Propunere legislativă: redirecționarea a 0,2% din CASS pentru cercetare în domeniul diabetului

542

Diabetul afectează din ce în ce mai multe persoane. De la an la an, numărul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat crește într-un ritm alarmant. Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, pe parcursul anului trecut, au fost diagnosticate cu diabet zaharat 1.169 de persoane din judeţul nostru; 239 dintre acestea sunt dependente de insulină. În 2016, au fost confirmate încă 1.395 de cazuri, numărul total al diabeticilor ajungând la 13.996, 2.944 fiind dependenți de insulină. Dată fiind evoluția îmbolnăvirilor, parlamentarii propun redirecționarea a 0,2% din contribuțiile lunare pentru asigurările sociale de sănătate ale persoanelor fizice, diagnosticate cu diabet și prediabet, pentru finanțarea cercetării științifice în domeniul prevenirii și tratării acestei afecțiuni.

Propunerea legislativă pentru completarea art.271 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 19 aprilie. Potrivit Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice prof. dr. N. Paulescu, „diabetul crește riscul de boli cardiovasculare și de accident vascular cerebral, astfel că aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet zaharat decedând din această cauză. O altă complicație severă a diabetului este retinopatia diabetică (afectarea oculară), astfel încât, după 15 ani de evoluție a bolii, 2% din cei afectați își pot pierde vederea”.
Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. La alin. (1) al art. 271 se introduce o nouă literă, lit. d), cu următorul cuprins: „d) o cotă de 0,2% din contribuția lunară pentru asigurările sociale de sănătate ale persoanelor fizice, diagnosticate cu diabet și prediabet, pentru finanțarea cercetării științifice în domeniul prevenirii și tratării diabetului zaharat de tip I și II, în vederea vindecării acestei afecțiuni.” Inițiativa legislativă este în procedură de urgență la Senat, urmând a fi dezbătută apoi și în Camera Deputaților. Proiectul are toate șansele să fie votat în ambele Camere, având în vedere că este susținut de parlamentari din coaliţia de guvernare.

Statistici alarmante
Prevalența diabetului zaharat în România este de 11,6%, ceea ce înseamnă că numărul românilor cu vârste cuprinse între 20-79 de ani care suferă de această afecțiune variază între 1.535.413 – 1.976.200, susțin inițiatorii proiectului legislativ. De asemenea, conform Federației Internaționale de Diabet, peste 415 milioane de adulți erau înregistrați cu diabet în 2015, numărul lor așteptându-se să crească la peste 640 de milioane în 2040, adică unul din zece adulți.
În ultima perioadă s-a observat că peste o mie de gorjeni sunt diagnosticați, anual, cu diabet. La ora actuală, la nivelul judeţului nostru sunt prinşi în evidenţele medicilor nu mai puţin de 13.996 de diabetici, iar în urmă cu un an erau 12.835. Numărul dependenților de insulină a crescut de la 2.660 la 2.944.
Peste 8.300 de diabetici din județul nostru provin din mediul urban, iar 5.627 sunt din mediul rural. 7/761 sunt insulinodependenți și 3.291 au alte forme de diabet.
Specialiştii în sănătate publică spun că pentru a reduce numărul îmbolnăvirilor, cetăţenii ar trebui să elimine din viaţa lor factorii de risc: fumatul, consumul dăunător de alcool, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea, stresul. Trebuie precizat că evitarea factorilor de risc în relaţie cu diabetul – fumatul, consum excesiv de alcool, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea şi stresul – adică adoptarea unui stil de viaţă sănătos reprezintă o direcţie prioritară de acţiune pentru politica Ministerului Sănătăţii în scopul prevenirii bolilor netransmisibile.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here