ASSAI: „Noua variantă a Legii RCA este un cadou otrăvit”

382

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) acuză că noua variantă a Legii RCA este un „cadou otrăvit”, ”cu accente anticonstituţionale”. Astfel, ASSAI a sesizat Parlamentul şi a transmis propunerile de modificare a actului normativ.

ASSAI spune că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) dă dovadă de reflexe anti-cetăţean şi ”continuă să îşi bată joc de asiguraţi şi să favorizeze firmele de asigurări”, după cum se precizează într-un comunicat de presă. ”Este foarte clar că acest Consiliu al ASF şi-a atins limitele, fiind incapabil să genereze reforma celui mai important segment din asigurări, de aceea Parlamentul României, aflat în slujba cetăţenilor, trebuie să ia în calcul cele două variante de reformare a Consiliul ASF: destituirea lui Mişu Negriţoiu sau demiterea întregului Consiliu al ASF”, susține conducerea ASSAI.
ASF a eliminat obligativitatea asigurătorilor de a notifica în termen de 5 zile lucrătoare de la data avizării daunei păgubiţii RCA, atunci când vor să le introducă în cercetări de 90 de zile dosarul de daună. “Acest lucru are ca rezultat faptul că păgubitul îşi repară maşina, crezând în buna credinţă a asigurătorului RCA, iar după ce depune actele de reparaţie la asigurator şi observă că nu este despăgubit în termen legal află abia atunci că asigurătorul a decis să îi introducă în cercetări de 90 de zile dosarul de daună fără ca măcar să îl anunţe”, consideră ASSAI. Pentru a descuraja societăţile de asigurări ”să nu mai abuzeze” de prevederea prin care asigurătorii pot efectua cercetări de 90 de zile a dosarului de daună, ASSAI a transmis ca şi propunere (existentă în Austria, Germania şi Franţa) dreptul păgubitului RCA de a-şi închiria un autovehicul, în vederea decontării acelor costuri de închiriere, în situaţia în care acele suspiciuni de fraudă nu se confirmă.

Proiect avizat de conducerea ASF la 5 aprilie
Proiectul de Lege a fost avizat de conducerea ASF la 5 aprilie, iar documentul a fost deja transmis spre lectură reprezentanţilor parlamentului. În actul normativ se regăsesc mai multe amendamente care au fost transmise atât de transportatori, cât şi de reprezentanţi ai service-urilor auto. În noua lege polița de asigurare poate fi achitată inclusiv în rate lunare. Potrivit legii, „contractul RCA se încheie pe o perioadă de la o lună la 12 luni, multiplu de o lună, în funcţie de opţiunea asiguratului“. În actul normativ se mai spune că „plata primelor de asigurare se face integral sau în rate conform acordului dintre asigurat şi asigurătorul RCA; contractul RCA produce efecte şi în cazul în care rata primei de asigurare nu a fost plătită la termenul convenit între asigurat/contractant/utilizator şi asigurătorul RCA, dacă asigurătorul RCA nu şi-a exercitat dreptul de reziliere a contractului RCA (…) contractul RCA constituie titlu executoriu pentru ratele scadente şi neachitate“.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here