Absenţi şi eliminaţi la prima probă scrisă a Bacalaureatului

510

Absolvenţii de liceu au susţinut, ieri, prima probă scrisă din cadrul Bacalaureatului. La nivelul judeţului nostru, examenul nu a fost lipsit de incidente; mai mulţi candidaţi au fost prinşi în timp ce încercau să copieze, iar alţi circa 200 au chiulit.

Prima probă scrisă de care au trebuit să treacă absolvenţii de liceu a fost cea la Limba şi literatura română, la care candidaţii au primit subiecte diferenţiate, în funcţie de profil: profil real, tehnologic şi vocaţional şi profil uman şi pedagogic. La primul subiect, candidaţilor de la profilul Uman li s-a cerut să dea răspunsuri la nouă cerinţe, legate de un fragment din piesa de teatru „Ultima oră”, de Mihail Sebastian. Primele trei cerinţe, notate fiecare cu câte două puncte, au vizat numirea unor sinonime neologice pentru cuvintele „pomeneşte” şi „trecută”, explicarea rolului virgulei în secvenţa „Vă mulţumesc, domnule secretar” şi construirea unui enunţ în care să se ilustreze sensul conotativ al substantivului „pagină”. Tot la acelaşi subiect, candidaţilor li s-a mai cerut să precizeze o temă a discuţiei dintre personaje, să transcrie două cuvinte sau grupuri de cuvinte care sunt mărci ale adresării directe, să menţioneze o modalitate de caracterizare a personalului „Gaby”, exemplificând-o cu o secvenţă semnificativă din text, să prezinte rolul notaţiilor autorului în text şi să ilustreze cu câte un exemplu din text două trăsături ale genului dramatic. Li s-a mai cerut, de asemenea, să comenteze, în 60-100 de cuvinte, o secvenţă din textul dat.

bac romana (4)La subiectul al doilea li s-a cerut să scrie un text argumentativ despre rolul scriitorului în societate, iar la subiectul al treilea să redacteze un eseu în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-un roman interbelic. La primul subiect, elevii de la Real au primit un text dramatic – un fragment din “Trei generaţii”, de Lucia Demetrius – pe baza căruia trebuiau să numească un sinonim pentru cuvintele „socoteală” şi „deştepţi”, să explice rolul unei cratime, să construiască un enunţ în care să existe o locuţiune sau o expresie care să conţină cuvântul viaţă, să precizeze o temă a discuţiei dintre personajele textului dat. De asemenea, elevii aveau de transcris două cuvinte care sunt mărci ale adresării directe, să menţioneze o modalitate de caracterizare a personajului feminin, să prezinte rolul notaţiilor autorului în text, să ofere două argumente că textul dat aparţine genului dramatic şi să comenteze o secvenţă din text. La subiectul al doilea, elevii trebuiau să scrie un text argumentativ despre importanţa practicării unui sport la orice vârstă, iar la subiectul al treilea au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte despre particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un text narativ studiat aparţinând lui Ion Creangă, G. Călinescu sau Marin Preda. În general, elevii au spus că subiectele au fost destul de uşoare. „Când am văzut Marin Preda acolo am zis <<Doamne ajută>> pentru că îl stăpâneam cel mai bine. Subiectele I şi II au fost destul de accesibile. Mă aştept să iau un 8 sau 9”, a spus un candidat. „A fost uşor, au fost subiecte pentru toată lumea. Am avut de ales din trei autori, Ion Creangă, Marin Preda sau G. Călinescu. A fost destul de uşor. Sperăm să fie şi rezultatele pe măsură. Nu m-am pregătit prea mult; a fost de ajuns o lună”, a declarat un alt candidat. Alţii au recunoscut că nu se aşteaptă să ia o notă prea mare, însă nu pentru că subiectele au fost grele, ci pentru că nu prea s-au pregătit. „A fost destul de uşor. Cea mai grea mi s-a părut partea a treia, la eseu. Nu prea m-am pregătit şi cred că o să iau în jur de 7”, a spus o altă candidată.

Peste 200 de absenţi
În judeţul Gorj, în vederea susţinerii probei scrise la Limba română s-au înscris 4159 de candidaţi, însă numai 3948 dintre aceştia s-au şi prezentat la examen. Cei 211 candidaţi care au chiulit au pierdut şansa de a promova examenul de Bacalaureat, chiar dacă se vor prezenta la celelalte probe scrise. Cei mai mulţi absenţi – 56 – s-au înregistrat la centrul de examen de la Colegiul Tehnic Motru. Un număr mare de absenţi s-a mai înregistrat la centrul de examen de la Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi” Târgu-Jiu – 38, centrul de examen de la Colegiul Tehnic Nr. 2 Târgu-Jiu – 27 şi centrul de examen de la Colegiul Tehnic „Henri Coandă” Târgu-Jiu – 25.

Cinci candidaţi, eliminaţi
Nu doar cei circa 200 de absenţi au ratat şansa de a promova examenul maturităţii. Alţi cinci candidaţi au fost eliminaţi din examen după ce au fost prinşi încercând să copieze. Doi dintre aceştia susţineau proba scrisă la Colegiul Tehnic Nr. 2 Târgu-Jiu, unul la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” Târgu-Jiu, unul la Colegiul Naţional „George Coşbuc” Motru şi unul de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” Târgu-Jiu. Candidaţii care au fost eliminaţi de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării sau a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Se consideră că aceşti candidaţi nu au promovat examenul de Bacalaureat.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here