Probleme “noi” pentru termocentralele românești

684

Cele mai multe dintre termocentralele din România, nu doar cele din Gorj, sunt în pericol de a fi închise total sau parțial în câțiva ani, dacă nu își vor moderniza instalațiile de producere a energiei electrice. Asociația Bankwatch a făcut cunoscut, ieri, că Uniunea Europeană a adoptat noile norme de poluare în baza cărora termocentralele vor putea funcționa din 2021 încolo. Normele respective sunt extrem de drastice, iar despre ele au vorbit în trecut inclusiv parlamentari de Gorj, care le cereau europarlamentarilor români de la Bruxelles să pledeze împotriva valorilor ce vor fi lege peste patru ani. Ecologiștii spun că tehnologiile care să permită funcționarea termocentralelor la noii parametri există deja pe continent, România fiind nevoită să le adopte pentru a respecta noile reglementări.
“Noile limite devin mai stricte pentru emisiile de oxizi de azot (NOx), dioxid de sulf (SO2) și particule în suspensie (PM 10), cărora li se adaugă limite pentru substanțe poluante care nu au fost monitorizate până în prezent, precum mercur, acid fluorhidric (HF) sau acid clorhidric (HCL). (…)La ora actuală, în România funcționează 6 termocentrale pe lignit și 2 pe huilă, alcătuite din 16 instalații mari de ardere (IMA). O IMA este alcătuită din una sau mai multe unități care emit gaze prin același coș. Față de limitele de emisie prevăzute de Legea 278/2013 privind emisiile industriale, numai termocentralele Turceni IMA 2 și 3, Rovinari, Ișalnița și Craiova II respectă limitele de emisie, în timp ce Mintia, Paroșeni, Govora nu respectă limitele de emisie sau nu au autorizație integrată de mediu valabilă. CET Iași II nu a comunicat limitele de emisie. În următorii patru ani toate cele 8 termocentrale analizate în raportul realizat de Asociația Bankwatch vor trebui să realizeze modificări importante ale instalațiilor, împreună cu proceduri de emitere sau revizuire a autorizațiilor integrate de mediu. În aceste condiții este posibil ca până în 2021 niciuna dintre cele 8 termocentrale să nu mai poată funcționa legal”, se arată într-un comunicat de presă al asociației Bankwatch.
Ecologiștii au calculat că investițiile de care ar avea nevoie termocentralele românești pentru a evita un colaps peste 4 ani se ridică la peste 15 miliarde euro.
Suma este însă uriașă și e puțin probabil ca într-un interval de timp atât de scurt problema să fie rezolvată. “Aceste reguli stricte semnalează sfârșitul iminent al cărbunelui în Europa. Guvernele UE au acum la dispoziție o perioadă de maximum 4 ani pentru a-și adapta sistemele energetice la noile limitări și pentru a asigura o tranziție justă pentru lucrătorii și comunitățile care vor fi afectate direct de aceste schimbări”, consideră Alexandru Mustață, coordonator de campanii pentru Asociația Bankwatch.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here