„Investeşte în oameni!” – deţinuţii se integrează prin muncă voluntară

416

foto 002Proiectul de integrare a persoanelor private de libertate prin muncă voluntară sau prin ucenicie se desfăşoară cu brio în judeţul nostru. Având motto-ul „Investeşte în oameni!”, acest proiect le oferă deţinuţilor şansa să se integreze în societate.

Ieri a avut loc prima conferinţă de la demararea proiectului, în iulie, în care au fost prezentate activităţile de până acum dar şi rolul acţiunilor.

Proiectul acesta reprezintă, de fapt, puncte câştigate pe două planuri. Primul dintre ele se referă la persoanele private de libertate care au ocazia să iasă dintre zidurile închisorii, să muncească în aer liber, să se integreze social, să înveţe o meserie nouă şi, de ce nu? să înfiripeze prietenii şi relaţii intersociale. Pe de altă parte este vorba şi despre mediul înconjurător, despre spaţiile localităţilor partenere care sunt ecologizate, curăţate şi aranjate prin acţiunile voluntare ale persoanelor private de libertate. Astfel, principalul partener în acest proiect al Penitenciarului Târgu-Jiu este Primăria Alimpeşti. Ulterior şi alte primării au aderat la idee, persoanele private de libertate desfăşurând deja câteva acţiuni voluntare până în prezent. Ieri a fost organizată, în Târgu-Jiu, prima conferinţă despre şi din cadrul acestui proiect de când el a fost implementat în Gorj. „Astăzi (n.r. – ieri) se desfăşoară prima conferinţă la nivelul grupului de acţiune locală pentru integrarea persoanelor private de libertate Târgu-Jiu. Este prezent şi directorul Penitenciarului Iaşi – Marius Vulpe. Scopul este integrarea în societate a persoanelor private de libertate prin activităţi de voluntariat şi ucenicie. Se prezintă proiectul şi sunt anumite studii şi teme transversale pentru care se vor face anumite fişe care se vor discuta în cadrul seminariilor care se vor ţine în cadrul proiectului”, a declarat Lucia Prunariu, din cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu. Câţiva primari au reacţionat deja bine la acest foto 007proiect, partenerul cel mai important fiind Primăria Alimpeşti. “Mi se pare important din mai multe puncte de vedere. O dată prin însuşi titlul proiectului, prin acest voluntariat se urmăreşte atractivitatea în comunităţi şi protejarea mediului înconjurător, care sunt de bază în orice comunitate. De la un mediu curat se poate merge mai departe. În al doilea rând este vorba despre aceste persoane private de libertate cărora, prin aceste acţiuni li se dă o şansă, aceea de a contribui la bunăstarea celor liberi”, a declarat Elena Mosor, primarul din Alimpeşti.

„Trebuie să fie incluşi în societatea din care au plecat”

Pe lângă rolul important în păstrarea mediului curat mai este vorba şi despre şansa enormă pe care persoanele private de libertate o au, în a se integra din nou în societate. „Oamenii liberi, la rândul lor, trebuie să înţeleagă că aceşti oameni, când vor fi eliberaţi trebuie să fie incluşi în societatea din care au plecat. Includerea unei persoane private de libertate în comunitatea din care a plecat este un succes al comunităţii respective”, a mai spus Mosor. În Alimpeşti până acum nu au fost realizate acţiuni cu ajutorul deţinuţilor. Aceştia vor începe, însă, de mâine. Prima activitate se referă la decolmatarea şanţurilor. „Până acum s-au desfăşurat alte acţiuni din proiect, conferinţe, un meci de fotbal. De miercuri vom începe activitatea concretă şi începem prin decolmatarea şanţurilor, activitatea având un rol deosebit în menţinerea drumurilor şi localitatea va fi protejată de inundaţii”, a mai declarat primăriţa. La conferinţa care a avut loc ieri la Facultatea „Titu Maiorescu” au participat personalităţi din judeţ şi directori de instituţii, în principal parteneri ai Penitenciarului Târgu-Jiu în acţiunile şi proiectele pe care acesta le desfăşoară. Proiectul în sine durează 24 de luni de la demarare, adică din luna iulie a acestui an.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here