Ana-Maria Iancu: “Cred că este important să câștigi lupta cu propriile defecte și să te transformi în omul care vrei să fii”

1366

Într-o lume în care mass-media prezintă o puternică tendință de a vâna orice conflict și de a viola intimitatea oamenilor, în interesul de a obține un rating foarte mare, devine din ce în ce mai greu să întâlnești persoane pasionate de activitatea pe care o desfășoară, încercând să o facă în cel mai bun mod cu putință, respectând totodată drepturile celorlalți.
Pornind de la această remarcă, vă propun să citiți interviul realizat cu domnișoara Ana-Maria Iancu, studentă la Facultatea de Jurnalism, Universitatea Hyperion, în anul al II-lea, în cadrul căruia am problematizat o altă faţă a jurnalismului. Ana-Maria Iancu este o tânără jurnalistă extrem de talentată, muncitoare și ambițioasă, în vârstă de 19 ani, din județul Gorj.
– Pentru început, am rugămintea să-mi spui cum te-ai hotărât să păşeşti pe acest drum?
– Încă de când eram la liceu, în clasa a 10-a, m-am gândit că aș vrea să urmez cursurile Facultății de Jurnalism. Conștientizam că este foarte greu și că trebuie să am mai mult curaj pentru a putea merge pe un asemenea drum. Multe persoane îmi spuneau că jurnalismul nu este de mine, că este greu și nu o să mă descurc în această meserie. Singurele persoane care m-au susținut în luarea acestei decizii au fost părinții mei și câteva prietene. Chiar dacă multe persoane mi-au spus că este o facultate grea, eu nu am renunțat și am mers mai departe. Dacă îți dorești ceva cu adevărat, cu siguranță visul tău se va împlini mai devreme sau mai târziu. Eu am crezut în visul meu și, uite că sunt pe drumul cel bun.
– Care a fost momentul care te-a determinat să contactezi vedetele din România pentru a-ţi oferi interviuri?
– Nu m-am gândit niciodată că o să am ocazia să contactez vedete pentru interviuri. Primul meu interviu cu o vedetă, l-am realizat pentru un proiect la facultate. A fost cu succes, mi-a plăcut și m-am gândit, că în mare parte, cam asta aș vrea să fac. Evident că nu o sa realizez interviuri doar cu artişti, ci o să aleg persoane din mai multe domenii, cum am făcut și până acum.
– Ce ne poţi spune despre interviurile realizate până în acest moment?
– Până în acest moment am realizat interviuri cu Paula Seling, Ovi Jacobsen, Voltaj, Ovidiu Anton, Ioana Gomoi, Dan Negru, Niculina Stoican și Ionuţ Alexandru Budişteanu. Am avut parte numai de interviuri minunate cu oameni speciali și mă bucur foarte mult că am avut ocazia să îi cunosc. Le mulțumesc tuturor pentru sprijinul acordat!
– Care au fost cele mai importante lucruri pe care le-ai învăţat în urma acestei experienţe?
– Am învățat foarte multe lucruri noi care, cu siguranță, îmi vor fi de mare folos pe viitor. Am învățat că trebuie să lupt pentru visul meu și să nu mă las mai prejos, am învățat să fiu mai ambițioasă și mai curajoasă. E adevărat că multe lucruri le-am învățat de la oamenii frumoși din jurul meu, care m-au sprijinit și m-au ajutat mereu.
– Cum te-ai simţit atunci când ai publicat primul interviu?
-M-am simțit minunat. Am fost tare fericită, având în vedere că am publicat primul meu interviu. A fost un interviu special, care mi-a adus succes pe mai departe.
– Consideri că această experienţă poate contribui la construirea unei cariere profesionale în cadrul mass-media/ jurnalismului?
– Da. Cu siguranță. Cu cât te implici mai mult în activități și cu cât realizezi mai multe interviuri și articole, cu atât o să ai succes mai departe, în carieră. Nu poți să îți construieşti o carieră într-un domeniu (oricare ar fi acesta), dacă nu încerci să îți depășești limitele. Înainte de ați construi o carieră într-un domeniu, trebuie să vezi dacă îți place ce ai ales, dacă te poți confrunta în orice situație.
– Ce reprezintă pentru tine jurnalismul? Care sunt avantajele și obstacolele cu care te-ai confruntat din momentul în care ai început să realizezi interviuri?
