A fost publicată oferta de școlarizare pentru învățământul profesional

362

Absolvenții clasei a VIII-a care vor să învețe o meserie pot consulta acum oferta de școlarizare pentru învățământul profesional cu durata de 3 ani de la nivelul județului Gorj pe platforma ”Alege-ți drumul”. În liceele din județ sunt disponibile, în total, circa 750 de locuri la această formă de învățământ.

Pentru înscrierea în învăţământul profesional pot opta elevii care promovează clasa a VIII-a în anul curent, absolvenții clasei a VIII-a din seriile anterioare anului școlar în curs sau elevii din învăţământul special care finalizează învăţământul secundar inferior, cu respectarea reglementărilor în vigoare. Potrivit datelor publicate pe platforma ”Alege-ți drumul”, la nivelul județului Gorj există 21 de licee și colegii care organizează această formă de învățământ: Colegiul „Gheorghe Tătărescu” Rovinari, Liceul Teoretic Novaci, Colegiul „Mihai Viteazul” Bumbești-Jiu, Liceul Tehnologic Stoina, Colegiul Tehnic Motru, Colegiul Economic „Virgil Madgearu” Tg-Jiu, Colegiul Tehnic „Ion Mincu” Tg-Jiu, Liceul Energetic Tg-Jiu, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” Peștișani, Liceul Tehnologic Bustuchin, Liceul Tehnologic Turceni, Colegiul Tehnic „Henri Coandă” Tg-Jiu, Liceul Tehnologic Roșia Jiu, Colegiul Tehnic Mătăsari, Colegiul Auto „Traian Vuia” Tg-Jiu, Liceul Tehnologic Țicleni, Liceul Tehnologic Turburea, Colegiul Tehnic Nr.2 Tg-Jiu, Liceul Tehnologic Baia de Fier, Liceul Tehnologic Tismana și Liceul Tehnologic Roșia de Amaradia. În ceea ce privește calificările disponibile la liceele respective, acestea sunt: strungar, electronist aparate şi echipamente, lucrător hotelier, tinichigiu vopsitor auto, rectificator, mecanic utilaje şi instalaţii în industrie, sudor, bucătar, mozaicar – montator placaje, instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, operator cazane, turbine cu abur, instalații auxiliare și de termoficare, frigotehnist, mecanic auto, lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic, frizer – coafor – manichiurist – pedichiurist, comerciant – vânzător, operator la extracţia, tratarea, transportul şi distribuţia gazelor, operator sonde, ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie, cofetar – patiser, electronist aparate şi echipamente și fierar betonist – montator prefabricate.

Când se fac înscrieri
Admiterea în învățământul profesional cu durată de 3 ani se va realiza și anul acesta în trei etape. Prima etapă se va derula în perioada 13 iunie – 20 iulie, cea de-a doua în perioada 16 – 31 august, iar cea de-a treia în perioada 1 – 7 septembrie. În fiecare etapă de admitere se organizează: înscrierea candidaţilor, preselecţia candidaţilor, după caz, proba suplimentară de admitere, după caz, admiterea candidaților şi afişarea rezultatelor. În primul an de organizare, pregătirea teoretică reprezintă aproximativ 80% în ansamblul formării oferite, în timp ce pregătirea teoretică de specialitate și pregătirea practică vor reprezenta 20%. În al doilea an de învăţământ profesional, ponderea pregătirii teoretice va scădea la aproape 40% din totalul orelor, în timp ce accentul se va pune în şi mai mare măsură pe pregătirea practică, cu o pondere de circa 60%. În anul al treilea de învăţământ profesional se va aloca, de asemenea, mai mult timp pregătirii practice, aproximativ 72% din totalul formării și pregătirea teoretică va avea o pondere de aproximativ 28%. Finalitatea programului constă în dobândirea unui certificat de calificare profesională, valabil în orice țară din Uniunea Europeană, precum și a unuia de absolvire a învăţământului obligatoriu, certificat ce le permite elevilor să-și continue studiile în învăţământul liceal (din clasa a XI-a), unde există locuri disponibile în clase de liceu.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here