Profesorii gorjeni află despre – Formula „simplificată” de BAC

1301
Structura examenului de bacalaureat se va schimba începând cu acest an şcolar. Varianta care a fost propusă de Ecaterina Andronescu a fost acceptată şi de către premierul Emil Boc. Elevii claselor a XII-a vor susţine, prin urmare, trei probe scrise şi două orale, în timpul anului, considerându-se că această schimbare „măsoară mai mult competenţe şi mai puţin aspecte cantitative”.

Noua Lege a educaţiei, pentru care Guvernul îşi asumă răspunderea, conţine o serie de schimbări printre care şi cea a structurii examenului de bacalaureat. Dacă în prezent, după absolvirea ciclului liceal, elevii susţin un examen format din patru probe scrise şi două orale, în curând, s-ar putea chiar din anul şcolar 2009 – 2010, aceştia să susţină trei probe scrise şi două orale în timpul anului. Emil Boc a declarat, în direct, la un post naţional de radio, că săptămâna viitoare se va decide dacă modificarea va fi introdusă încă din anul şcolar care va începe peste câteva zile. Există, totuşi, o problemă şi anume faptul că, după începutul anului şcolar, strctura examenelor nu mai poate fi schimbată.

Trei probe scrise şi două orale
Potrivit premierului, schimbarea este una care urmăreşte simplificarea examenului de bacalaureat, „formula simplificată măsoară competenţe şi mai puţin aspecte cantitative”. „Am discutat cu doamna ministru Andronescu şi cred că această decizie de modificare a bacalaureatului ar trebui să o aplicăm chiar cu acest an şcolar, decizia o vom lua miercurea viitoare în Guvern pentru că simplifică pe de-o parte Bacalaureatul, iar pe de altă parte dă posibilitate tuturor celor care sunt afectaţi să ştie odată pentru totdeauna că ceea ce aprobăm acum prin lege va fi promovat un lung număr de ani de acum înainte”, a declarat Boc. Examenul va fi format din trei probe scrise, dintre care una obligatorie şi anume cea de limba română. De asmenea, una dintre celelalte două probe va fi opţională, în funcţie de profilul liceului. Modificarea structurii examenului vine după ce, de câţiva ani, bacalaureatul crează controverse şi scandaluri, considerându-se că a ajuns un examen “furat”. Deşi BAC-ul nu mai este de mult o “sită” suficient de bună să-i strecoare cum se cuvine pe absolvenţi, Guvernul a decis că acesta trebuie “simplificat” şi că va scoate în evidenţă “competenţe”.
Dorina C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here