Procurorul Moţa, pe urmele SC Maserati la Scoarţa

300

Ancheta în dosarul în care a fost arestat primarul din Peştişani, Florin Pavel, declanşată de procurorul Emil Moţa de la Parchetul Judeţean Gorj s-a extins. Dacă iniţial cercetările s-au derulat doar pe raza comunei Peştişani, fiind vizate cele două investiţii cu bani publici din localitate, adică baza sportivă şi campusul, acum în anchetă se află şi lucrările desfăşurate de SC Maserati Ţicleni, firma fraţilor Dian şi Gabriel Popescu, la baza sportivă din comuna Scoarţa. Deja procurorul Moţa s-a deplasat personal, luna trecută, la Scoarţa solicitând şi ridicând de la primăria comunei o parte dintre documentele care au stat la baza atribuirii acestei lucrări către firma Maserati, aceeaşi care lucrează la “Pavel Arena” la Peştişani.

Dosarul “Pavel”, aflat în cercetare la Parchetul Judeţean Gorj, în care primele reţineri s-au operat în vara acestui an, devine mai gros pe zi ce trece. Asta, deoarece, câteva zeci de persoane au fost audiate pentru lucrările de la Peştişani, pentru neregulile avizate de primarul suspendat Florin Pavel şi pentru acordarea unor bani fără bază legală firmelor care au prestat pentru realizarea celor două investiţii în localitate. Şi în acest caz, până la ultimele reţineri din dosar, procurorul Moţa s-a deplasat la faţa locului pentru a constata realitatea din şantierele de la Peştişani, şi a făcut la fel, luna trecută, şi la Scoarţa. Procurorul de caz a văzut astfel, în august, baza sportivă inaugurată anul trecut la Scoarţa, şi a solicitat, personal, reprezentanţilor Primăriei Scoarţa toate documentele care au stat la baza atribuirii acestei lucrări către SC Maserati SRL din Ţicleni. Moţa a ridicat astfel o parte dintre documente în cauză de la Primăria Scoarţa, în timp ce restul i-au fost aduse de către angajaţii instituţiei publice, direct, la Parchetul Judeţean.

Stadionul din Scoarţa, triplu cercetat
Această procedură nu a creat însă nici uimire nici bătăi de cap personalului Primăriei Scoarţa, deja obişnuit cu cercetările privind această investiţie. Asta, deoarece, de la finalul anului trecut şi până în prezent lucrarea a mai intrat în atenţia a două organe de anchetă, la sesizarea fostului viceprimar liberal, Gheorghe Babalîc. Fostul vice a fost detronat din funcţie la cererea conducerii PNL Gorj, fapt care l-a determinat pe fostul liberal să îşi întoarcă armele împotriva celor care l-au lăsat fără funcţie, Dian Popescu şi primarul Aurelian Cotârlău. Babalîc a făcut astfel, anul trecut, o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbuneşti, solicitând anchetarea de către procurorii de aici a tuturor investiţiilor cu bani publici realizate în mandatul primarului liberal Cotârlău. În plângere era vizată şi lucrarea privind baza sportivă deoarece firma care a câştigat investiţia era cea a lui Dian Popescu, şeful PNL Gorj, persoană cu care Babalîc avea astfel ceva de împărţit. Parchetul Cărbuneşti se pronunţă chiar în primăvara acestui an(în lunile martie-aprilie) şi dă neînceperea urmăririi penale(NUP) în această cauză, subliniind că investiţiile reclamate de Babalîc au fost realizate în mod corect. Nu face excepţie nici baza sportivă realizată de Maserati, văzută pozitiv de procurorii Parchetului Cărbuneşti, procurori care nu sesizează nicio neregulă în privinţa acestei lucrări, în ciuda reclamaţiei şefului comisiei care s-a ocupat de licitaţia pentru investiţia în cauză, adică Gheorghe Babalîc.
Curtea de Conturi face şi ea o verificare în acest sens, inspectorii ajungând să numere, potrivit salariaţilor instituţiei publice, chiar şi şuruburile de la peluze. Răspunsul dat în finalul verificării nu stipulează nimic în legătură cu vreo neregulă la această investiţie.
Acum Parchetul Judeţean Gorj desfăşoară a treia anchetă în legătură cu stadionul modernizat din Scoarţa, un răspuns concret în legătură cu rezultatul acestei verificări urmând să se primească cel târziu în luna noiembrie a acestui an.

Expertiză tehnică şi expertiză contabilă pentru lucrarea din Scoarţa
Luna noiembrie ca timp în care s-ar ştii ceva concret despre legalitatea sau ilegalitatea lucrării din Scoarţa nu este stabilită întâmplător. Asta fiindcă în cauză s-a declanşat o expertiză tehnică şi una contabilă(financiară), în legătură cu baza sportivă, expertize solicitate de procurorul de caz. Aceste expertize începute de mai puţin de o lună se pot termina în maxim trei luni de zile. Experţii stabiliţi de Parchet s-au deplasat deja la Scoarţa solicitând documente pentru a realiza expertizele, părţile din dosar putând solicita la rândul lor proprii experţi care pot contracara cele ce vor fi stabilite de specialiştii numiţi de Parchet.

