Protestul minerilor poate continua!

703

Instanța a respins, ieri, solicitarea Complexului Energetic Oltenia de a fi emisă o ordonanță președințială prin care să fie declarată ilegală greva pe care minerii au declanșat-o încă de la sfârșitul săptămânii trecute. Tribunalul Gorj a decis să respingă cererea administrației, verdictul nefiind unul definitiv. În proces pârâți erau vreo 20 și ceva de angajați, considerați cel mai probabil „capii” revoltei din aceste zile. CEO mai are o acțiune similară în instanță și pentru azi, dar e greu de crezut că verdictul va fi altul, mai ales că, din punct de vedere legal, protestul minerilor nu îmbracă forma juridică a unei greve. Este vorba de o oprire individuală a lucrului de către fiecare angajat nemulțumit de condițiile de muncă și de salarizare, liderii sindicali fiind la fel de huliți în aceste zile de către ortaci la fel ca și șefii din minerit. Protestul a continuat, ieri, cu blocarea completă a activității miniere, la Roșiuța fiind făcută însă o concesie prin care s-a permis aprovizionarea cu cărbune a furnizorului de agent termic din Motru. Protestatarii nu au mai venit însă la poartă pentru a discuta cu jurnaliștii, transmițând că le este teamă pentru slujbele lor, după ce compania i-a acționat pe unii dintre ei în judecată pentru a cere oprirea grevei. Au spus însă unii dintre greviști că nu înțeleg de ce doar unii dintre ei au fost acționați în instanță, oamenii fiind convinși că li se fabrică “dosare”. “Au golit pușcăriile de hoți și acum vor să le umple cu noi? Ce fel de acțiune e asta?” a întrebat unul dintre nemulțumiții de la Roșiuța. În paralel, la Târgu-Jiu, la sediul Complexului Energetic Oltenia, mai mulți energeticieni au venit și au declarat greva foamei, în semn de solidaritate cu minerii. Printre aceștia, Manu Tomescu, unul dintre liderii de sindicat care și-a asumat astfel deschis protestul colegilor săi, restul liderilor mai importanți preferând să nu se implice într-o activitate care, pentru ei, poate fi ușor considerată ilegală. Managerul Sorin Boza, care și-a aniversat și ziua de naștere, a avut o discuție cu greviștii și le-a transmis că nu procedează corect pentru că problemele revendicate de mineri se pot rezolva și fără să își pună în pericol starea de sănătate. Protestul și decizia de la instanță au venit într-o zi în care Boza și-a aniversat ziua de naștere, dar doar în buletin, pentru că, în rest, numai de”aniversare” nu se poate vorbi. Pe tot parcursul zilei acesta s-a declarat împotriva conflictului pe care trebuie să îl gestioneze.
“Avem un Contract Colectiv de Muncă valabil până în martie 2020, iar în el se menționează foarte clar într-un articol că în luna martie 2019 comisiile de negociere se reîntâlnesc pentru a discuta despre creșterile salariale. Din păcate, această acțiune care a pornit spontan nu se încadrează în prevederile CCM. Îmi doresc să revenim la normal și să demarăm legal acțiunea de negociere, așa cum o prevede legislația pe care trebuie să o respectăm toți. Activitatea de la ELCFU Motru a fost reluată de noaptea trecută, iar de dimineață am fost informat de Poliția din zonă că s-a încercat blocarea acestei activități. Directorul de carieră s-a deplasat acolo pentru a media această problemă. Într-o altă carieră câțiva colegi doreau să reia activitatea și să reluăm încărcările, fiind blocați. Sper că oamenii noștri sunt maturi și înțeleg gravitatea unor astfel de fapte care nu își au rostul în anul 2019. Eu sunt deschis la dialog, mai ales că avem o acțiune care, din punctul nostru de vedere, este nelegală”, spunea Boza înainte de verdictul instanței.
CEO monitorizează pierderile din aceste zile și nu ar fi de mirare să îi pună pe greviști să le suporte. Legal însă, minerii care nu lucrează pot primi doar absențe de la locul de muncă, fiind treaba lor cum le justifică ulterior. Boza le-a transmis însă acestora că orice creștere salarială va fi prioritară pentru angajații cu lefuri mici, cei din rândul TESA având șanse minime pentru vreo majorare în 2019. ”Monitorizăm toată acțiunea din punct de vedere financiar, al producției și economic. În termocentrale momentan lucrăm normal, dar în loc să producem luăm din stocuri, iar refacerea lor va fi grea în perioada următoare. Este o acțiune care are un impact extrem de grav asupra acestui complex energetic. Ferească Dumnezeu să ajungem să oprim grupurile. Dacă ajungem în situația în care se blochează activitatea vă dați seama care sunt pierderile. Noi ne-am adresat Justiției din momentul în care acțiunea a început. Atât timp cât trăim în România trebuie să respectăm legile acestei țări. Avem un Contract Colectiv de Muncă în vigoare care trebuie respectat de toată lumea. Din prima zi am transmis colegilor un mesaj că putem face mult rău acestei companii. De șase ani compania nu a avut nicio creștere salarială, iar anul trecut am acordat la fiecare o parte de bani. Procesul continuă anul acesta și va continua și anul viitor, dar doar dacă această companie face bani din vânzarea de energie”, a menționat managerul CEO.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here