Producătorii agricoli cer dobânzi mai mici de 9% la creditele prin programul “Primul siloz”

847
porumboiuProgramul „Primul Siloz” lansat de Guvern pentru sprijinirea agriculturii este o iniţiativă bună, însă nu este concretizată, spun producătorii români. Potrivit unora dintre cei mai mari producători agricoli din ţară, pentru ca programul să fie viabil, Guvernul ar trebui să ofere fermierilor facilităţi de creditare şi o dobândă mai mică de 9% la împrumuturile bancare, în condiţiile în care dobânzile practicate în prezent de bănci sunt împovărătoare.

„Primele” programe iniţiate recent de Guvern sunt iniţiative bune, însă, din grabă, acestea par să fie nefinalizate, consideră producătorii agricoli despre programul „Primul Siloz”. Astfel, menţinerea dobânzilor la acelaşi nivel ridicat în cazul creditelor garantate prin certificatele de depozit, precum şi întârzierea Guvernului privind aplicarea normelor metodologice sunt aspecte care transformă o iniţiativă guvernamentală lăudabilă într-un eşec. „Programul este o iniţiativă bună, dar aştept concretizarea. Dacă mai durează puţin cu normele de aplicare, atunci anul acesta s-a dus, noi deja ne pregătim pentru noul ciclu de producţie. Un aspect important ce trebuie avut în vedere de autorităţi ţine de partea financiară a programului, respectiv de dobânzile ce vor fi percepute de bănci. O dobândă acceptabilă şi pentru micii producători ar fi de până în 9%, cum este şi în străinătate, ce depăşeşte această limită devine împovărător”, a declarat Adrian Porumboiu (foto), preşedintele Racova Com Agro Pan Vaslui. Acesta a precizat că recolta de anul acesta va fi mult scăzută pe fondul secetei, pierderile înregistrate de companie fiind situate deja la peste 40% comparativ cu anul trecut.
România deţine o suprafaţă totală de 14,7 mil. hectare de teren agricol, dintre care doar 9,4 mil. hectare reprezintă terenuri arabile. Principalii jucători pe piaţa cerealelor sunt TCE 3 Brazi, Agro Chirnogi, Comcereal Dolj şi InterAgro.
Irina PICIORUŞI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here