Se verifică, rând pe rând, şantierele Maserati din Gorj
Felul în care se derulează acum ancheta în acest dosar demonstrează că procurorul de caz vrea să facă o verificare adâncă a lucrărilor firmei Maserati, în special a celor cu primăriile din judeţ. Asta, deşi, Maserati mai are de recuperat bani pentru ambele lucrări desfăşurate atât la Peştişani cât şi la Scoarţa. De la lucrarea de la Scoarţa, firma mai are de recuperat vreo 800 de milioane de lei vechi, bani care nu au venit încă de la Ministerul Turismului şi Dezvoltării, lucrarea în cauză fiind realizată cu banii localităţii într-o anumită cotă parte şi cu restul, bani de la acest minister. Bani mai are de recuperat Dian Popescu şi de la Peştişani, dar sunt slabe şansele ca primăria din localitate, sub presiunea anchetei, să mai plătească ceva acestei societăţi, asta deşi lucrarea a depăşit valoarea plătită(anticipat) de autorităţile locale.

Stricăciunile de la stadionul din Scoarţa, reparate în perioada de garanţie
Chiar şi fără aceşti bani, Maserati a fost obligată să intervină la Scoarţa să efectueze reparaţii la baza sportivă multifuncţională care s-a degradat, parţial, între timp. Primăria Scoarţa nu a achitat niciun leu pentru aceste lucrări, deoarece erau reclamate în perioada de garanţie, constructorul făcând totul din bugetul propriu. Cu toate acestea au fost voci care au criticat banii publici obţinuţi de Maserati în urma acestei lucrări. Mai precis, lucrarea licitată în mai 2009, a fost câştigată de Maserati pentru 5 miliarde de lei vechi. Lucrarea trebuia să se facă rapid într-o lună de zile, în contract fiind stipulat că banii pentru realizarea acestei investiţii ar fi urmat să se plătească abia după recepţionarea întregii investiţii, la 30 de zile chiar, nicidecum înainte. Primăria Scoarţa a fost astfel protejată de contract privind plata anticipată a lucrării, lucru care nu s-a petrecut însă la Peştişani.

Bani mai mulţi pentru Maserati, din cauza creşterii TVA
La licitaţie s-au mai înscris încă două firme, SC Isihia Impex care a licitat peste 6,1 miliarde de lei vechi iar SC Sitoral SRL a licitat 5,6 miliarde de lei vechi. Firma lui Dian a câştigat lucrarea a cărei preţ a crescut în final, cu vreo 9%, asta, urmare a TVA-ului ajuns între timp de la 19% la 24%, şi a faptului că suma de 5 miliarde era fără TVA. Chiar şi în aceste condiţii, firma Maserati nu a încasat valoarea licitată de Sitoral SRL, de exemplu, firma fiind următoarea clasată la licitaţia din 2009.

Lucrarea, inaugurată în august 2011
Pe data de 13 august 2011, în prezenţa autorităţilor locale, cetăţenilor dar şi politicienilor, baza sportivă din Scoarţa era inaugurată, într-adevăr cu întârziere. Aflaţi în Opoziţie, de la eveniment nu au lipsit liderii PNL Gorj, Gheorghe Orzan, Radu Angheloiu şi chiar Victor Banţa. S-a făcut acolo şi un ceremonial religios iar terenul sportiv a fost încercat rapid pornindu-se un meci între două echipe formate din tineri din localitate. În discursurile ţinute în acea zi s-a făcut referire şi la discuţiile din localitate care au precedat realizarea investiţiei. Cu toate acestea nimeni nu se aştepta ca lucrarea să fie atât de verificată apoi de organele de anchetă şi control. “Stadionul a suferit foarte multe comentarii şi cred că este acum în beneficiul tinerilor, mai ales, şi al tuturor locuitorilor, pentru că mişcarea sportivă nu a prea fost în prim-plan. Este foarte bine că există un stadion, care răspunde necesităţilor zonei şi este o lucrare modernă, care poate să fie folosită atât de tineri, cât şi de cei mai în vârstă, pentru practicarea sportului. Cred că şi dacă există deficienţe, sunt unele minore şi, în opinia mea, pot fi remediate şi investiţia în sine să corespundă proiectului şi standardelor pentru care a fost conceput”, a declarat atunci prim-vicepreşedintele PNL Gorj, Gheorghe Orzan. Nici primarul Cotârlău nu s-a lăsat mai prejos, el fiind cel care a dat primul şut la poartă, pe noul stadion.
“În fiecare duminică tinerii vor avea acces pe stadion şi vor putea să joace fotbal. Acum, cu ocazia inaugurării am realizat faptul că trebuie să facem şi o parcare, pentru că vin foarte multe maşini şi poate fi îngreunat traficul rutier pe drumul judeţean. În săptămânile viitoare o vom realiza, măcar pietruită şi tot trebuie făcută. Sâmbătă au fost peste 300 de tineri la stadion; sunt impresionat de prezenţa lor într-un număr atât de mare”, spunea, la acel moment, edilul local, ajuns acum să aştepte rezultatul unei noi anchete penale privind investiţia atât de dorită de la Scoarţa.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here