost internaţi şi trataţi 94 bolnavi (60 bărbaţi şi 34 femei) ” cf. Victor Banţa ,,Tg.Cărbuneşti- file de monografie sanitară a judeţului Gorj” în ,,Viaţa Medicală” revistă de informare profesională şi Ştiinţifică a cadrelor medii sanitare ” din 10 oct. 1986.
Tot aici a fost administrat pentru prima dată în istoria medicinii ,,Tratamentul arsurilor cu soluţie 2% cloramina B sub formă de aplicaţii locale în prişniţe continue” metodă inţiată, aplicată şi comunicată în Revista de Chirurgie vol.XII, nr.4/1964 şi ,,La presee medicale. Notes de medecine practique. 72 N”16,28 Mars. 1961″ de către autorii ei, dr.Ovidiu Xenakis, dr. Virgil Petcu,dr.Iulian Ciobescu, dr.Ştefan Marinescu. Ulterior,dr.Ştefan Marinescu avea să devină scriitor şi să publice mai multe romane cu specific medical sau/şi din sfera culturii universale.
Prima efuziune ştiinţifică a avut ca promontor pe dr. Grubneag Valeriu-medicul director al Secţiei Sănătate a Raionului Gilort în anul 1956, care a organizat manifestări ştiinţifice în perioada ce a succedat constituirii Spitalului Orăşenesc Tg. Cărbuneşti în luna mai 1955 având ca director pe dr. Viorel Ranga – marele anatomist şi decan al Facultăţii de Medicină Bucureşti . Ulterior, V.Grubneag avea să confirme ca autor de lucrări ştiinţifice publicate în reviste de specialitate şi ca om de cultură în oraşul Craiova.
Pentru prima dată în existenta lor, asistenţii medicali au organizat manifestări ştiinţifice interjudeţene, în anii 1984, 1986, 1988, 2000, 2002, sub coordonarea liderului profesional, asistentul medical Banţa Victor, prilej cu care a apărut primul studiu monografic despre istoria spitalului cărbuneştean şi monumentul centenar, amplasat în curtea spitalului iar la consfătuirile, simpozioanele, sesiunile de comunicări ştiinţifice organizate în ţară au participat zeci de asistenţi medicali din organigrama spitalului şi a dispensarelor medicale arondate.
Primul doctor în ştiinţe medicale al Spitalului din Tg.Cărbuneşti a fost dr. Cornel Munteanu care ulterior ca director, medic şef de secţie ori medic cu aleasă reputaţie profesională a organizat şi practicat primul nucleu de fizioterapie din judeţ, în secţia medicală ; a efectuat primele gastroendoscopii în 1985, a efectuat primele cursuri pentru competenţa în ecografie şi a efectuat primele ecografii din judetul Gorj. Tot el a fost primul director de spital care a construit un teren de tenis pentru salariaţii spitalului şi aici au fost organizate concursuri cu largă participare de către sindicatul sanitar iar în perioada 1976-1978 a susţinut cea mai largă emulaţie artistică, atunci când artiştii amatori(Marin Ghimişi, Victor Banţa, Emilia Floroiu, Constantin Dănărâcu, Dumitru Saragea, ş.a.) au susţinut adevărate recitaluri de muzică şi teatru pe scenele din judeţ.
Doctorul Constantin Târziu a fost primul manager care a organizat succesiv 4 ani la rând, ,,Zilele Spitalului Tg.Cărbuneşti” prilej de evocare a trecutului, evaluare a prezentului şi prospectare a viitorului instituţiei, de către foştii şi actualii salariaţi ai spitalului, într-o simbioză sodo-profesională optimist-constructivă, pentru că an de an instituţia condusă magistral de tânărul medic, străluceşte prin confort hotelier, modernizarea infrastructurii, profesionalism altruist al medicilor, asistenţilor, funcţionarilor şi personalului de îngrijire. Cert este că la Tg. Cărbuneşti, bolnavii nu îşi cumpără medicamentele, salariaţii şi-au primit integral salarii, sporuri iar unitatea nu are datorii.
Aflat în plină ascensiune spitalul şi-a redimensionat saloanele , le-a dotat cu grup social, s-au constituit secţiile de fizioterapie, neurologie, cu câte 25 paturi iar perspectiva imediată este pe cale să aducă o altă formă organizatoric-existenţială, Spitalul de Urgenţă, care implică o redimensionare a atribuţiilor, competenţelor, prestaţiei profesionale, salarizării.
Victor Gh. BANŢA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here