– Jurnalismul reprezintă un viitor pe care eu mi l-am ales din momentul în care am dat la această facultate. Nu este o profesie ușoară, ci, uneori, este extrem de solicitantă, care îți aduce noi provocări în fiecare zi. Însă, dacă îți place ceea ce faci, niciodată nu o să-ți fie greu și nu o să renunți. Sunt multe avantaje din momentul în care începi să realizezi interviuri. Cel mai important este că rămâi în strânsă legătură cu multe persoane și cunoști oameni frumoși. Cu obstacole te poți confrunta mereu, însă trebuie să treci peste ele cu capul sus, nu trebuie să le lași să te “dărâme”. Dimpotrivă, trebuie să înveți să te confrunți cu ele, pentru că, mai târziu, să nu îți fie greu. Până acum, eu nu m-am confruntat cu nici un obstacol și sper că nici de acum încolo. Singurul obstacol, dar nu știu dacă se poate numi așa, este că mai sunt artiști care nu pot să acorde interviuri din anumite motive. Dar asta nu înseamnă că trebuie să te oprești acolo. Trebuie să mergi mai departe, să contactezi alți artiști.
– Care sunt hobby-urile tale?
– Îmi place dansul, teatrul și muzica (chiar dacă nu am talentul de a cânta). Încă de mică am făcut cursuri de dans, iar apoi am început și cu teatrul. Îmi place să călătoresc, să descopăr lumea și să cunosc persoane noi. Îmi place să aflu lucruri noi de la oameni frumoși.
– Care au fost persoanele care au contribuit cel mai mult la dezvoltarea ta personală și profesională?
– Părinții mei sunt cei care au contribuit cel mai mult la dezvoltarea mea personală și profesională. De asemenea, am norocul să am în jurul meu prieteni deosebiți, care mă ajută și mă sprijină în tot ceea ce fac, și cărora le mulțumesc că sunt mereu alături de mine.
– Care este modelul tău în viață?
– Am mai multe modele în viață. Părinții mei sunt modelele mele care mă sprijină mereu și cărora le sunt recunoscătoare pentru eforturile depuse pentru a nu-mi lipsi nimic.
Un alt model pentru mine, pe care încerc să-l urmez cu tot sufletul, este Paula Seling. Paula este o persoană minunată, iubitoare, muncitoare, credincioasă, sensibilă și modestă, care m-a influențat în bine și pe care o admir foarte mult. Este persoana de la care am învățat multe lucruri; am învățat că niciodată nu trebuie să renunț la visul meu și mereu trebuie să merg mai departe cu capul sus.
– Care sunt principiile pe care le urmezi în viață?
– Respect foarte mult oamenii, mai ales pe cei care luptă pentru visul lor și încerc să fac numai lucruri bune. Cred că este important să câștigi lupta cu propriile defecte și să te transformi în omul care vrei să fii.
– Ce apreciezi şi ce ai schimba la România?
– Îmi place natura, îmi plac locurile minunate ale României și tradițiile din anumite zone. Îmi place că mai sunt oameni care sunt mândri că sunt români și care vorbesc cu bucurie despre țara lor, despre locurile unde și-au petrecut copilăria.
Nu îmi place faptul că pădurile sunt foarte poluate și nu îmi place felul în care sunt tratate animalele.
– Dacă ar fi să alegi o melodie, un cuvânt sau un vers care să te caracterizeze, ce ai alege?
– Aleg un vers “dragostea ține lumea laolaltă” și un cuvant: sensibilitatea !
– Ce ne poţi spune despre implicarea ta în activităţile de voluntariat?
– Îmi place foarte mult sa mă implic în astfel de activități. Mai ales atunci când lucrez cu copiii. În prezent sunt voluntar la o asociație din București, care ajută copiii din centre de plasament. Merg la un centru de copii încă din primăvară și îmi place foarte mult. La centre ne distrăm împreună, învățăm să devenim din nou copii și să oferim din puținul nostru și celorlalți. Mă bucur nespus de mult că am avut ocazia să mă implic într-un astfel de proiect și nu regret nici o zi în care sunt alături de copii. Orice copil are dreptul la fericire și la multă iubire din partea noastră, mai ales că ei ți-o înapoiază înzecit.
Adrian-Vladimir Costea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here