Prostie, haos și debandadă, în instituțiile publice din județ (II) – Morega: “La deconcentratele din Gorj s-au angajat nepoate, amante și surate…”!

•Direcția Sanitar Veterinară a făcut funcționari publici o laborantă și doi veterinari
•Raportul Corpului de control al MEC va fi bun pentru Ișfan, că șmecheriile pesediste funcționează!

Președintele Institutului de Analize și Investigații Publice și Politice, Dan Morega, continuă să pună sub tirul acuzațiilor, după guvernanți și parlamentari, și pe șefii unor instituții publice din Gorj. Este vorba despre directori, care, în opinia lui Morega, fie nu pot controla activitatea de care răspund, în acest caz fiind vorba despre Registrul Comerțului, fie nu pot controla sau chiar încurajează fenomenul angajărilor pe pile din deconcentratele pe care le conduc ori abuzurile, aici fiind vorba despre Direcția Sanitar-Veterinară și Inspectoratul Școlar Județean Gorj. Morega concluzionează astfel că în instituțiile publice, la nivel județean, există o disoluție totală!

După ce, săptămâna trecută, prof.univ.dr. Dan Morega a criticat, cu argumente solide, poziția de non combat a parlamentarilor de Gorj, care, după părerea acestuia, nu se implică în probleme care frământă cetățenii care i-au votat, căpoșenia guvernanților de a menține deciziile proaste indiferent de consecințe, dar și neprofesionalismul unor directori din Gorj care nu au percutat în probleme de deszăpezire ori de dezvoltare județeană, acesta revine cu un nou șir de acuzații. Și de data aceasta, Morega exemplifică fapte și persoane pentru a demonstra că Gorjul are șanse infime de a-și reveni și de a ajunge la liman. “Toate instituțiile publice sunt într-o disoluție totală. Vrei să realizezi o firmă? În Estonia o faci într-o zi, în România în două-trei săptămâni, iar în Gorj într-o lună de zile. Eu, atâta nesimțire ca la Registrul Comerțului de la Gorj, nu am văzut. Nu este posibil ca o fuziune să o realizezi în trei luni de zile, vorbim de fuziunea dintre două firme. Te duci acolo, unii stau, alții sunt împotrivă, mai nimeni nu știe să îți dea vreo lămurire.. Este un haos și o debandadă de nedrescris în astfel de instituții, deoarece multe posturi s-au ocupat de politruci, nu prin concursuri cinstite și corecte. Și-au angajat nepoate, amante, surate..”, a declarat Morega.

Veterinari, transformați în funcționari publici! La DSVSA salariile sunt extrem de mari
Președintele IAIPP nu se limitează în a-i pune la zid pe reprezentanții Registrului Comerțului Gorj, ci exemplifică o situație ieșită din comun de la Direcția Sanitar- Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor(DSVSA) Gorj. “La fel ca la Registrul Comerțului este și la Direcția Sanitar-Veterinară Gorj. Aici, în loc să fie scos la concurs un post de Resurse Umane, ca să-l ocupe cineva care a terminat Facultatea de Management și respectiv un masterat pe Managementul resurselor umane, este ținută acolo o amantă. Vorbesc de Văduva Veronica, domnule Călescu(n.r.directorul DSVSA), pe care o faci funcționar public, din laborant, și o pui la Resurse Umane. La fel, mai angajezi, domnule director, funcționari publici doi medici veterinari, unul de la Tismana, de unde este domnul Călescu, și altul de la Baia de Fier, zonă de osânză. Și-i faci și pe ei funcționari publici”, a completat, la Radio Accent, Morega, explicând că astfel de situații sunt de netolerat, profesioniștii adevărați neavând acces în instituții publice de acest fel.

Bate vânt cald de la Ministerul Educației, coafura lui Ișfan rezistă!
Șeful IAIPP nu trece cu vederea nici scandalul creat în jurul inspectorului școlar general al IȘJ Gorj, Ion Ișfan. “Și scandalul de la IȘJ cu Ișfan este la fel ca exemplele date. Păi, școala a decăzut fantastic de mult. Am 5-6 sesizări făcute de directori de școli, secretari, profesori, contabili, legate de abuzurile și ilegalitățile acestui individ. Și ce fac cei de la PSD? Cei de la municipiu îl perie bine merci, numai că nu l-au ridicat în slăvi, iar cei de la județ propun să îl suspende din funcția politică pentru șase luni. Raportul Corpului de Control al MEC va fi și el bun, că șmecheriile pesediste funcționează, iar Ișfan va rămâne în funcție. Cine crede altfel se înșeală. Ișfan va rămâne pe funcție ca să-și bată joc de profesori, să decidă cine ocupă posturi, evident cine nu merită, oprind ca la școlile deosebite să fie promovați profesorii de elită, ci doar cine vrea el. Ișfan știe că scapă de asta a și spus că i-a rezolvat pe toți cei care au votat împotriva lui, asta în condițiile în care doar doi pesediști de la județ s-au abținut de la vot”, a completat președintele IAIPP.

Derbedeii care conduc țara…
Morega a mai prezentat și alte situații de fapt care afectează gorjenii. “Statul duce o luptă înverșunată împotriva propriului capital privat. Este inadmisibil așa ceva! Acești derbedei de la nivel național care conduc România habar nu au, în inima lor nu există patriotism sau rațiune. Parcă sunt plătiți de multinaționale să lupte împotriva agenților economici autohtoni. Și vă dau exemplu evaluarea clădirilor care, de acum încolo, nu se mai face după niște reguli cunoscute internațional. Evaluarea de piață se realizează prin câteva metode statistico-matematice-economice și determină evaluarea de piață, având în vedere valoarea de piață cu care se tranzacționează imobilele. La ora actuală, un imobil de la Motru are aceeași valoare ca la Târgu-Jiu, ca la Padeș, ca la București și ca la Cucuieții din Deal. Este posibil ca eu să plătesc pentru o clădire sau obiectiv același impozit ca și cel de la București, deși eu dacă închiriez primesc 3-4 euro pe mp la Târgu-Jiu, câțiva cenți pe mp la Motru, în timp ce bucureșteanul închiriază aceeași clădire, dar în Capitală cu 700 de mp? Este o demență guvernamentală care împinge, cu fel de fel de măsuri, administrațiile locale să crească la creșterea gradului de fiscalitate și impozitare pe agenții economici pentru, chipurile, a rezolva bugetele din localități”, a subliniat Morega. De altfel, peste 400 de mici întreprinzători la nivel național, de la începutul anului, și-au suspendat activitățile, jumătate optând pentru închiderea afacerilor. Micii investitori sunt terminați. “Acum cu trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat încă cei din domeniul privat, mai mult de jumătate, ceea ce înseamnă 2 milioane, nu au făcut acte adiționale la contractele individuale de muncă privind acordarea noului salariu brut de 1900 de lei. La acest salariu, contribuția angajatorului este una substanțială, dar nu este sustenabilă din punct de vedere economic. Eu am discutat asta cu un farmacist care mi-a spus că trebuie să suporte, pentru această distrugere salarială, ca din 12 salariați să dau afară doi ca să pot să nu micșorez salariile la restul și să acopăr cheltuielile pentru ceilalți. Ce măsuri nesăbuite!”, a mai concluzionat președintele IAIPP.
ANAMARIA STOICA

1 COMENTARIU

  1. Domnule Morega, Cepoi de la CJCPCT Gorj a solicitat studii politice pentru contabilitate-resurse umane! Si chiar asa a fost, noua contabila-inspector RU, sotia unui nepot al lui Calinoiu, are studii politice! Si zice ca nu a fost aranjat concursul?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here